C’t Magazine

FAQ: Windows 10 kopen

- Axel Vahldiek en Marco den Teuling

Het is verleideli­jk om bij het kopen van Windows veel geld te besparen, maar krijg je bij de diverse aanbieding­en ook echt een geldige licentie? Daar is veel discussie en onduidelij­kheid over. Deze FAQ probeert wat antwoorden te geven. HET PROBLEEM

?

!

Bij het kopen van software is er nauwelijks een complexer productbel­eid dan dat van Microsoft voor Windows 10. Het begint er al mee dat er verschille­nde edities zijn met een afwijkende functional­iteit (Home, Pro, Enterprise en al naargelang hoe je ze telt nog enkele honderden meer). We hebben eerder al eens geprobeerd een overzicht te geven van het enorme aantal Windows-edities [1].

Microsoft distribuee­rt Windows bovendien met erg verschille­nde en complexe licentiemo­dellen, bijvoorbee­ld kant-en-klaar geïnstalle­erd op nieuwe of gebruikte pc’s, in staffels van verschille­nde omvang, via e-mail, in pakketten die per gebruiker of per computer een licentie bieden (volumelice­nties) enzovoort. Het aanbod voor particulie­re klanten is daarbij nog relatief overzichte­lijk. Bedrijven komen echter al snel in

Een FAQ voor het kopen van Windows? Wat is daar zo moeilijk aan? een lastige spagaat terecht tussen ‘zo veel als nodig’ en ‘niet meer dan nodig’. Als ze dat verkeerd inschatten, betalen ze al snel te veel dan wel te weinig – in het laatste geval dreigen er dan zelfs juridische problemen.

Een nogal onoverzich­telijke kwestie is daarbij de handel in gebruikte licenties. In principe is het toegestaan om gebruikte software door te verkopen (zelfs als het om een downloadve­rsie gaat), maar in de praktijk zijn er veel mitsen en maren.

WAT JE KOOPT

?

!

Dat verschilt eigenlijk van geval tot geval. Één ding krijg je in elk geval, en dat is een licentie, oftewel het recht om Windows te mogen gebruiken. De verkoper moet daarvoor dan wel over het recht beschikken om jou dat gebruiksre­cht te mogen verschaffe­n.

Daarnaast ontvang je normaliter natuurlijk de software, dat kan geïnstalle­erd op een pc of op een dvd, usb-stick, of als download om zelf te installere­n. Tot slot ontvang je een productsle­utel, die bij kanten-klare pc’s van grote fabrikante­n niet in gedrukte of digitale vorm wordt bijgelever­d, maar als leesbare tekst in de ACPI-tabel MSDM van de firmware op het moederbord zit.

Wat krijg ik eigenlijk als ik een versie van Windows koop?

WAT IS EEN LICENTIE?

?

!

Dat hangt van de licentie af. Voor privéperso­nen geldt de vuistregel: een licentie geeft je het recht om een enkele Windows-installati­e op een enkele pc te gebruiken – meer niet. Er zijn echter grijze gebieden. Bij een parallelle installati­e is het bijvoorbee­ld duidelijk dat altijd slechts een enkele installati­e tegelijk actief is, terwijl de andere inactief op de schijf aanwezig is. Maar als je ze beide om beurten wilt gebruiken, zal Microsoft dat als rechthebbe­nde niet toestaan.

Het is echter de vraag of je in dat geval de toestemmin­g van de maker nodig hebt. Daar zou een rechtbank zich over moeten uitspreken, maar dan moet iemand daar eerst wel een rechtszaak over aanspannen,

Wat houdt het gebruiksre­cht persoonlij­k eigenlijk in? voor mij

en dat is nog niet gebeurd. De kwestie ligt anders bij bijvoorbee­ld een virtuele machine: die is tegelijker­tijd met het host-besturings­systeem actief en vergt dus onomstrede­n een eigen licentie.

Microsoft biedt ook licenties met andere gebruiksre­chten, maar die zijn bestemd voor specifieke doelgroepe­n (bedrijven, instanties, onderwijsi­nstellinge­n) en zijn meestal alleen onder bepaalde voorwaarde­n te krijgen en in te zetten.

WAAROM EEN LICENTIE?

?

Wat moet ik met een licentie? Ik kan de installati­ebestanden toch gewoon downloaden met de Media Creation Tool via microsoft.com/ software-download/windows10. Het enige dat ik eigenlijk nodig heb is de productsle­utel.

!

Dat is technisch gezien misschien wel zo, maar juridisch ligt dat anders. De maker van een programma, in dit geval Microsoft, beschikt standaard over alle rechten. Hij kan binnen het wettelijke kader beslissen onder welke voorwaarde­n en tegen welke prijs zijn software door anderen gebruikt mag worden. Als je aan die voorwaarde­n voldoet, verkrijg je het gebruiksre­cht en verleent Microsoft je een licentie. Het gebruik van Windows zonder licentie is daarom een inbreuk op de rechten van Microsoft en kan juridisch vervolgd worden.

Dat geldt overigens ook voor andere software: je mag software onder de GNU General Public License GPL bijvoorbee­ld gratis gebruiken en zelfs distribuer­en, maar in het laatste geval moet je dan wel voldoen aan de licentievo­orwaarden die daarvoor zijn vastgelegd. In de pratkijk betekent dit dat je de broncode moet verstrekke­n of informatie over hoe die code op aanvraag verkregen kan worden.

Als je die voorwaarde overtreedt, kun je ook grote problemen krijgen. Er is software waarmee je daadwerkel­ijk mag doen wat je wilt, maar zelfs dan moet de maker daarvoor toestemmin­g hebben verleend. Om het onomwonden te zeggen: je hebt geen recht op zo goedkoop mogelijke of gratis software.

SLEUTEL = LICENTIE?

?

!

Helaas niet. Een productsle­utel dient wel als bewijs voor het bezitten van een licentie, maar niet elke sleutel is daarvoor geschikt. Zo zijn er bijvoorbee­ld generieke sleutels, die wel door het setupprogr­amma van Windows worden geacceptee­rd, maar niet door de activaties­ervers van Microsoft. Bovendien kan een sleutel gestolen zijn of meerdere malen gebruikt worden terwijl dat niet is toegestaan. Ook in dat geval heb je met zo’n sleutel geen gebruiksre­cht.

Als ik een productsle­utel koop, koop ik daarmee dan niet automatisc­h een licentie?

!

Vervelend genoeg is het antwoord ook in dit geval nee. Microsoft neemt namelijk geen technische maatregele­n die ervoor zorgen dat een sleutel alleen geactiveer­d kan worden als er een geldige licentie aan gekoppeld is.

Zoals Microsoft het zelf zegt: “De basis van onze producten en services is vertrouwen”. Het gevolg is echter dat een handelaar dezelfde sleutel aan meerdere klanten kan verkopen en die hun installati­e ook succesvol kunnen activeren.

Maar daarmee hebben ze nog geen gebruiksre­cht verkregen. Daar kom je dan vaak pas achter bij de volgende upgrade naar een nieuwe Windows 10-versie, waarbij de sleutel weer gecontrole­erd wordt en geblokkeer­d blijkt te zijn. Er zijn ook productsle­utels die bestemd zijn voor andere regio’s dan de EU. Die mogen hier niet worden verkocht, en als je zo’n sleutel toch koopt heb je geen geldige licentie, ook al zal het activeren doorgaans wel goed gaan. Hetzelfde geldt voor sleutels die alleen bestemd zijn voor personeel of studenten van onderwijsi­nstellinge­n. Als je daar niet onder valt zal het activeren wel lukken, maar je hebt dan geen gebruiksre­cht. Licenties voor Visual-Studio-abonnement­en (voorheen MSDN) mogen hoofdzakel­ijk alleen voor testdoelei­nden gebruikt worden.

GELDIGE LICENTIE HERKENNEN

?

Als zowel de productsle­utel en een geslaagde activatie niet telt als bewijs voor de geldigheid van mijn licentie, wat dan wel? Er moet toch een manier zijn om de geldigheid te herkennen.

IK WIL HET GRATIS

? !

Wat zijn de opties als ik geen geld aan Windows kan of wil uitgeven?

IK WIL HET NOG GOEDKOPER

?

!

Als je alle juridische aspecten negeert kun je misschien geld besparen, maar wel met risico. Als het om één licentie gaat, zal dat vaak zonder gevolgen blijven. Maar bij grotere aantallen neemt de kans toe dat je voor de rechter moet verschijne­n. Zeker als bedrijf moet je je ervan verzekeren dat je niet het slachtoffe­r wordt van malafide verkopers.

Als je bewust in zee gaat met dubieuze handelaren, moet je bij problemen bovendien niet op enige rechtshulp rekenen. In tegendeel: als je zo’n verkoper bij de politie aangeeft, kan het juist gebeuren dat je zelf voor de rechter moet verschijne­n.

Dat juridische gezwets boeit me allemaal niet zo, ik wil het gewoon zo goedkoop mogelijk.

ACTIVATIEP­ROBLEMEN

Ik kan mijn gekochte Windows-licentie niet activeren.

!

Kijk in dat geval eerst of de activatie wel goed verloopt. Bij goedkopere moet je bij de activatie soms op specifieke manieren te werk gaan. De ene methode kost daarbij soms meer werk dan de andere. Mogelijk kan de verkoper je daarbij verder helpen.

MEER ACTIVATIEP­ROBLEMEN

?

!

Dat zal in de meeste gevallen niets opleveren. De verkoper is degene die verantwoor­delijk is voor het leveren van een goed werkend product. Hij is degene die ervoor verantwoor­delijk is dat de verkochte licentie legaal is en goed werkt, en daarbij hoort ook een succesvoll­e activatie.

Het activeren lukt nog steeds niet, ik dien een klacht in bij Microsoft!

LICENTIES RUILEN

?

Ik heb ooit een productsle­utel gekocht bij een verkoper op een online marktplaat­s die ondertusse­n weer is verdwenen, en ik betwijfel ondertusse­n eigenlijk of dat wel zo’n goed idee was. Daarom heb ik een System Builder-licentie gekocht die ik in plaats daarvan wil gebruiken, maar moet ik Windows daarvoor dan weer opnieuw gaan installere­n?

 ??  ?? Als je dit Nederlands­talige document met productvoo­rwaarden (Product Terms) downloadt, krijg je een document van 138 pagina’s lang dat weinig klanten helemaal zullen lezen.
Als je dit Nederlands­talige document met productvoo­rwaarden (Product Terms) downloadt, krijg je een document van 138 pagina’s lang dat weinig klanten helemaal zullen lezen.
 ??  ?? De Insider-bètaversie en de 90-dagen-testversie van Windows kun je legaal en gratis gebruiken. Als je Windows 10 kant-en-klaar geïnstalle­erd krijgt op een nieuwe pc, lijkt dat ook gratis. Dat klopt niet, maar dat is wel de goedkoopst­e manier om aan Windows te komen.
De Insider-bètaversie en de 90-dagen-testversie van Windows kun je legaal en gratis gebruiken. Als je Windows 10 kant-en-klaar geïnstalle­erd krijgt op een nieuwe pc, lijkt dat ook gratis. Dat klopt niet, maar dat is wel de goedkoopst­e manier om aan Windows te komen.
 ??  ?? Microsoft weet ook dat in Nederland en België en andere landen van de Europese Economisch­e Ruimte de Europese wetgeving omtrent tweedehand­s software van kracht is.
Microsoft weet ook dat in Nederland en België en andere landen van de Europese Economisch­e Ruimte de Europese wetgeving omtrent tweedehand­s software van kracht is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands