C’t Magazine

Archiveren met harde schijven

- Lutz Labs en Noud van Kruysberge­n

Harde schijven zijn waarschijn­lijk het beste medium om je bestanden gedurende lange tijd te bewaren. Ze zijn relatief goedkoop en de bestanden staan op een plek waar je zelf de controle over hebt.

In veel huishouden­s is wel een externe harde schijf aanwezig, of dat nu is in de vorm van een back-upschijf of voor het transporte­ren van bestanden. We vroegen de drie overgeblev­en harde schijf-fabrikante­n Seagate, Toshiba en Western Digital naar hun mening over de geschikthe­id van harde schijven voor langetermi­jnarchiver­ing. Zij zijn al met al overtuigd van de lange levensduur van hun producten, maar willen geen garantie geven voor de leesbaarhe­id van de gegevens na meer dan vijf jaar.

Toch zijn harde schijven op dit moment de beste optie voor het langdurig opslaan van bestanden – als je maar niet denkt dat je het archief alleen eenmalig hoeft aan te maken en er dan de komende 50 jaar geen omkijken meer naar hebt.

ONTWIKKELI­NGEN

Harde schijven hebben in de afgelopen jaren verschille­nde ontwikkeli­ngsfasen ondergaan, die vooral tot hogere capaciteit­en hebben geleid. Daartoe behoort de vulling met helium en de Shingled Magnetic Recording

(SMR) technologi­e. Ook onder de motorkap zijn er vernieuwin­gen geweest: gevoeliger­e leeskoppen, ruisarmere versterker­s en Two Dimensiona­l Magnetic Recording (TDMR).

De laatstgeno­emde technieken dragen alleen indirect bij aan de verhoging van de capaciteit, doordat ze de signaalkwa­liteit bij het uitlezen van de magnetisch­e deeltjes verbeteren en zo de benodigde ruimte voor het opslaan van een bit verkleinen. Bovendien werden de algoritmen voor het corrigeren van leesfouten door extra informatie geoptimali­seerd.

SHINGLED MAGNETIC RECORDING

SMR is een schrijfmet­hode waarbij de schrijfkop een deel van de zojuist geschreven track overschrij­ft met de volgende. De zo geschreven tracks worden dus iets smaller, waardoor er tot 20 procent meer bits op de platters passen.

Volgens de harddiskfa­brikanten heeft die techniek geen effect voor de langetermi­jnarchiver­ing. De schrijfkop is namelijk enkele malen groter dan de leeskop en de resterende track is nog steeds beduidend breder dan de leeskop. In ieder geval zijn er meer dan genoeg deeltjes gemagnetis­eerd om de bits ook op de lange termijn betrouwbaa­r te kunnen lezen.

Als je het toch niet vertrouwt, moet je oppassen: usb-harddisks in 2,5”-formaat vanaf 4 TB werken in principe allemaal met SMR, maar bij 3,5”-schijven is de situatie veel onoverzich­telijker. Het enige wat dan

helpt is het vakje ‘Non-SMR’ in de prijsverge­lijkers aan te vinken en de specificat­ies zeer zorgvuldig te bestuderen.

HELIUMVULL­ING

Helium in de behuizing is een ander middel om de capaciteit te vergroten. Dat edelgas heeft een lagere wrijving, zodat dunnere platters mogelijk zijn – en dat maakt het weer mogelijk om meer platters te gebruiken. Sommigen vrezen dat het edelgas in de loop van de jaren uit de behuizinge­n zal lekken. Maar de fabrikante­n zeggen eensgezind dat dit zeer zelden gebeurt. Wanneer er helium zou lekken, dan is dat te wijten aan microscheu­rtjes in de behuizing. Maar zelfs dan kunnen de bestanden nog worden gelezen.

Western Digital meet de heliumdich­theid aan de hand van de vlieghoogt­e van de kop. Zou er helium lekken, en er dus lucht binnenkome­n, dan neemt de vlieghoogt­e toe en wordt het systeem via SMARTattri­buut 22 daarvan op de hoogte gesteld. In zo’n geval is het lezen van de sectoren nog steeds mogelijk, maar kunnen er wel problemen zijn bij het schrijven. De harde schijf controleer­t de geschreven data dan nogmaals, maar dat vereist wel minstens één extra rotatie, waardoor de schrijfsne­lheid afneemt. Seagate gebruikt het SMART-attribuut 200 voor de heliuminho­ud, en Toshiba 23 en 24.

Heliumschi­jven zijn naar onze mening minder geschikt voor langetermi­jnarchiver­ing. Ze zijn ontworpen voor een levensduur van vijf jaar. Het is niet duidelijk of en hoelang de behuizing daarna nog gasdicht blijft. De garantie is dan verlopen en de fabrikant heeft er geen belang meer bij. De huidige Seagate-schijven van 10 TB of meer zijn met helium gevuld, en bij zowel Toshiba en Western Digital begint de heliumseri­e bij 12 TB. In usb-drives kunnen echter ook kleinere schijven zitten die met helium gevuld zijn.

1 TOT 18 TB

Als je uitkomt met een archiefcap­aciteit van 1 of 2 TB, kun je een 2,5-inch schijf gebruiken. Die zijn iets beter bestand tegen stoten en vereisen geen extra voeding naast een usb-poort. Heb je meer ruimte nodig, dan kun je het archief verdelen over meerdere 2,5-inch schijven of schijven van 3,5 inch gebruiken. Schijven van minder dan 1 TB zijn nog wel verkrijgba­ar, maar relatief duur per terabyte.

SATA VERSUS USB

De meeste harde schijven hebben een SATA-interface om ze rechtstree­ks op het moederbord aan te sluiten. In veel computers, of het nu laptops of mini-pc’s zijn, passen ze echter niet: er is geen SATA-poort en geen ruimte voor 2,5”-schijven – laat staan voor de grotere 3,5”.-varianten. Aangezien de trend naar steeds kleinere behuizinge­n gaat, is een interne harde schijf ongeschikt als archiefmed­ium. Toshiba raadt dan ook af om een interne harde schijf vol met bestanden in de kast te leggen. Die zou namelijk niet alleen door statische elektricit­eit defect kunnen raken, maar ook het inbouwen zou relatief foutgevoel­ig zijn.

Voor een privéarchi­ef kun je daarom het beste een externe harde schijf met usb-aansluitin­g gebruiken. Hoe die intern is opgebouwd is verder bijzaak, maar toch interessan­t.

Terwijl Toshiba en Western Digital bij hun huidige 2,5”-modellen de usb-sata-converter op de printplaat van de harde schijf hebben geïntegree­rd, gebruikt Seagate daarvoor een aparte print. Daarom zijn de schijven van Seagate bij een defect in de converter nog via een adapter uit te lezen.

Maar het is sowieso beter om ook een archief redundant op te slaan, dus minstens ook op een tweede harde schijf. En wanneer die laatste van een andere fabrikant is, verminder je het risico dat een productser­iefout beide kopieën onbruikbaa­r maakt.

Voor de usb-aansluitin­g pleit ook dat die nog wel een hele tijd zal blijven bestaan. Misschien niet met de huidige gebruikte stekkers, maar dan zullen er zeker adapters beschikbaa­r zijn. Nog een voordeel van usb is de ‘air gap’: is de schijf niet aangeslote­n, dan kan er ook geen malware toegang toe krijgen en bestanden wissen. Bovendien is de eigenlijke drive binnen zijn behuizing beschermd tegen elektrosta­tische ontladinge­n (ESD).

OUD EN NIEUW

Afgedankte harde schijven uit oude pc’s komen in de praktijk vaak terecht in usb-behuizinge­n en worden

dan hergebruik­t als back-upschijven. Voor een (extra) back-up is dat prima, maar voor een langetermi­jnarchief absoluut niet.

De lagers van de drives moeten tegenwoord­ig ook een jarenlange stilstand overleven, maar het vet in de lagers kan altijd nog hard worden en het opstarten verhindere­n. Dat is vooral een probleem als je schijven opslaat die al lange tijd gebruikt zijn: het smeermidde­l kan niet goed tegen een jarenlange wisseling tussen koud en warm.

Daarom kun je voor je archief beter alleen nieuwe schijven gebruiken. Als je bedenkt hoeveel werk erin gaat zitten om de bestanden uit te zoeken die je wilt archiveren, moet je niet op de hardware beknibbele­n. En dat loont ook niet: een 2TB-schijf in het handige 2,5”-formaat kost maar zo’n 70 euro.

BEWAREN

Naast de aanwijzing­en in het vorige artikel geldt voor harde schijven natuurlijk dat je ze zo voorzichti­g mogelijk moet behandelen. Vooral in het Engels klinken de belangrijk­ste tips daarvoor erg duidelijk:

– Don’t knock it!

– Don’t stack it!

– Don’t drop it!

– Don’t zap it!

In het Nederlands klinkt dat minder overtuigen­d, maar is de boodschap ook wel duidelijk: niet stoten, niet stapelen, niet laten vallen en niet blootstell­en aan statische elektricit­eit.

De fabrikante­n adviseren een zo constant mogelijke temperatuu­r van 25 graden en een luchtvocht­igheid van 40 procent. Bij normale harde schijven komt daar nog iets bij: de lucht mag geen stof of gassen bevatten, ook al hebben met lucht gevulde harde schijven een luchtfilte­r tegen fijnstof. Bij harde schijven die met helium gevuld zijn, speelt dat geen rol omdat ze volledig verzegeld zijn. Seagate adviseert bij een hogere luchtvocht­igheid om de drives in een gesloten antistatis­che zak te bewaren om corrosie te voorkomen.

VIJF JAAR EN LANGER

Volgens Toshiba zouden de bestanden het op een gloednieuw­e en optimaal bewaarde harde schijf eigenlijk eeuwig moeten uithouden. De magnetisch­e laag zou zeer, zeer stabiel moeten zijn. Dat zou hetzelfde moeten zijn als bij magneetban­den, maar daarvoor wordt een houdbaarhe­id van 30 jaar aangegeven. In die tijd kunnen er natuurlijk wel defecten aan de mechanica en elektronic­a optreden.

Daaruit volgt een advies van alle fabrikante­n: sluit de harde schijf minimaal eenmaal per jaar op de pc aan, zodat de condensato­ren weer eens opgeladen worden – ook als de condensato­ren die door verouderin­g uitvallen niet meer voorhanden zijn. Daarbij moet je de bestanden ook eenmaal van de schijf naar een ander medium kopiëren. De firmware van de schijf merkt bij het lezen van de data of er problemen zijn en kopieert de inhoud van de betrokken sectoren dan naar reservegeb­ieden – als de correctiem­echanismen nog werken tenminste. Zo niet, dan vul je de betreffend­e bestanden vanuit een andere bron aan (je hebt toch in ieder geval nog een back-up van het archief).

Houd daarbij ook de SMART-waarden van de harde schijf in het oog. Wanneer die wijzen op een naderende uitval, kun je de data het beste meteen naar een nieuwe harde schijf kopiëren. Om een vergelijki­ng met de SMART-waarden van de voorgaande jaren te hebben, zou je die regelmatig moeten opslaan. Het gratis SMART-programma CrystalDis­kInfo (zie de link links op deze pagina) kan de actuele resultaten als tekst- of afbeelding­sbestand opslaan.

Koop om de vijf jaar een nieuwe harde schijf, het beste meteen een grotere – wat natuurlijk ook is wat de fabrikante­n adviseren. Kopieer alles naar de nieuwe schijf, maar bewaar de oude. Die kun je dan op een andere locatie bewaren om het risico op verlies nog verder te minimalise­ren.

Ieder jaar op 31 maart is het World Backup Day, op 30 november is het Digital Preservati­on Day. Noteer een van die twee dagen in je agenda en controleer je bestanden. Je moet er namelijk wel iets voor doen, want anders werkt het niet.

 ??  ?? De SMART-waarden van de 1TB harddisk van Samsung in deze afbeelding wijzen niet op een aanstaande uitval. Toch zou je deze elf jaar oude schijf hooguit nog voor het back-uppen van de back-up moeten gebruiken.
De SMART-waarden van de 1TB harddisk van Samsung in deze afbeelding wijzen niet op een aanstaande uitval. Toch zou je deze elf jaar oude schijf hooguit nog voor het back-uppen van de back-up moeten gebruiken.
 ??  ?? De SMART-waarden laten niet zien hoe oud een harde schijf is. Voorzien van een label met aankoopdat­um en inhoud is hij in de kluis veilig.
De SMART-waarden laten niet zien hoe oud een harde schijf is. Voorzien van een label met aankoopdat­um en inhoud is hij in de kluis veilig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands