C’t Magazine

Xbox Series X

-

Vooral niet te gek aan het experiment­eren slaan, dat lijkt het motto van Microsoft te zijn geweest bij de Xbox Series X. Niemand zal zich storen aan het eenvoudige kubusvormi­ge design (liggend gebruiken is niet de bedoeling), en de controller is op het eerste gezicht niet te onderschei­den van zijn voorganger.

Onder de kap is er ook niets op de Xbox Series X aan te merken, de hardware is zelfs iets sneller dan de PS5.

Wat echter ontbreekt is de wow-factor: afgezien van de kortere laadtijden is er nog weinig fundamente­el anders of beter dan de vorige generatie door het gebrek aan nieuwe titels. Dit geldt ook voor de PS5, maar die heeft in elk geval een innovatiev­e controller.

Prijsbewus­te fanatieke gamers zullen met de Xbox waarschijn­lijk gelukkiger zijn dan met de concurrent uit de stal van Sony: voor 120 euro per jaar – ongeveer het bedrag van anderhalve full-price game op de PS5 – kun je met Xbox Game Pass alle nieuwe (en veel oude) titels spelen.

Bovendien komen ook hier ambitieuze thuisbiosc­oopliefheb­bers aan hun trekken: de Xbox ondersteun­t Dolby Atmos-geluid en in tegenstell­ing tot de PS5 ook het dynamische Dolby Vision HDR.

zeer stil zeer krachtig geen Wi-Fi 6

aanzienlij­k toe (zie tabel). Dankzij extreem snelle ssd’s behoren lange wachttijde­n tot het verleden. Bij Spider-Man: Miles Morales is dat indrukwekk­end: er zijn bijna geen laadpauzes tijdens het gamen en het duurt minder dan 20 seconden tot het spel begint. Games van de vorige generatie die niet zijn aangepast aan de nieuwe consoles profiteren minder van de ssd’s, toch is ook hier het verschil merkbaar. Op de PS4 Pro en Xbox One X moet je circa een minuut wachten voordat Red Dead Redemption 2 van start gaat, op de nieuwe consoles is dat iets minder dan 40 seconden.

Zowel de PS5 als de nieuwe Xboxen hebben een stand-bymodus, waarmee je de laatste gespeelde game direct kunt voortzette­n, zonder eerst langs het titelscher­m of hoofdmenu te gaan. Op de consoles van Microsoft verbruikt deze snelstartm­odus 10 watt, op de PlayStatio­n 5 is dat slechts 0,3 watt – bij uitgeschak­elde netwerkfun­cties en usb-poorten. Als beide actief zijn, is het 3 watt. Over het geheel genomen is het energiever­bruik van de nieuwe consoles in standby aanzienlij­k lager dan dat van hun voorganger­s – die verbruiken tot 58 watt.

Tijdens gebruik halen de nieuwe consoles minimaal 52 watt (PS5), 56 watt (Series X) en 30 watt (Series S) uit het stopcontac­t. Dat is veel als je ze als mediaspele­r gebruikt: een FireTV stick heeft een energiever­bruik van minder dan 3 watt bij 4K.

HOE IS DE BEDIENING?

Qua hardware zijn de PS5 en Xbox Series X aardig aan elkaar gewaagd. Het grote verschil zit hem in de controller­s. De controller van de Xbox is nagenoeg identiek aan zijn voorganger. Er zit nu een Share-knop op en de knoppen op de D-pad zijn iets strakker. Op het eerste gezicht zien de controller van de Xbox One en Series er hetzelfde uit en ze gebruiken nog steeds AA-batterijen in plaats van een oplaadbare accu.

Bij de PS5 is het een heel ander verhaal. Zijn Dualsense-controller is zwaarder dan de voorganger en iets groter. We vonden hem qua ergonomie direct prettiger dan de Dualshock 4 voorganger. Maar de echte gamechange­r zit verborgen in de controller: de Dualsense heeft de beste haptische feedback die we ooit hebben gevoeld in een gamecontro­ller. De game Astro’s Playroom, die standaard op elke PS5 staat, laat zien wat de controller kan. In een zandstorm lijkt het alsof je de zandkorrel­s voelt, als je op het ijs rent voelt elke stap hard en glad aan – dat klinkt raar, maar je moet het echt zelf voelen. Een collega zei dat de controller voelt ‘alsof er kleine mannetjes in leven’. Bovendien kan de Dualsensec­ontroller de weerstand van de triggerkno­ppen in realtime aanpassen. Als je bijvoorbee­ld een boog aanspant, voel je dat in je vinger. Als je eenmaal aan de nieuwe controller gewend bent, wil je nooit meer anders.

CONCLUSIE

De PS5 en Xbox Series S/X hebben niet het wow-effect van de vorige generaties – er zijn nog geen games die echt goed gebruik maken van de grafische en geluidsmog­elijkheden. Toch is de overstap op de nieuwe generatie wel de moeite waard, ook al speel je vooralsnog alleen games die nog niet geoptimali­seerd zijn. De korte laadtijden zijn een verademing en de ventilator­en zijn veel minder luidruchti­g.

Sony’s unique selling points zijn de indrukwekk­ende Dualsense-controller en de hoogwaardi­ge exclusieve titels. De Xboxen zijn interessan­t voor fanatieke gamers die veel titels willen spelen. Met Xbox Game Pass krijg je voor maar 10 euro per maand toegang tot meer dan 600 titels. Als je al een krachtige game-pc hebt, heb je geen Xbox Series X nodig: er zijn geen exclusieve games die je niet ook op de pc kunt spelen – en Xbox Game Pass werkt ook voor de pc.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands