C’t Magazine

Batch-renamers voor Windows

-

We waren benieuwd naar hoe goed die programma’s zijn – en of betaalde software voordelen heeft ten opzichte van gratis versies. Voor deze test hebben we vijf tools geselectee­rd. Naast de gratis tools Ant Renamer van Antoine Potten en Flexible Renamer van Naru zijn dat de zeer uitgebreid­e Advanced Renamer van Kim Jensen, Multi File Renamer van EFSoftware en File Renamer 6 van 1-abc.net.

Het is geen uitputtend­e selectie, maar een greep uit het aanbod. En zijn nog veel meer opties, zoals Bulk Rename Utility, File Renamer Turbo en Rename Master. We hebben de programma’s met de Engelstali­ge interface gebruikt, maar Ant Renamer, Advanced Renamer en Multi File Renamer hebben ook een Nederlands­talige interface voor wie dat wil. Microsofts PowerToys bevat overigens ook een vrij eenvoudige hernoemfun­ctie die vooral nuttig is voor het zoeken en vervangen. Als je je thuis voelt in PowerShell, heb je misschien helemaal geen batch-renamer nodig, maar kun je daar de cmdlet Rename-Item voor gebruiken. Instructie­s daarvoor zijn te vinden in Microsoft Docs (en ook

bij de link op de laatste pagina van dit artikel).

VEELZIJDIG­HEID

De klus van het hernoemen van massa’s bestanden is op zich geen echt leuk werk – het is prettig als de software in ieder geval een comfortabe­le interface heeft. Het is daarom praktisch als de te hernoemen bestanden door middel van drag&drop naar het programma kunnen worden gesleept. Een duidelijke vergelijki­ng tussen de oude en de te verwachten nieuwe bestandsna­men blijkt ook erg nuttig. Dat maakt het mogelijk om de gevolgen van de wijziginge­n in de naamgeving­sregels live te bekijken. Helaas bieden niet alle hier geteste tools die optie. Het kan ook van pas komen om de software zo in te stellen dat niet de bestaande bestanden hernoemd worden, maar er eerst kopieën worden gemaakt en de namen daarvan dan worden gewijzigd. Als er dan iets misgaat, staan de oorspronke­lijke bestanden er nog.

Het is wel gebruikeli­jk dat renamerpro­gramma’s de nieuwe bestandsna­men kunnen samenstell­en uit bouwstenen zoals de wijzigings­tijd van het bestand, opeenvolge­nde nummers en een vrij te kiezen tekenreeks. Afhankelij­k van de software zijn er extra mogelijkhe­den om ID3-tags van mp3-bestanden, EXIF-gegevens van foto’s en gps-locatiegeg­evens te gebruiken voor de naamsopbou­w. Minder vaak voorkomend is de optie om bestandsha­shes (checksums), groottespe­cificaties, actuele tijdvermel­dingen of eenvoudigw­eg willekeuri­ge getallen te gebruiken. Ook het verwerken van de eigenschap­pen van videobesta­nden is slechts mogelijk met een enkel getest programma, namelijk Advanced Renamer.

Daarnaast biedt een goede renamer mogelijkhe­den om de bestaande bestandsna­am aan te passen, zoals een functie voor het zoeken en vervangen, verwijdere­n, invoegen of verplaatse­n van tekens op willekeuri­ge posities en het wijzigen van hoofdlette­rs en kleine letters. Als je een beetje handig bent met scripts, zul je ook blij zijn met de mogelijkhe­id om gebruik te kunnen maken van reguliere expressies.

CONFLICTEN OPLOSSEN

Idealiter creëert het gebruik van een batch-renamer geen nieuwe namenchaos. Het kan echter voorkomen dat de geselectee­rde naamgeving­sregels leiden tot identieke namen voor meerdere bestanden. Als je bijvoorbee­ld geen opeenvolge­nde getallen voor foto’s gebruikt en de

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands