C’t Magazine

Socialmedi­a

-

Socialemed­ia-accounts zijn de digitale identiteit van en ook voor veel gebruikers. De platforms bieden daarom beschermen­de functies, die je zeker moet gebruiken. Maar zet als het om sociale contacten gaat het gezonde verstand ook zeker niet uit.

TRANSACTIE­S CONTROLERE­N

Voor bijna alle overschrij­vingen is een tweefactor-authentica­tie vereist. Controleer bij online overboekin­gen het IBAN-nummer van de ontvanger. En kijk ook of het bedrag klopt voordat je een overboekin­g goedkeurt. De huidige Europese wet voor het betalingsv­erkeer (PSD2) schrij een controlemo­gelijkheid voor. Vergelijk het IBAN-nummer en het bedrag altijd ook met de gegevens op de factuur, als je die hebt tenminste. En zoals overal, kies sterke wachtwoord­en of pincodes!

BANKIEREN ZONDER VIRUSSEN

Bankieren met een pc of smartphone is alleen veilig als het systeem vrij is van malware. Zorg ervoor dat op een Windows-pc een virusscann­er met de nieuwste updates draait – het antivirusp­rogramma Defender dat bij Windows 8.1 en 10 wordt meegelever­d, biedt voldoende beschermin­g (zie ook pagina 47 en [1]).

Download applicatie­s op internet alleen van bekende en gerenommee­rde websites. Controleer alle mailbijlag­en zorgvuldig, zelfs van schijnbaar bekende afzenders. Zorg ervoor dat je alleen apps van vertrouwde bronnen op je telefoon installeer­t. In geval van twijfel is dat de Google Play Store voor Android en de App Store voor iOS.

PHISHING HERKENNEN

In de overgrote meerderhei­d van de gevallen van fraude bij online bankieren, verzenden criminelen gemanipule­erde maar goed ontworpen e-mails of maken ze fake-websites. Daarmee willen ze bepaalde handelinge­n bij nietsvermo­edende gebruikers uitlokken (social engineerin­g). Criminelen sturen bijvoorbee­ld massaal e-mails namens bankinstel­lingen. Ze gebruiken die om trojans en andere malware binnen te smokkelen, te linken naar websites met kwaadaardi­ge code of toegang te krijgen tot gegevens (phishing).

Een gerenommee­rde bank zal je echter geen onaangekon­digde documenten in een e-mail sturen en geen links om je rekening met pin- of TAN-code te ‘bevestigen’.

Controleer bij alle andere links eerst waar de url naartoe gaat. Wees achterdoch­tig als een persoonlij­ke begroeting ontbreekt of als je haast moet maken. Let op de taal, veel buitenland­se phishingma­il hee moeite met de juiste zinsbouw, d’s en t’s en een correcte spelling. Voer je toegangsge­gevens pas in de browser in op de website van de bank, en alleen als je het adres zelf hebt getypt of er met een bookmark heen bent gegaan.

De app of so ware van een gerenommee­rde bank is ook veilig om mee online te bankieren. Gebruik de tweede factor zorgvuldig (zie hierboven).

CONTROLEER AFSCHRIJVI­NGEN

Met name creditcard­gebruikers moeten elk afschri controlere­n en eventuele ongeoorloo­fde afboekinge­n onmiddelli­jk aan hun bank melden. Controleer ook regelmatig je bankafschr­i en. Het is nog beter om de activiteit op je creditcard en betaalreke­ning om de paar dagen te volgen bij het online bankieren op je pc of met de smartphone-app.

Afhankelij­k van de bank kunnen gebruikers ook per e-mail, sms of pushberich­t op de hoogte worden gebracht van nieuwe transactie­s of gebeurteni­ssen zoals wanneer hun rekening onder een bepaald saldo valt.

ROOT JE SMARTPHONE NIET

Root of jailbreak de smartphone of de tablet die je gebruikt voor internetba­nkieren niet, want dat zal belangrijk­e beschermen­de functies lamleggen. Dat is vooral gevaarlijk als je een beveiligin­gsapplicat­ie op hetzelfde apparaat gebruikt voor de tweede factor. Veel beveiligin­gs-apps, maar ook sommige banking-apps, starten om die redenen niet eens op een aangepast apparaat.

In het algemeen is het aan te bevelen om een niet-geroote smartphone te gebruiken met een besturings­systeem dat nog steeds beveiligin­gsupdates krijgt – hoewel dat niet betekent dat oudere besturings­systemen op zich onveilig zijn.

Door allerlei aansprakel­ijkheidsov­erwegingen is het aan te raden om in elk geval de richtlijne­n van je bank te volgen. Zolang de app van je bank nog een ouder besturings­systeem ondersteun­t en je die nog steeds kunt gebruiken, kan je bank je in elk geval niet verwijten dat je wat dat betre nalatig gehandeld hebt.

Download de pdf-versie op www.ct.nl/security-checklist

Literatuur

[1] Ronald Eikenberg, Antivirus: doen of niet? De rest van de wereld tegen Windows Defender, c’t 4/2019, p.34

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands