C’t Magazine

Messengers

-

WhatsApp, Signal, Telegram, Facebook Messenger of een IRC-client? Tientallen messengers strijden om zoveel mogelijk gebruikers. Ze beweren allemaal dat ze veilig zijn, maar helemaal zonder wat bij te stellen en controle kun je niet.

UP-TO-DATE BLIJVEN

Om veilig op internet te kunnen surfen, moet je altijd de laatste versie van je favoriete browser gebruiken. De makers daarvan brengen voortduren­d updates uit die de veiligheid­sgaten dichten. Google elimineert per maand bijvoorbee­ld soms tot wel vij ien kwetsbaarh­eden met een Chrome-update.

In het ideale geval werkt je browser zichzelf echter automatisc­h bij en wordt Microso Edge door Windows Update up-to-date gehouden. Af en toe blij zo’n update echter hangen of moet de browser opnieuw worden opgestart om een update te installere­n. Controleer daarom het informatie­venster (vaak beschikbaa­r via ‘Over …’ in het browsermen­u) om te zien of een herstart noodzakeli­jk is.

ADD-ONS UITMESTEN

Browseruit­breidingen (ook wel add-ons of extensies genoemd) hebben toegang tot alles wat er in je browser gebeurt – inclusief online bankieren. Zorg ervoor dat je precies controleer­t waar je aan begint voordat je er een installeer­t. Installeer alleen uitbreidin­gen uit de o iciële downloadca­talogi van de producent en let daarbij op de downloadaa­ntallen en gebruikers­beoordelin­gen. In geval van twijfel is het in het belang van de veiligheid van je browser beter om het zonder add-on te doen. Controleer ook welke uitbreidin­gen al geïnstalle­erd zijn en mest de boel eens grondig uit. Bij Chrome staan de ze in het menu onder ‘Meer hulpprogra­mma’s’, Bij Firefox klik je op ‘Add-ons’. In het Edge-menu klik je op Extensies.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands