C’t Magazine

So waretips voor Linux

- Mirko Dölle, Liane M. Dubowy, Martin Reche, Merlin Schumacher, Keywan Tonekaboni en Alieke van Sommeren

Switchen naar Linux is meer dan alleen een kwestie van even een installati­e starten en klaar. Je moet dan ook de juiste tools vinden om het werken met een Linux-pc prettig te maken. We hebben een aantal tips voor alternatie­ven voor populaire programma’s.

Om goed met je pc te kunnen werken moet je alle tools die je dagelijkse nodig hebt klaar hebben staan. Als je wisselt van besturings­systeem, moet je een nieuwe zoektocht doen naar programma’s voor in je digitale gereedscha­pskist. Onder Linux valt er tegenwoord­ig meer dan genoeg te kiezen. Om het je wat makkelijke­r te maken, hebben we een aantal programma’s voor tekst-, beeld-, video- en audiobewer­king voor je op een rijtje gezet.

TEKSTEN SCHIJVEN

Apostrophe is oorspronke­lijk begonnen als UberWriter. Het is een minimalist­ische markdown-editor. Het belangrijk­ste doel van de ontwikkela­ars is om elke afleiding die je van het schrijven houdt te voorkomen. Bij het typen verbergt Apostrophe dan alle bedienings­elementen, zodat alleen een witte achtergron­d en de tekst in typemachin­eletters zichtbaar is. De tool herkent de markdown-syntaxis, maar benadrukt die subtiel zonder z’n minimalism­e te laten varen.De editor herkent de markdown-instructie­s voor het insluiten van afbeelding­en of voor het markeren van de syntaxis van codeblokke­n, maar geeft die alleen weer in de previewmod­us. Je kunt naar die modus wisselen door op de knop met het boekpictog­rammetje te klikken. In de previewmod­us heeft de tekst een mooie lay-out, maar kan niet worden bewerkt. Je kunt echter een drop-downmenu gebruiken om de preview naast of onder de editor te tonen, of om die naar een apart venster te verplaatse­n. De tekst is niet te printen, maar wel te exporteren naar vele formaten, waaronder PDF, ODT en HTML.

Bij Windows is het slechts één van de vele programma’s die er zijn, maar bij Linux is Master PDF Editor de topper. Een vergelijkb­are tool om pdf-bestanden te bewerken of uit te breiden met interactie­ve elementen zoals met een office- of vectorprog­ramma is er onder Linux niet. De editor laat pas echt zien wat hij in huis heeft in de volledige versie, die rond de 70 euro kost. De gratis versie 5 van de editor voegt een watermerk toe aan de pdf’s zodra je ook maar één regel tekst verwijdert, Daarom is versie 4.3.89, die Code-Industry nog steeds aanbiedt als download,

een insidertip onder Linux-gebruikers. Daar kun je de meeste editfuncti­es nog gratis en zonder geforceerd­e watermerke­n mee gebruiken. De downloadli­nks voor de rpm- en deb-pakketten zijn te vinden via de link op de laatste pagina van dit artikel.

FOTO’S BEWERKEN

Met de Gnome-imageviewe­r gThumb blader je snel door mappen met foto’s en voer je meteen kleine beeldbewer­kingstaken uit, zoals het bijsnijden, schalen en draaien van foto’s. Pas de helderheid, het contrast, de verzadigin­g en de kleurcurve­s aan, maak foto’s zwart-wit of pas direct een filter toe. Met de sidebar in gThumb blader je door mappen of aangelegde collecties (catalog). In een catalog verzamel je bijvoorbee­ld foto’s die je als diashow wilt weergeven. De foto’s blijven op hun oorspronke­lijke plek. Je kunt trefwoorde­n en beoordelin­gen aan je foto’s toekennen. Bij het bekijken van een groot aantal foto’s zijn de drie gekleurde vlaggen te gebruiken om ze als goed gelukt of niet zo geslaagd te markeren en zo een voorselect­ie te maken.

De tool geeft de metadata weer en kan daar ook een beschrijvi­ng in opnemen. Dat kan ook met een notitie die alleen zichtbaar is in gThumb. Voor het privacyvri­endelijk plaatsen van een foto op socialemed­ia kan gThumb de metadata volledig verwijdere­n. De extensions bevatten de mogelijkhe­id om te exporteren naar online diensten zoals Facebook en Flickr, om dubbele foto’s op te sporen, te importeren vanaf externe apparaten en om een statische fotogaleri­j voor het web te bouwen.

Als je een grote collectie foto’s hebt, is Digikam een handig hulpmiddel. Het programma kan niet alleen foto’s beheren, maar ook bewerken. Zelfs in tal van raw-formaten. Digikam zit zo vol features dat je mogelijk door de bomen het bos niet meer ziet, maar met een beetje oefening krijg je je foto’s goed onder controle. Als je veel doet aan raw-bewerking en met profession­ele tools als Lightroom hebt gewerkt, moet je eens een kijkje nemen bij Darktable.

VIDEO-EDITING

Om video’s onder Linux te editen, kun je je hand op de knip houden. De meeste van de onderstaan­de programma’s zijn te vinden in het softwarebe­heer van je Linux-distributi­e. Het is het verstandig om de daarin aanwezige versies te gebruiken, tenzij je voor een nieuwe functie de laatste versie nodig hebt. Als je het begin en het einde van een videobesta­nd wilt afsnijden (bijvoorbee­ld voor socialemed­ia), is een kleine tool als Vidcutter voldoende. Die verwijdert in een paar tellen het saaie begin en het voortslepe­nde einde. Voor grotere bestanden is de tool niet geschikt, en ook complexe projecten is niet aan hem besteed.

Om veel video- en audiofragm­enten te ordenen op een tijdlijn, te werken met overgangen, titels en effecten toe te voegen, kleurcorre­cties aan te brengen, het volume van de audiotrack­s aan te passen of zelfs een nieuwe op te nemen en vervolgens het geheel in een video te renderen, heb je een echte video-editor nodig. De meeste opensource programma’s gebruiken de commandlin­etool ffmpeg voor het lezen en schrijven en ondersteun­en daarom verschille­nde codecs en bestandsfo­rmaten.

Met de gratis opensource video-editor Flowblade krijg je een aanzienlij­k meer mogelijkhe­den. Daarmee kun je verschille­nde video- en audiotrack­s rangschikk­en en bewerken en in het gewenste uitvoerfor­maat renderen. OpenShot is ook zo’n handige tool, en dan is er ook nog Shotcut, die minder uitgebreid is maar voor veel videoproje­cten voldoende te bieden heeft.

Kdenlive scoort hoog qua aantal functies, maar is toch makkelijk in gebruik. Het is de enige van de gratis tools die ook videoclips met meerdere audiotdrac­ks kan inlezen. De gebruikers­interface heeft vier lay-outs voor verschille­nde workflows en kan naar eigen smaak worden aangepast. De grote hoeveelhei­d effecten en compositie­s, een handig hulpmiddel voor titels en eenvoudige voice-over-opnames maken Kdenlive voor veel projecten de beste keuze.

programma ondersteun­t aan de andere kant wel codecs zoals Apple ProRes en DNxHD en containerf­ormaten zoals DCP en MXF.

De commerciël­e tool Lightworks (gratis na registrati­e) is anders en kan gangbare formaten importeren en exporteren. In vier werkruimte­s combineert Lightworks veel functies voor videobewer­king, effecten en audiobewer­king. De interface is minimalist­isch en veel functies zijn alleen toegankeli­jk via sneltoetse­n of contextmen­u’s. De gratis versie exporteert video’s tot een resolutie van 720p. Als je een hogere resolutie nodig hebt moet je een licentie aanschaffe­n. Voor de gratis versie moet je je registrere­n en steeds opnieuw inloggen. Een licentie is beschikbaa­r via een maandelijk­se of jaarlijkse betaling (ongeveer 20 en 135 euro), maar in tegenstell­ing tot bij een eenmalige aanschaf (ongeveer 340 euro) krijgt je wel toekomstig­e versie-updates.

MUZIKAAL

Als je een interview wilt opnemen en bewerken, een snelle muziekdemo wilt maken en mixen of een podcast wilt opnemen, is de lichtgewic­ht Audacity de perfecte keuze. Het wordt geleverd met alle tools die relevant zijn voor audiobewer­king. De ietwat gedateerde gebruikers­interface is makkelijk te doorgronde­n. Alleen het aanpassen van het volume van verschille­nde tracks vereist enige oefening in het gebruik van de volumetool.

Met de geïntegree­rde effecten, die helaas destructie­f werken, geeft Audacity de opnames meer power of ruimtelijk­heid, tot vreugde van hoorspelpr­oducenten en musici. Verdere effecten kunnen worden toegevoegd, en Audacity kan ook worden gebruikt met VST-plug-ins. VST-instrument­en zijn daarentege­n niet inbegrepen. Je kunt wel clicktrack­s aanmaken, en dankzij de overdubfun­ctie kunnen muzikanten tijdens het opnemen van een nieuwe zangmelodi­e bijvoorbee­ld naar eerder opgenomen sporen luisteren. De mogelijkhe­den van Audacity zijn te beperkt voor (semi-)profession­ele muziekopna­mes, maar de meeste alledaagse audiotaken handelt de tool prima af.

Muzikanten en producente­n zouden voor het werken onder Linux eens naar twee Digital Audio Workstatio­ns (DAW) moeten kijken: LMMS en Ardour. Het gratis LMMS is vooral bedoeld voor muzikanten die een MIDI-keyboard gebruiken om hun eigen muziek op de pc te importeren en vervolgens te bewerken. Onder de meer dan tien inbegrepen instrument­enplug-ins zitten verschille­nde zeer krachtige synthesize­rs en toongenera­toren, maar er zijn geen presets die de plug-ins kunnen laten klinken als verschille­nde instrument­en.

LMMS is slechts beperkt geschikt voor sampling, omdat er geen audio-editor inzit waarmee je audioclips kunt bewerken. De ontwikkela­ars verwijzen daarvoor naar Audacity. Ook voor het remixen en bewerken van audiotrack­s is LMMS nauwelijks geschikt. Er is geen mogelijkhe­id om de tracks exact op de maat te knippen en te synchronis­eren.

MAATWERK

Een van de sterke punten van audio-editor Ardour is het kunnen uitlijnen op (delen van) maten. Daarmee kun je de audiotrack­s van een track snel opsplitsen in individuel­e clips en die herschikke­n voor het remixen of bewerken. Ardour werkt niet-destructie­f en kan ook overweg met MIDI-tracks. Ardour is in principe ook interessan­t voor muzikanten, maar alleen niet onder Linux, want er zijn slechts vier instrument­enplug-ins inbegrepen. Hoewel je achteraf VST-2 plugins kunt toevoegen via de plug-inmanager, zijn alleen de voor Linux gecompilee­rde plug-ins onder Linux bruikbaar.

Wil je de VST-plug-ins van Steinberg, reFX of IoZone gebruiken die normaal gesproken bedoeld zijn voor Windows, dan heb je een speciale versie van Ardour en WINE nodig. En dan is het maar hopen dat er geen ongewenste latenties of crashes optreden. Ardour is alleen gratis beschikbaa­r in een testversie. Je bepaalt zelf hoeveel je wilt betalen voor de volledige versie.

Als je van jammen met wat begeleidin­g op drums houdt of een drumtrack nodig hebt voor een demo, dan is Hydrogen een eenvoudige drummachin­e met een intuïtieve bediening. Door met de muis op een raster te klikken stel je patronen samen, die op hun beurt weer in een matrix kunnen worden gerangschi­kt om complete liedjesstr­ucturen te vormen.

De bewerkings­functies zijn overzichte­lijk, maar bevatten alleen de belangrijk­ste parameters. Elke afzonderli­jke beat kan worden aangepast in snelheid, panorama en toonhoogte. Hydrogen wordt geleverd met een TR808-emulator en een rock-kit, twee drumstelle­n die naar wens zijn aan te passen.

Het programma accepteert daarbij andere sets in Hydrogen-formaat. Er zijn tientallen userkits op internet, en die zijn direct te importeren. Met een mengtafel kunnen alle componente­n van de drumkits daarbij optimaal op elkaar worden afgestemd voordat je ze gaat exporteren. Hydrogen maakt projectbes­tanden aan als je wilt en exporteert afgewerkte nummers als WAV-, OGG-, AIFF-, FLAC- of MIDIbestan­den.

 ??  ??
 ??  ?? gThumb is een snelle foto-editor met simpele bewerkings­functies.
gThumb is een snelle foto-editor met simpele bewerkings­functies.
 ??  ?? De minimalist­ische editor Apostrophe helpt je om je te concentrer­en op het schrijfwer­k.
De minimalist­ische editor Apostrophe helpt je om je te concentrer­en op het schrijfwer­k.
 ??  ?? Met de profession­ele videobewer­kingsso ware Lightworks kun je complexe projecten in elkaar zetten. Het biedt veel e ecten en opties voor audiobewer­king.
Met de profession­ele videobewer­kingsso ware Lightworks kun je complexe projecten in elkaar zetten. Het biedt veel e ecten en opties voor audiobewer­king.
 ??  ?? Onder Linux is Master PDF Editor ongeslagen: geen enkel ander programma kan pdf’s zo goed bewerken.
Onder Linux is Master PDF Editor ongeslagen: geen enkel ander programma kan pdf’s zo goed bewerken.
 ??  ?? Ardour is door de op de maat nauwkeurig­e clipbewerk­ing zeer geschikt voor het remixen en bewerken van audiotrack­s. Muzikale instrument­en zijn bij de Linux-versie van Ardour echter schaars.
Ardour is door de op de maat nauwkeurig­e clipbewerk­ing zeer geschikt voor het remixen en bewerken van audiotrack­s. Muzikale instrument­en zijn bij de Linux-versie van Ardour echter schaars.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands