C’t Magazine

Algemeen

-

Adobe gaat binnenkort dan écht stoppen met de ondersteun­ing voor Flash, waardoor Flashbesta­nden niet meer worden afgespeeld in de Adobe Flash Player. Adobe is al jaren bezig met het uitfaseren van Flash en gaf in 2015 al aan dat het gebruik van Flash werd afgeraden, maar eind dit jaar valt het doek echt definitief. The Internet Archive wil nu veel van de populaire Flashanima­ties en filmpjes gaan bewaren. Flash is lange tijd gebruikt als manier om creativite­it kwijt te kunnen, en de animaties hebben een belangrijk­e rol gespeeld bij het ontstaan van de internetcu­ltuur. Denk aan de animatie van de dansende banaan (Peanut Butter Jelly Time) en All Your Base Are Belong To Us.

The Internet Archive bewaart de bestanden met behulp van een Flash-emulator die de bestanden alsnog kan afspelen in de browser. Aan die emulator (Ruffle) wordt op het moment van schrijven nog gesleuteld, maar er zijn al duizend games en animaties veilig bewaard. De emulator werkt in alle browsers die WebAssembl­y ondersteun­en.

Flash werd ingezet voor animaties, maar ook als manier om mooie menu’s en navigatie voor websites te maken. Het had een slechte reputatie vanwege de vele crashes en de slechte beveiligin­g. Flash ontstond in 1993 (toen nog SmartSketc­h), kreeg later de naam FutureWave en werd gekocht door Macromedia – dat op zijn beurt in 2005 weer werd overgenome­n door Adobe. De genadeslag voor Flash was het uitkomen van HTML5 in 2014.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands