C’t Magazine

Extra penselen

-

Krita hee een behoorlijk­e basisverza­meling penselen, maar die is nog niet zo uitgebreid als de verzamelin­gen van andere tekenprogr­amma’s. Het idee erachter is waarschijn­lijk om gebruikers te motiveren hun eigen favoriete tools te maken op basis van standaard penselen.

Ook al is Krita’s penseel-editor niet zo complex als de overvolle paletten van Corel Painter, toch zullen beginners zich in het begin een beetje overweldig­d voelen. Gelukkig vermeldt de Krita-documentat­ie onder Hulpbronne­n (zie de link bij dit artikel) een aantal penseelpre­sets van ervaren gebruikers. Meer penselen zijn te vinden op het Krita-forum krita-artists.org onder Tutorials & Resources. Daarnaast kan Krita ook Photoshop-penselen laden als ze in ABR-formaat beschikbaa­r zijn.

Sommige Krita-bundels zijn zeer gespeciali­seerd, zoals de filtere ecten van Wolthera of het ‘Concept art’-pakket van Pyteo. Als je Bob Ross wel kunt waarderen, zul je de landschaps­penselen van IForce73 geweldig vinden.

Penseelpak­ketten worden meestal geleverd als .bundle, eventueel verpakt in een ziparchief. De bundels download je eerst met de browser om ze vervolgens te importeren in Krita via ‘Settings / Manage Resources’. Er wordt een dialoogven­ster geopend, waar de knop ‘Import Bundles’ leidt naar het dialoogven­ster van het besturings­systeem om bestanden te openen. Navigeer van daaruit naar de downloadma­p en selecteer een of meer bundels. Gebruik de pijltjesto­etsen tussen de subvenster­s ‘Active Bundles’ en ‘Inactive Bundles’ om de penseelpak­ketten te activeren en te deactivere­n. In het onderste gedeelte van het venster via de knop ‘Edit bundle…’ kunnen de bundels ook worden bewerkt, bijvoorbee­ld om alleen individuel­e penselen te kiezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands