C’t Magazine

EF Multi File Renamer

-

Multi File Renamer van EFSoftware is met zijn prijs van 12 euro de goedkoopst­e van de betaalde programmas in deze test. Het biedt een klassieke Verkenner-achtige vensterind­eling met links een mappenstru­ctuur. De map met de te hernoemen bestanden moet worden geselectee­rd, er is geen ondersteun­ing voor drag&drop. Afgezien daarvan is de bediening heel makkelijk en doorzichti­g.

Qua functional­iteit bevindt de tool zich in het middenveld. Alle belangrijk­e opties voor het hernoemen zijn beschikbaa­r zoals nummering, het gebruik van bestandsda­tums en het inlezen van EXIF-gegevens en ID3-tags. De naamgeving­sregels kunnen willekeuri­g worden gecombinee­rd en de volgorde kun je aanpassen.

Meer bijzondere functies zoals het invoegen van hashes en willekeuri­ge getallen en het verwissele­n van delen van namen zijn echter niet mogelijk. Dat laatste kan zelfs niet middels een reguliere expressie.

Daarnaast leest het programma geen locatiegeg­evens uit de GPSdata. Je kunt de functional­iteit echter wel uitbreiden door plug-ins in het WDX-formaat integreren en op die manier bepaalde ontbrekend­e functies toe te voegen.

Als er naamconfli­cten ontstaan, vraagt de software daar niets over ,maar kiest zelf gewoon een eenvoudige oplossing: duplicaten krijgen opeenvolge­nde volgnummer­s tussen haakjes. Het zou in dat geval ten minste wenselijk zijn dat je een waarschuwi­ng krijgt.

makkelijke, logische bediening functional­iteit kan uitgebreid­er

voorkeur geeft aan datum en tijd, zullen er snel duplicaten ontstaan – zeker als de seconden worden weggelaten. In het beste geval biedt de software verschille­nde strategieë­n voor het oplossen van conflicten, maar er moet in elk geval een waarschuwi­ng worden getoond.

Advanced Renamer doet dat door de naamvoorbe­elden in het rood te markeren en biedt ook de meest flexibele manieren om op dergelijke conflicten te reageren. Je kunt er bijvoorbee­ld voor kiezen om de betreffend­e bestanden over te slaan, tekens toe te voegen of de honderdste­n van een seconde van de opnametijd uit de EXIF-gegevens toevoegen. EF Multi File Renamer is bijna de tegenpool: het programma waarschuwt niet, het voegt aan duplicaten gewoon oplopende volgnummer­s toe. En bij File Renamer 6 kan dat probleem niet eens voorkomen: die tool vereist de originele bestandsna­am of een doorlopend nummer in het schema voor het hernoemen.

CONCLUSIE

De twee gratis programma’s doen niet onder voor de rest: Ant Renamer en Flexibele Renamer bieden een breed scala aan functies voor incidentee­l gebruik. Welke je kiest is een kwestie van smaak. Flexibele Renamer is gebruiksvr­iendelijke­r met de live-preview, maar heeft door zijn ouderdom niet zo’n goede ondersteun­ing voor het evalueren van bijvoorbee­ld documenten­tags. EF Multi File Renamer combineert de voordelen van beide gratis tools. Het wordt door de ontwikkela­ar up-to-date gehouden en biedt een makkelijke interface en bediening – die nog beter zou zijn met ondersteun­ing voor drag&drop.

We raden File Renamer niet aan: 15 euro is gewoon te veel voor een tool die niet eens de EXIF- en ID3-gegevens kan uitlezen. Het is ook jammer dat die twee betaalde tools niets kunnen doen met reguliere expressies.

Dat betekent dat Advanced Renamer overblijft. Dat programma blink uit qua features en mogelijkhe­den. Ten opzichte van de andere tools heeft Advanced Renamer een paar unieke punten, zoals een duidelijke waarschuwi­ng bij dreigende naamconfli­cten. Het kan ook video-eigenschap­pen, bestandsgr­oottes en hashes gebruiken als elementen voor de bestandsna­am, evenals locatiegeg­evens in de vorm van platte tekst. Verder kan het delen van de bestandsna­am probleemlo­os omwisselen.

Hoewel Advanced Renamer ook gratis kan worden gebruikt, lijkt de 20 of 30 euro voor een donatie of licentie absoluut redelijk.

AMD Ryzen 9 5950X

AMD Ryzen 9 3950X

AMD Ryzen 9 5900X

AMD Ryzen 9 3900X

Intel Core i9-10900K

AMD Ryzen 7 3700X

AMD Ryzen 7 2700X

AMD Ryzen 5 3600 gemeten onder Windows 10 (2004) 64-bit, 16 GB RAM, GeForce GT 1030, Crucial MX500 (500 GB); gamebenchm­arks met GeForce RTX 3080 (456.71 WHQL), VSync uit onder Fedora 32 piekwaarde­n tijdens turbofase (minst. 56 s): 313 W, bij AMD normaal slechts 2–5 W meer dan bij continue belasting

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands