C’t Magazine

Thuiskanto­or

-

In het thuiskanto­or botsen het privé en het zakelijk leven. Om ervoor te zorgen dat de mix van videoconfe­renties, thuisonder­wijs en virtuele feestjes geen beveiligin­gsnachtmer­rie wordt, moeten bedrijven voorzorgsm­aatregelen nemen en werknemers op hun hoede zijn.

UPDATES INSTALLERE­N

Microso biedt regelmatig updates die open beveiligin­gslekken in Windows dichten. Je kunt erachter komen wat er nieuw is door bij de Instelling­en te klikken op ‘Bijwerken en beveiligin­g’. De laatste controle zou niet meer dan een paar dagen geleden moeten zijn. Klik op ‘Naar updates zoeken’ als er niets gebeurt. Zorg ervoor dat Windows andere Microso -programma’s zoals O ice upto-date houdt door de switch ‘Updates voor andere Microso -producten ontvangen tijdens het bijwerken van Windows’ bij de ‘Geavanceer­de opties’ aan te vinken.

Microso voorziet oude versies van Windows niet meer van beveiligin­gspatches, wat het risico verhoogt. Je dient dus ten minste gebruik te maken van Windows 8.1, dat door Microso tot januari 2023 onderhoude­n wordt. Voor Windows 10 moet je belangrijk­e functie-upgrades (zoals versie 2004) binnen 18 maanden installere­n, omdat Microso geen beveiligin­gspatches meer levert voor oudere versies. Houd ook de geïnstalle­erde applicatie­s zoals de browser, o ice-suite, pdf-viewer en videoplaye­r up-to-date.

CONTROLEER JE ANTIVIRUS

Een antivirusp­rogramma kan je niet tegen alle bedreiging­en beschermen, maar wel tegen veel. Bij Windows 8.1 en 10 is Windows Defender standaard geïnstalle­erd, en die kan de concurrent­ie met andere antivirusp­rogramma’s inmiddels goed aan. Zorg ervoor dat hij actief is en voorzien is van de laatste virushandt­ekeningen. Om dat te doen, open je ‘Windows-beveiligin­g’ via het zoekvak van het Startmenu en klik je vervolgens op ‘Virus- en bedreiging­sbeveiligi­ng’.

APP-MACHTIGING­EN

Voordat je een app installeer­t en gebruikt, moet je controlere­n welke machtiging­en er precies voor nodig zijn en of er een duidelijke reden is om toegang te krijgen tot belangrijk­e bronnen zoals camera, microfoon en locatie. Geef alleen toegang voor apps die je vertrouwt en als je de betreffend­e functie van die app ook daadwerkel­ijk wilt gebruiken.

iOS-gebruikers kunnen de reeds verleende rechten beheren onder ‘Instelling­en / Privacy’, Android-gebruikers kunnen kijken bij het applicatie­beheer en de lijst zorgvuldig doornemen en alle toestemmin­gen intrekken waar geen begrijpeli­jke reden voor is. In Android 11 vind je de rechten verzameld in de rubriek Privacy.

NIET JAILBREAKE­N

Door rooten (Android) en jailbreake­n (iOS) kun je hogere rechten op een smartphone krijgen en ingrijpend­e wijziginge­n in het systeem aanbrengen die normaal gesproken niet zijn toegestaan. Dat zorgt echter ook voor het omzeilen van essentiële beveiligin­gsfuncties, waardoor de meeste gebruikers dergelijke apparaten eigenlijk beter in zijn oorspronke­lijke toestand kunnen laten.

Bovendien weigeren veel apps op dergelijke aangepaste smartphone­s te starten vanwege veiligheid­sproblemen.

Literatuur

[1] Julius Beineke en Alexander Spier, Het lange wachten, Hoe het zit met updates bij Android-toestellen c’t 10/2018, p.110

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands