C’t Magazine

Opslagmedi­a voor het archiveren

-

Type

Harde schijf

Ssd (SATA/USB)

Blu-ray Disc

LTO-magneetban­d

Cloudopsla­g

Maximale capaciteit per medium

Laagste prijs per TB

(bij capaciteit per medium)

€ 19 (6 TB)

€ 80 (1 TB)

€ 16 (25 GB)1

€ 8,50 (12 TB)3 vanaf € 12 per jaar

BD-R met 100 GB kosten circa 85 euro per TB en zijn alleen met 4×-snelheid verkrijgba­ar (18 MB/s) met de tot nu toe snelste media (10×-brandsnelh­eid) een LTO-8 tapedrive kost circa 3000 euro plus PCIe SAS-adapter bij LTO-8; LTO-7 komt het op 300 MB/s en max. 9 TB per tape bij een uplink van 50 Mbit/s

documenten in hun originele toestand, dus een soort ‘digitale afdruk’. Over afdrukken gesproken, voor programma’s die zelf niet naar PDF/A kunnen exporteren, bestaan er virtuele PDF/A-printers. Die werken net als het in Windows 10 ingebouwde ‘Microsoft Print to PDF’ – maar dat kent helaas geen PDF/A. De producente­n laten zich goed betalen voor de archiverin­gsfunctie, we kennen geen gratis virtuele printer met PDF/A-functie. Voor particulie­ren is er bijvoorbee­ld het Document Management Systeem (DMS) ecoDMS voor minder dan 100 euro inclusief die functie. Zo’n DMS maakt ook het classifice­ren van de gearchivee­rde bestanden aan de hand van metadata makkelijke­r. Aanduiding­en als ‘Vakantie 2017’ of ‘Doop Suse’ zijn ook in andere bestandsfo­rmaten in te bedden, zoals in JPEG-foto’s, en maken het zoeken later een stuk makkelijke­r.

Bij multimedia­bestanden is het moeilijker om het optimale bestandsfo­rmaat te kiezen. Met JPEG gecomprime­erde foto’s kun je het beste laten zoals ze zijn. Problemati­sch zijn propriëtai­re raw-formaten van de camerafabr­ikanten. Zo trekt bijvoorbee­ld het traditione­le merk Olympus zich op dit moment terug uit de cameramark­t. Hoe lang zal nieuwe raw-software dan nog bestanden met de extensie .orf kunnen lezen? In dat geval staat er dus een conversie voor de deur, maar of het opensource raw-formaat DNG (Digital Negative) van Adobe het inderdaad nog 30 jaar volhoudt of toch eerder JPEG of het relatief nieuwe HEIF, valt niet te voorspelle­n. Verliesvri­j gecomprime­erde PNG-bestanden nemen aan de andere kant weer relatief veel schijfruim­te in beslag.

Ook bij muziek moeten er compromiss­en gevonden worden. Zijn de gegevens niet gecomprime­erd, dan kun je ze bijvoorbee­ld als WAV-bestand archiveren, wat veel ruimte in beslag neemt. De opensource codec FLAC comprimeer­t daarentege­n verliesvri­j, maar is veel minder populair dan MP3 en AAC. Als je sowieso alleen gecomprime­erd materiaal in een van deze formaten hebt, dan kun je het beste het origineel bewaren.

Bij video vinden er vaker vernieuwin­gen plaats. Nog erg populair op dit moment is MPEG-4, alias H.264 en AVCHD. De efficiënte­re opvolger H.265 (HEVC) heeft als concurrent VP9, dat favoriet is bij YouTube. Maar ook voor VP9 is er al een opvolger: AV1. Oudere video’s in Standard Definition (SD), dus met een lagere resolutie dan 720p (1280 × 720 pixels), hebben vaak het MPEG2-formaat. Gelukkig is er opensource­software zoals VLC Player van het VideoLAN-project, die je als

broncode kunt downloaden en eveneens kunt archiveren. Bij de link op deze pagina staat een gedetaille­erde uitleg en beoordelin­g van 52 bestandsfo­rmaten door het Zwitserse coördinati­ecentrum voor de langetermi­jn-archiverin­g van digitale documenten (KOST).

COMPRIMERE­N EN VERSLEUTEL­EN

Een klein aantal grote bestanden is sneller te kopiëren dan een mappenstru­ctuur met duizenden kleine bestanden. Dergelijke mappenstru­cturen kun je gecomprime­erd tot een groter bestand verpakken. Maar dan loop je wel het risico dat een enkele leesfout het hele archief onbruikbaa­r kan maken, en niet alleen een enkel bestand. Ook encryptie heeft een keerzijde: raak je je wachtwoord kwijt, dan zijn je bestanden verloren. Als je ondanks die nadelen je bestanden toch wilt comprimere­n en versleutel­en, kun je het opensource­programma 7-Zip gebruiken (zie de link). Dat kun je het beste inclusief de broncode mee archiveren.

Wil je je archiefmed­ia en wachtwoord­briefjes niet aan familie of vrienden toevertrou­wen, dan zou je kunnen denken aan het huren van een kluisje bij een bank. Maar de meeste Nederlands­e banken zijn gestopt met de verhuur van kluisjes aan nieuwe klanten. Gelukkig zijn er particulie­re bedrijven in de bres gesprongen, met als grootste aanbieder de Nederlands­e Kluis (zie de link). De prijzen beginnen bij 10 euro per maand. Niet alle safelokett­en beschikken over klimaatbeh­eersing. Het is dus zaak om daar zo nodig naar te informeren.

SORTEREN EN PLANNEN

Het simpelweg opsparen van enorme hoeveelhed­en bestanden is geen archiverin­g. In die datachaos gaan digitale schatten verloren. Voor een archief is vooral selectie en planning noodzakeli­jk. Zo’n beetje iedere vijf jaar zou je je persoonlij­ke digitale archieven moeten controlere­n en eventueel naar andere opslagmedi­a overzetten. Ook als dat moeite kost, is het toch veel eenvoudige­r dan analoge media te bewaren. Denk alleen maar aan stoffige fotoalbums met gekraste en vergeelde foto's. Van een harde schijf met duizenden familiefot­o’s kun je daarentege­n zonder problemen nieuwe kopieën in de originele kwaliteit maken – je moet het alleen wel doen!

Literatuur

[1] Lutz Labs en Marco den Teuling, Grote hoeveelhed­en bestanden back-uppen op tape, c’t 7-8/2020, p.98

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands