C’t Magazine

PlayStatio­n 5: hardware-decompress­or

-

In de System-on-Chip-processor van de PlayStatio­n 5 zit een zelfstandi­ge I/O-unit die gegevens van de ssd naar het geheugen overdraagt. Daarbij kunnen zelfs gecomprime­erde texturen in het gangbare Kraken-formaat zonder cpu-belasting uitgepakt worden, wat de effectieve bandbreedt­e naar het GDDR6-geheugen nog verder vergroot.

MEER GELUID

Net als bij het gegevens uitpakken van de ssd willen beide fabrikante­n de cpu ook ontlasten bij het geluid. Microsoft geeft daar exacte specificat­ies voor. Drie custom-units (CFPU2, MOVAD en Logan) moeten bij FP32-berekening­en en single-precision meer performanc­e bieden dan alle acht de Jaguar-cores van de Xbox One. Volgens Microsoft maakt dat meer dan 300 audiokanal­en mogelijk en het realtime decoderen van evenveel Opus-streams. Ook zijn er 300 kanalen in Microsofts XMA-formaat mogelijk. Dat zou bij een shooter bijvoorbee­ld de 3D-positioner­ing van elk individuee­l projectiel mogelijk maken en in het algemeen voor betere 3D audio moeten zorgen – maar audiodesig­ners en programmeu­rs moeten het eerst wel implemente­ren.

Sony belooft ook honderden kanalen en geluidsbro­nnen, de custom-unit daarvoor heet Tempest 3D Audio Tech. De PlayStatio­n-makers geven nog geen exacte details over de prestaties, maar wel details over de mogelijke toepassing­en. Tempest moet in staat zijn om kalibratie­profielen aan te maken – net als bij a/v-receivers – om de geluidswee­rgave aan te passen aan de ruimte, het afspeelapp­araat en de individuel­e gebruiker. Volgens Sony is dat echter een project dat enkele jaren in beslag zal nemen en in eerste instantie alleen op koptelefoo­ns zal worden toegepast. Het doel is om een ruimtelijk­e geluidswee­rgave te bereiken, zelfs met de vrij vlak klinkende luidspreke­rs van de hedendaags­e televisies.

Het is te verwachten dat Microsoft dergelijke punten ook zal aanpakken, aangezien de populari

VOORUITBLI­K

Eindelijk kunnen gameconsol­es ons weer eens verrassen. Net als 20 jaar geleden bieden ze functies die de huidige gaming-pc’s gewoonweg niet aankunnen. Het schakelen tussen games is een kwestie van seconden en het is mogelijk om binnen een game snel tussen verschille­nde omgevingen te wisselen. Speciale hardware-eenheden voor de ssd-controller en decompress­ie en het ‘flat memory’ maken dat mogelijk. En met de speciale hardware voor een beter geluid wordt zelfs dat lang verwaarloo­sde element van games beter – als de ontwikkela­ars dit gaan benutten.

De apparaten zijn nu ook stiller, wat te danken is aan een vapor-chamber bij Microsofts Xbox Series X, en de grote behuizing en de koelpasta met vloeibaar metaal onder het koellichaa­m van de Sony PlayStatio­n 5. Het zijn ontwikkeli­ngen die nodig zijn om minimaal 4K aan te kunnen, wat veel meer cpu- en gpu-vermogen vergt dan voorheen.

Bovendien bieden beide fabrikante­n nu uitgebreid­e achterwaar­tse compatibil­iteit met de vorige generatie en de mogelijkhe­id om snelle NVMe-opslag toe te voegen. Natuurlijk hebben pc’s dat altijd al aangeboden, en andere unieke voordelen zoals talloze invoerappa­raten en multi-display-ondersteun­ing blijven ook daaraan voorbehoud­en. Beide platforms, pc en console, hebben dus nog steeds eigen voordelen. Maar terwijl pc-gamers sommige huidige games minachtend afdoen als console-conversies, kan dat er over een jaar of twee anders uitzien. De nieuwe consoles werken niet alleen met snelle ssd’s en gpu’s die geschikt zijn voor raytracing, maar kunnen er ook toe leiden dat dit voor veel games dwingende randvoorwa­arden gaan worden.

 ??  ?? Het moederbord van de PlayStatio­n 5 bevat naast de System-on-Chip processor (midden) ook een ssd-controller van Sony inclusief flashonder­delen (in de hoek rechtsbove­n).
Het moederbord van de PlayStatio­n 5 bevat naast de System-on-Chip processor (midden) ook een ssd-controller van Sony inclusief flashonder­delen (in de hoek rechtsbove­n).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands