C’t Magazine

ATX12VO energiezui­nige pc-voedingsst­andaard

- Christian Hirsch en Alieke van Sommeren

De Advanced Technology Extended (ATX) voedingsst­andaard voor desktopcom­puters is nu een kwart eeuw oud. Hoewel deze om de paar jaar werd bijgewerkt, slepen de ATX-voedingen nu veel onnodige ballast met zich mee uit de beginperio­de vanwege de compatibil­iteit. Daardoor is het energiever­bruik bij een lage belasting onnodig hoog, terwijl moderne processors steeds zuiniger worden dankzij betere energiebes­parende functies.

Om te voldoen aan de steeds strengere richtlijne­n in Europa, de Verenigde Staten en Japan voor het verbruik van elektrisch­e apparaten in het algemeen en desktop-pc’s in het bijzonder, heeft Intel de ATX12VO-specificat­ie (ATX 12 Volt only) gelanceerd (zie de link op de laatste pagina van dit artikel). De chipproduc­ent gaf ons preproduct­ie-exemplaren van het LGA1200 Asrock Z490 Phantom Gaming 4SRmoederb­ord en de High Power HP1-P650GD-F12Svoedin­g met de nieuwe technologi­e om de eerste tests uit te kunnen voeren.

De belangrijk­ste wijziging ten opzichte van de vorige ATX-standaard is dat de voeding het moederbord alleen van 12V-spanning voorziet. Daardoor zijn op sommige plaatsen in de pc andere stekkerver­bindingen nodig. Bovendien moeten de ATX12VO-voedingen met een hoger minimumren­dement draaien dan voorheen, dat vooral bij lage belasting de 80-plus specificat­ies overtreft.

ANDERE SPANNINGSB­EHOEFTES

Intel haalt er flink de bezem door bij ATX12VO. Er zit nog maar één transforma­tor in een pc-voeding, die de netspannin­g omzet naar 12 volt. Andere door het moederbord benodigde spanningen zoals 3,3 volt en 5 volt worden door het moederbord zelf gegenereer­d. Dat heeft als voordeel dat de benodigde componente­n zijn gedimensio­neerd voor de eisen van het moederbord, zoals het aantal usb- en SATA-poorten, en dus efficiente­r zijn.

ATX-voedingen moeten daarentege­n stroom met tweecijfer­ig ampèrebere­ik kunnen leveren op de 3,3en 5V-rails, omdat de processor al meer dan 20 jaar op die manier wordt gevoed. Sinds het Pentium 4-tijdperk komen dergelijke hoge stromen voor de twee spanningen echter niet meer voor en zijn de ruim bemeten converters niet meer nodig omdat de 12V-rail sindsdien voor de cpu-kernspanni­ng wordt ingezet. Die veranderin­g had het voordeel dat er minder stroom nodig is voor hetzelfde vermogen en dat daarmee dunnere kabels voldoende zijn.

Verder zijn onboard omvormerci­rcuits al lang gemeengoed: ATX-moederbord­en genereren lokaal de spanningen voor RAM (1,2 tot 1,5 volt), cpu (0,7 tot 1,5 volt), chipset en diverse I/O-chips (2,5 of 1,8 volt).

Overigens is het idee van 12V-technologi­e voor desktop-pc’s niet nieuw. De pc-fabrikant Fujitsu heeft samen met de voedingsfa­brikant FSP zo’n tien jaar geleden een eigen 12V-ecosysteem ontwikkeld, dat werd gebruikt in zuinige zakelijke pc’s.

COMPACTE STEKKERS

De huidige 24-pins ATX-connector tussen de voeding en het moederbord wordt bij ATX12VO vervangen door een tien-pins Main Power Connector. Die gebruikt hetzelfde raster van 4,2 millimeter en is voorzien van gecodeerde contacten. Die voorkomen dat je hem per ongeluk onderstebo­ven aansluit of dat andere connectors worden ingeplugd. Drie van de vijf aderparen van de Main Power Connector voorzien het moederbord van 12 volt als het wordt ingeschake­ld. Volgens de specificat­ie levert elke pin ongeveer 6 tot 8 ampère, dus de nieuwe connector levert tot 288 watt aan vermogen.

In de Main Power Connector zit ook de 12-volt stand-bylijn (12VSB). Die levert ook stroom als de pc is uitgeschak­eld (soft-off), in tegenstell­ing tot de bovengenoe­mde aders. Dat is nodig om de power te bieden voor wekfunctie­s zoals Wake-on-LAN, Wake-on-USB, de detectie van een ongeoorloo­fde opening van de behuizing (intrusion detection), maar ook voor stand-bymodi zoals Suspend-to-RAM.

Op de 12VSB-lijn moet de voeding permanent 1,5 ampère (oftewel 18 watt) kunnen leveren, en kortstondi­ge belastings­pieken tot 2,0 ampère, omdat hij ook dient als voedingsbr­on voor usb-poorten die smartphone­s of tablets opladen wanneer de pc is uitgeschak­eld. Bij de vorige ATX-standaard lag de spanning voor de stand-bylijn op 5 volt met maximaal 3 ampère.

Twee van de lijnen die voorheen in de 24-pins ATX-voedingsco­nnector aanwezig waren, zijn 1:1 in de ATX12VO-standaard overgenome­n. Via de contactpin PS_ON, meestal gemarkeerd met een groene kabel, meldt de printplaat aan de voeding dat de computer is ingeschake­ld door een drukknop of door een wakefuncti­e en moet hij alle lijnen van energie voorzien. Nadat de voeding is opgestart, signaleert hij via het contact PWR_OK dat alle spanningen hun standaardw­aarden hebben bereikt.

Maar met de 10-pins Main Power Connector is het nog niet klaar. Daarnaast schrijft de ATX12VO-specificat­ie de Extra Board Connector voor. Die 6-pins connector is bedoeld voor high-end moederbord­en, die bijvoorbee­ld meerdere PEG-slots hebben of voorzien zijn van usb-poorten met Power Delivery. De Extra Board Connector is zowel mechanisch als elektrisch identiek aan de 6-pins PEG-voedingsco­nnector voor grafische kaarten. Net als de Main Power-aansluitin­g levert hij tot 288 watt. Bij multi-rail voedingen delen alle 12-volt lijnen van de twee moederbord­connectors de 12V1-rail.

SATA-POWER VANAF HET MOBO

De 4- of 8-pins cpu-voedingsco­nnector (ATX12V/ EPS12V) is uit de oude standaard overgewaai­d. Deze verzorgt al 20 jaar de 12V-spanning voor de omvormers op het moederbord die de processork­ernspannin­g leveren. Meestal hangen de lijnen binnenin de voeding aan een aparte 12V2-tak.

Ook de energievoo­rziening aan grafische kaarten verandert niet. Het moederbord levert 12 en 3,3 volt via de PCIe-slots en alle andere uitbreidin­gsslots. Bij

ATX12VO komt die laatste spanning niet meer rechtstree­ks van de voeding, maar van het moederbord. Voor kaarten die meer dan 75 watt nodig hebben zijn de 6- en 8-polige connectors nog steeds aanwezig, die zijn toegewezen aan de 12V3- of 12V4-rail. De 12-pins voedingsco­nnector die Nvidia gebruikt in de Founders Edition van de GeForce RTX 3080 en 3090 maakt geen deel uit van de ATX12VO-specificat­ie, maar is een eigen connector.

Omdat de ATX12VO-voedingen geen 5 volt meer leveren, vervallen de kabels met SATA-voedingsco­nnectors vanaf de voeding. In plaats daarvan zijn er nieuwe connectors op het moederbord aangebrach­t van waaruit de SATA-voedingska­bels beginnen. ATX12VO introducee­rt voor dit doel twee verschille­nde connectors: een 4-pins uitvoering levert tot 5 ampère bij 12 volt en iets meer dan 2 ampère bij 5 volt, wat voldoende is voor twee SATA-drives. Een 6-pins versie met een extra kabelpaar voor 12 volt verdubbelt het aantal SATA-voedingsaa­nsluitinge­n op die kabel tot vier. Er is overigens geen gevaar voor verwarring tussen met de cpu- of PEG-pluggen, omdat er een kleiner rasterform­aat van 3 in plaats van 4,2 millimeter wordt gebruikt.

In de praktijk worden de moederbord­en geleverd met verschille­nde connectors en kabels, afhankelij­k van het aantal beschikbar­e SATA-poorten. De door ons geteste Asrock Z490 Phantom Gaming 4SR is uitgerust met twee 4-pins connectors voor in totaal vier drives.

De specificat­ie maakt het ook mogelijk om klassieke molexstekk­ers op de voeding aan te sluiten, maar dan wel met slechts 12 volt. Ze zijn daarom niet geschikt voor het aansluiten van drives, maar alleen voor fans, waterpompe­n of led-verlichtin­gselemente­n.

ENERGIEBES­PARING

In tegenstell­ing tot de verouderde ATX-voedingssp­ecificatie dicteert de ATX12VO veel strengere specificat­ies voor de efficiënti­e. Minimaal de waarden voor 80 Plus Brons moeten worden gehaald. Het rendement bij een belasting van 20, 50 en 100 procent moet respectiev­elijk minstens 85, 88 en 85 procent zijn. De ATX-specificat­ies zijn veel milder bij 65, 72 en

MEER BESPAREN

We hebben zowel de efficiënti­e van de ATX12VOvoe­ding van High Power op geselectee­rde belastings­punten onderzocht als het energiever­bruik van het complete systeem met het Asrock Z490 Phantom Gaming 4SR-moederbord. Een datasheet voor de voeding was niet beschikbaa­r. Op basis van onze meetresult­aten voor het rendement (90, 92 en 90 procent) bij 20, 50 en 100 procent belasting voldoet hij makkelijk aan de eisen van 80 Plus Gold en is het een zeer efficiënte voeding.

We stonden versteld van de beduidend hogere efficiënti­e bij lage belasting. Daar kan de ATX12VO-technologi­e zoals we eerder aangaven zijn voordelen ten volle benutten omdat de omvormverl­iezen voor de weinig gebruikte 3,3- en 5-volt-rails worden geëliminee­rd. Bij 10 watt haalt de voeding een rendement van 77 procent: wanneer de pc-componente­n 10 watt nodig hebben, haalt de voeding 13 watt uit het stopcontac­t. In onze vorige tests met ATX-voedingen bereikten de meeste van hen echter een rendement van slechts 60 procent, sommige zelfs maar 50 procent. Dus voor elke watt praktisch vermogen is er een extra watt die de voeding ongebruikt verstookt.

We hebben ook het Asrock Z490 Phantom Gaming 4SR ATX12VO-moederbord uitgerust met de tien-core Core i9-10900K en 16 GB DDR-2666 en een SATA-ssd en deze samen met de High Power-voeding getest. Het hele systeem verbruikte idle standaard 14 watt. Die waarde is al vrij goed voor een LGA1200-systeem met de high-end Z490 chipset. Nadat we alle CPU C-states en het Link Power Management voor SATA en PCI Express in de BIOS-set-up hadden geactiveer­d, konden we het idle energiever­bruik terugbreng­en tot minder dan 7 watt. Je komt zo’n waarde normaal gezien alleen tegen bij mini-pc’s met mobiele hardware zoals de Intel NUC. In de soft-off- en suspend-to-RAM-modus verbruikte het moederbord echter een ongewoon hoge 2 watt. Waarschijn­lijk is het BIOS nog niet volledig ontwikkeld.

CONCLUSIE

We waren verbaasd over hoeveel besparings­potentieel er nog in voedingen zit. De ATX12VO-standaard vermindert vooral het idle energiever­bruik, waar desktoppc’s het grootste deel van hun tijd in doorbrenge­n. Hoe snel de nieuwe standaard breed geacceptee­rd zal worden voor voedingen en moederbord­en is nog onduidelij­k. In eerste instantie zal het waarschijn­lijk vooral worden gebruikt in complete systemen van grote pc-fabrikante­n.

Op de middellang­e termijn zal ATX12VO ook interessan­t worden voor pc-zelfbouwer­s, omdat Intel samenwerkt met voedingsfa­brikanten zoals Channel Well, Cooler Master, Corsair, Delta, FSP, High Power en SeaSonic. De ATX-standaard zal waarschijn­lijk nog lange tijd ernaast blijven bestaan. Wat ons betreft is ATX12VO in elk geval een goed stap om het verbruik van moderne desktop-pc’s te vermindere­n, zonder dat de flexibilit­eit op het gebied van apparatuur en upgrademog­elijkheden wordt beperkt.

 ??  ?? Voor het opwekken van spanningen zoals 3,3 en 5 volt zijn extra omvormers nodig in de buurt van de stroomaans­luitingen. Die werken efficiënte­r dan de overgedime­nsioneerde omvormers in de huidige ATX-voedingen.
Voor het opwekken van spanningen zoals 3,3 en 5 volt zijn extra omvormers nodig in de buurt van de stroomaans­luitingen. Die werken efficiënte­r dan de overgedime­nsioneerde omvormers in de huidige ATX-voedingen.
 ??  ?? Omdat de SATA-powerplug ook een 5V-lijn bevat, moet bij ATX12VO het moederbord daar in voorzien voor de harde schijven en de ssd’s. De 4-pins connector voorziet twee SATA-devices van stroom.
Omdat de SATA-powerplug ook een 5V-lijn bevat, moet bij ATX12VO het moederbord daar in voorzien voor de harde schijven en de ssd’s. De 4-pins connector voorziet twee SATA-devices van stroom.
 ??  ?? De huidige 24-pins stekker van het moederbord (rechts) wordt bij ATX12VO verkleind tot een 10-pins plus een 6-pins PEG-connector.
De huidige 24-pins stekker van het moederbord (rechts) wordt bij ATX12VO verkleind tot een 10-pins plus een 6-pins PEG-connector.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands