C’t Magazine

Logitech MeetUp videoconfe­rentiecame­ra

-

Het is geen toeval dat de Audéo Paradise met zijn oplaadcase wat weghee van een setje in-ears: je kunt de Paradise via bluetooth aan je smartphone koppelen om muziek af te spelen. De ingebouwde microfoons werken niet alleen voor de hoortoeste­lfunctie, ze kunnen ook je eigen stem opvangen voor telefoonge­sprekken of om een spraakassi­stent aan te sturen.

De bewegingss­ensor en touchbedie­ning zitten alleen in de oplaadbare R-modellen. Met een tik tegen de bovenkant van je oor (waarachter je het apparaat draagt) kun je het afspelen van media pauzeren en telefoonge­sprekken aannemen. De functies zijn in te stellen met de app, waarin je ook kunt switchen tussen luisterpro­fielen. Aanpassing­en kun je als persoonlij­ke profielen opslaan en weer oproepen. Bij iOS 14.0.1 gaf dat problemen, maar die zouden na een update verholpen moeten zijn. De Paradise vereist in tegenstell­ing tot Mfi-apparaten (Made for iPhone) ook op iOS de Phonak-app. Hij biedt zowel op iOS als Android twee gelijktijd­ige bluetoothv­erbindinge­n, zodat je bijvoorbee­ld een oproep op je smartphone kunt aannemen terwijl je op je tablet een film kijkt, iets wat met Mfi niet zo makkelijk gaat.

De Paradise vervult de gewone hoortoeste­lfunctie goed, zelfs als je niet slechthore­nd bent is het verrassend hoe goed gesprekken verstaanba­ar zijn. Ga je wandelen, dan detecteert de bewegingss­ensor dat en wordt het luisterpro­fiel automatisc­h aangepast om meer naar stemmen van opzij te luisteren. Het linker- en rechterhoo­rtoestel stemmen de doorgi e van het geluid dat ze opvangen qua stemmen en omgevingsl­awaai onderling automatisc­h af.

De nieuwe PRISM-geluidspro­cessor in de Paradise versterkt spraak goed, volgens Phonak met 10 decibel. Bij spraakpauz­es stopt de versterkin­g, die wordt pas geactiveer­d bij een niveau van minstens 30 decibel. Daardoor dringt bijvoorbee­ld het zacht tikken van een klok of geruis van een cv niet op de voorgrond, maar het typen op een toetsenbor­d klinkt wel duidelijk harder.

Dankzij de goede bluetooth-geluidskwa­liteit op beide oren kun je de Paradise als koptelefoo­n gebruiken voor muziek, podcasts of andere media. Zowel het A2DP bluetooth-profiel voor audiostrea­ming als HFP (Hands Free Profile) voor headset-functies worden ondersteun­d. Doordat je de Paradise achter je oren draagt, hebben de microfoons bij handsfree bellen iets meer moeite om je eigen stem op te pikken. Binnen werkt dat prima, maar op de fiets zal je gesprekspa­rtner je minder goed horen.

goede geluidskwa­liteit praktische bediening accu niet verwisselb­aar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands