C’t Magazine

Games: Call of Duty: Cold War, Assassin's Creed Valhalla

-  Ubisoft • vanaf € 60 • Windows, Xbox, PS4

Ubisofts nieuwste Assassin’s Creed-versie begint in Noorwegen, waar je als de persoon Eivor je ouders het loodje ziet leggen door een nare warlord die zich niet aan z’n woord houdt.

Tijdens het ontsnappen krijg je nog een knauw van een wolf, wat je dan ook Wolf-Kissed als bijnaam oplevert. Maar als je als volwassen Eivor het wraakklusj­e hebt geklaard, loopt alsnog niet alles zoals je wilt en besluit je er met een paar boten vol medestande­rs op uit te trekken naar Engeland, op zoek naar nieuwe avonturen, land en macht.

De game ziet er adembeneme­nd uit en zelfs een beetje overweldig­end, met besneeuwde Noorse bergtoppen met prachtige vergezicht­en en knisperend­e sneeuw onder je voeten waar je spontaan (goede) koude rillingen van krijgt. Zodra je de oversteek naar Engeland hebt gemaakt, wordt het klimaat milder en verandert het uitzicht naar weidse groene heuvelland­schappen.

Je bent als Viking natuurlijk graag met bijlen in de weer tijdens het vechten – en sowieso al niet vies van een portie grof geweld. En voor resources in het nieuwe land overval je met je mede Ravenclan-leden kloosters, om zo je eigen dorp en macht uit te bouwen.

De gameplay is verder vrijwel identiek aan de voorgaande games uit deze serie, met veel buit om te verzamelen, mensen die omgelegd moeten worden en de hoofdmissi­e maar ook (grappige of treurige) kortere missies voor het gewone volk. Je wapentuig is te upgraden met items die je onderweg opduikelt, en er valt te kiezen uit drie soorten beschermen­de sets met elk hun eigen handige eigenschap­pen.

Met de skill tree geef je Eivor alles om bij je speelstijl te passen. In echte Viking-stijl kun je met je longboat over de open wateren trekken op zoek naar nieuw land en schatten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands