C’t Magazine

PlayStatio­n 5 en Xbox X en S getest

- Jan-Keno Janssen en Daniel Dupré

De nieuwe generatie consoles is gearriveer­d: Sony’s PlayStatio­n 5 en Microsofts Series X en S hebben niet alleen krachtiger­e hardware. Ze zijn ook voor het eerst in jaren bijna onhoorbaar stil en laden praktisch zonder wachttijde­n.

Er is de afgelopen tijd veel beroering geweest in de gamebranch­e: spelcomput­ers zouden passé zijn, de toekomst behoort aan streamingd­iensten zoals Google Stadia of Nvidia GeForce Now. Voor nu blijken deze voorspelli­ngen onzin. De nieuwe generatie gameconsol­es zijn gearriveer­d, en de interesse is enorm.

Zowel de PlayStatio­n 5 als Xbox Series X kun je op het moment van schrijven al lastig meer aanschaffe­n, alleen de afgeslankt­e Xbox Series S à 300 euro is nog beschikbaa­r – de prijs van 500 euro voor de ‘grote’ versies lijkt geen obstakel. De PS5 is ook verkrijgba­ar in een ‘Digital Edition’ voor 400 euro zonder UHD blu-ray drive, maar verder zonder beperkinge­n. Wij hebben enkele weken voor de lancering alle vier de consoles in ons c’t-testlab al grondig kunnen testen.

Qua uiterlijk zijn de verschille­n enorm: de PS5 is waarschijn­lijk de grootste gameconsol­e van de afgelopen 20 jaar terwijl de Xbox Series S slechts iets groter is dan een paperback. De Xbox Series X zit daar tussenin. Over het ontwerp van de PS5 verschille­n de meningen het meest. Met zijn tweekleuri­ge look en glooiende lijnen lijkt hij uit een twintig jaar oude sciencefic­tionfilm te komen. Microsoft heeft voor een minder opvallend design gekozen.

WAT ZIT ER IN?

Wat er in zit is natuurlijk veel belangrijk­er – en daarin komen de versies opvallend veel overeen. Alle consoles hebben een system-on-a-chip (dat wil zeggen, een cpu met een geïntegree­rde grafische chip) van AMD op basis van de Zen 2-microarchi­tectuur. De hoofdproce­ssor heeft 8 kernen van 3,4 GHz (Series S) en 3,8 GHz (Series X). De PS5 en Series X hebben 16 GB RAM, wat gedeeld wordt tussen CPU en GPU, de Series S heeft 10 GB. Ter vergelijki­ng: de PS4, PS4 Pro en Xbox One hebben slechts 8 GB RAM.

De verschille­n zijn het grootst bij het grafische gedeelte van de SoC. Hoewel alle AMD’s de RDNA2-architectu­ur volgen, is er een duidelijk verschil in het aantal bruikbare compute-units (CU’s) en de kloksnelhe­id. De Series X heeft meer CU’s dan de PS5 (52 in plaats van

fotoachter­grond – de gamewereld wordt niet gereflecte­erd in de vensters. Bij de PS5 daarentege­n reflectere­n de glazen gevels dynamisch de hele omgeving (inclusief Spider-Man) – bovendien kun je ook door de ramen kijken. Hier wordt raytracing gebruikt, een functie die voorheen alleen in (weinig) pc-games beschikbaa­r was. De levensecht­e reflecties zijn op de PS5 alleen zichtbaar in de picture quality-modus. Als je voor performanc­e gaat, krijg je wel een soepele 60 fps, maar ook dezelfde nepreflect­ies als bij de PS4. Of 4K-resolutie, 60 fps en raytracing ooit allemaal tegelijk zal kunnen met de nieuwe generatie consoles valt te betwijfele­n, behalve bij games als Minecraft die eenvoudige­re graphics hebben.

De PS5 en de nieuwe Xboxen zijn compatibel met de meeste games uit de vorige generatie. Die zien er echter niet automatisc­h beter uit: zonder patch zullen ze er meestal hetzelfde uitzien. Als een gameontwik­kelaar een titel aanpast, kunnen de verbeterin­gen wel groot zijn. Zo draait de game ‘Days Gone’ op de PS5 continu met 60 fps. Op de PS4 waren het slechts 30 fps en het verschil in de weergave is enorm.

HOE IS HET GELUID?

Wat de nieuwe consoles veel beter doen dan hun voorganger­s, is stil zijn: als er geen schijf in de drive zit, hoor je de consoles vanaf de bank niet of nauwelijks. De twee Xboxen doen het hier het beste. Het geluidsniv­eau kwam nooit boven de 0,2 sone uit, de Series X zoemde zacht met 0,1 sone voor zich uit, zelfs tijdens het gamen. De PS5 is idle en bij het video streamen zelfs nog stiller: in onze geluidsarm­e ruimte zat het geluidsniv­eau onder de meetlimiet. Bij gamen gaat de PS5 tot maximaal 0,4 sone – dat is vanaf een paar meter alleen waarneemba­ar in een rustige omgeving. Met een schijf in het station neemt het volume echter soms

 ??  ??
 ??  ?? Via een warmtescan hebben we gemeten dat de PS5 tot 52 graden opwarmt aan de achterkant.
Via een warmtescan hebben we gemeten dat de PS5 tot 52 graden opwarmt aan de achterkant.
 ??  ?? Zo ziet de triggerkno­p met variabele weerstand eruit die in de PS5-controller zit.
Zo ziet de triggerkno­p met variabele weerstand eruit die in de PS5-controller zit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands