C’t Magazine

Processors

- Christof Windeck en Daniel Dupré

Apple heeft zijn eigen ARM-processor M1 geïntroduc­eerd, die de Intel Core i uit de 13-inch MacBooks en Mac Mini’s gaat vervangen. AMD is blij met een groeiend marktaande­el, maar kan de vraag nauwelijks bijbenen.

Het is dan eindelijk zo ver: de eigen Apple M1 ARM-processor met vier krachtige en vier efficiënte­re cores gaat de x86-technologi­e van Intel vervangen in de MacBook Air 13”, MacBook Pro 13” en Mac Mini. Sommige waarnemers noemen dit nu al het begin van het einde voor Intel – en het is evenmin goed nieuws voor AMD en Nvidia, want Apple heeft ook alle vertrouwen in zijn eigen gpu in de M1.

De grote vraag is nu of Apple daarmee een nieuwe trend heeft ingezet wat x86-processors betreft. Tot nu toe staat er geen andere ARM-processor voor laptops op de planning die kan concurrere­n met de M1. ARM heeft nog wel kort voor de onthulling van de M1 ook de CortexX1 en de Cortex-A78C aangekondi­gd, een variant van de A78. Binnenkort worden nieuwe ARM flagship-processors verwacht van Qualcomm (waarvan het gerucht gaat dat dit de Snapdragon 875 zal zijn) en Samsung (waarschijn­lijk Exynos 1080), mogelijk met acht Cortex-kernen. Of en wanneer die in Windows-, Linux-laptops of Chromebook­s zullen verschijne­n, is echter nog niet bekend.

Het is geen toeval dat ‘s werelds financieel sterkste bedrijf – Apple – ook de krachtigst­e ARM-chips voor laptops tot nu toe heeft ontwikkeld. Qualcomm loopt ver achter wat betreft de prestaties, ondanks jarenlange voorsprong in de ontwikkeli­ng van ARM-chips. Qualcomm is het ontwerpen van geoptimali­seerde ARMcpu’s grotendeel­s gestopt, hoewel men destijds erg trots was op de verschille­nde generaties eigen Kryo-cores. Inmiddels zit er vooral standaard ARM-hardware in.

Amazon, een gigantisch bedrijf met een waarde van miljarden euro’s, heeft het voortouw genomen in de ontwikkeli­ng van ARM-chips voor servers. De meeste andere bedrijven hebben de ontwikkeli­ng van hun eigen cores opgegeven. Voor ARM-laptopchip­s zou dit kunnen betekenen dat IT-giganten zoals Microsoft en Google, naast Apple, misschien ook hun eigen supersnell­e cpu-ontwerpen zullen ontwikkele­n – maar Qualcomm en Samsung niet. Grote laptopfabr­ikanten zoals Dell, HP en Lenovo zouden dus niet zomaar kunnen overstappe­n van AMD en Intel naar ARM. Voor Microsoft zouden ARM-chips niet alleen interessan­t zijn voor laptops, maar ook voor gameconsol­es en servers – geruchten hierover steken zo nu en dan altijd weer de kop op.

Intussen is Intel verrast door een cpu-beveiligin­gslek dat nog moet worden gedicht. Deze keer betreft het een mogelijkhe­id om via de RAPL-prestatiem­eetfunctie gegevens aan de processor te ontfutsele­n. Het veiligheid­sgat met de naam Platypus werd ontdekt door medewerker­s van de Technische Universite­it van Graz en CISPA, Moritz Lipp, Daniel Gruss en Michael Schwarz, die destijds ook het Spectre-veiligheid­sgat hebben ontdekt.

De M1 van Apple en het Platypus-beveiligin­gslek hebben nauwelijks invloed gehad op de aandelenko­ers van Intel, in tegenstell­ing tot de presentati­e van de kwartaalci­jfers eind oktober. Met name het vooruitzic­ht dat Intel een deel van de productie van 7-nanometer-chips zou moeten uitbestede­n, ondanks het feit dat het bedrijf zijn eigen dure halfgeleid­erfabrieke­n heeft, werd niet goed ontvangen op de beurs. Momenteel vraag je je af waar het grote Intel van weleer is gebleven.

AMD IN DE GLORIA

AMD koestert zich ondertusse­n in de glorie van Zen 3, gameconsol­es (zie pagina 110) en de krachtige Radeon RX 6000 grafische chips. Zodra die laatste daadwerkel­ijk worden geleverd, zou de omzet van AMD opnieuw een impuls kunnen krijgen. Menig Nvidia-fan, die tevergeefs op zoek is naar GeForce 3000-kaarten in de winkels, zou overstag kunnen gaan. AMD heeft inmiddels ook een marktaande­el van meer dan 20 procent bij laptopproc­essors, meer dan ooit tevoren.

Maar ook bij AMD loopt niet alles op rolletjes: in juli werden aantrekkel­ijke Ryzen 4000G-combiproce­ssors met vier tot acht Zen 2-kernen en geïntegree­rde graphics voor betaalbare computers en kantoor-pc’s aangekondi­gd. Die zijn echter nauwelijks verkrijgba­ar. AMD wilde naar verluidt in eerste instantie alleen Pro-versies voor kantoorcom­puters van HP, Dell en Lenovo leveren, maar tot nu toe heeft alleen HP de Elite Desk 805 G6 aangekondi­gd – en zelfs die is niet beschikbaa­r. Blijkbaar hebben de nauw verwante Ryzen 4000U Renoir laptop-chips voorrang, vermoedeli­jk omdat de vraag hoger is als gevolg van de boom in thuiswerke­n. De embedded-variant van de Renoir gaat nu verschijne­n als Ryzen Embedded V2000 Grey Hawk. Het is te hopen dat AMD voldoende chips kan inkopen bij leverancie­r TSMC om het groeiende aantal kopers niet teleur te stellen.

 ??  ?? Apple zet de M1 met vier krachtige en efficiënte­re ARMkernen in de race. Ook het RAM (rechts) zit in de M1.
Apple zet de M1 met vier krachtige en efficiënte­re ARMkernen in de race. Ook het RAM (rechts) zit in de M1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands