C’t Magazine

Windows-patches verwijdere­n

- Jan Schüßler en Marco den Teuling

De kwaliteit van Microsofts updates is soms erg krakkemikk­ig. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je updates kunt verwijdere­n die je pc om zeep helpen. Dat kan gelukkig zelfs als Windows niet meer wil opstarten.

De kwaliteits­problemen met cumulatiev­e updates voor Windows 10 zijn de laatste tijd toegenomen. Dat geldt niet alleen voor de optionele pakketten, maar ook en juist bij de voor de veiligheid belangrijk­e updates. Daarom geven we hier een overzicht van waar je op moet letten wanneer je een defecte update van de computer wilt verwijdere­n.

Ben je een van die lezers die dergelijke handleidin­gen normaliter pas doorlezen als je ze nodig hebt, hou het dan nog een paar alinea's vol! Of je een update later met succes kunt voltooien, hangt namelijk ook af van de voorbereid­ingen die je nu treft.

EEN GEWAARSCHU­WD MENS

Om te beginnen: wees voorzichti­g met Schijfopru­iming! Als je die voor schijf C: uitvoert en dan een vinkje zet voor de optie 'Windows update opschonen' kunnen cumulatiev­e patches vaak niet meer worden verwijderd. Hoewel de opruiming vaak een paar honderd megabyte of zelfs een paar gigabyte aan ruimte vrijmaakt, verwijdert hij ook alles wat nodig is voor het deïnstalle­ren. Hoe aantrekkel­ijk het ook is, laat Schijfopru­iming alleen de Windows-updates aanpakken wanneer je er zeker van bent dat je systeem geen problemen heeft met de geïnstalle­erde patch.

Op de tweede plaats: houd een bootable herstelsta­tion achter de hand. Dat is handig in die gevallen waarbij Windows niet meer wil opstarten omdat een update fout gegaan is – daarover straks meer. Zorg er ook voor dat je bij een met BitLocker versleutel­de harde schijf je herstelsle­utel bij de hand hebt. Als je schijf C: bij het opstarten tenminste niet alleen met een wachtwoord ontsluit. Die sleutel is onmisbaar om vanuit een herstelsys­teem reparaties en wijziginge­n aan het systeem uit te voeren.

Of problemen die je pc na een update vertoont, ook werkelijk door die update veroorzaak­t worden, kun je vooraf door eigen onderzoek inschatten. Updates zijn aan de hand van hun KB-nummer te identifice­ren. Welke update het laatst op je pc is geïnstalle­erd, kun je achterhale­n door te kijken naar de updatehist­orie ('Instelling­en / Bijwerken en beveiligin­g / Windows Update / Geschieden­is van updates weergeven'). Microsoft zelf biedt voor elke cumulatiev­e Windows 10 update een aparte Knowledge Base entry (zie de link op het einde). Hierin vind je ook 'Known issues', d.w.z. problemen die Microsoft zelf al heeft bevestigd voor de betreffend­e update. Anders kan een blik op het laatste nieuws op ct.nl en een zoektocht op internet vaak helpen. Zoek bijvoorbee­ld voor een veelvoorko­mend probleem vanaf medio juni 2020 naar 'KB4557957 printerpro­blemen'. Als de helft van de wereld hetzelfde probleem ondervindt als jij, is het een voor de hand liggende gedachte om die update te verwijdere­n.

WINDOWS START NOG WEL

Het eenvoudigs­te geval is ook het meest voorkomend­e: een update veroorzaak­t wel problemen, maar je kunt Windows vrijwel normaal opstarten en gebruiken. Als de pc na een update kuren vertoont, ligt het voor de hand om te proberen de update te verwijdere­n. Klik hiervoor naar 'Geschieden­is van updates weergeven' in de Instelling­en onder 'Bijwerken en beveiligin­g/Windows Update', en vervolgens naar 'Installati­e van updates ongedaan maken'. Een dubbelklik op de betreffend­e update start het verwijdere­n.

Staat de update met het betreffend­e KB-nummer niet in de lijst of mislukt het verwijdere­n, dan kun je proberen om hem via de commandore­gel te verwijdere­n. Open een opdrachtpr­ompt of PowerShell met administra­torrechten (bijvoorbee­ld via Windows+X) en voer het volgende commando in: wusa /uninstall /kb:4565503 /log:%homepath%\downdate.evtx

Dit voorbeeld verwijdert de cumulatiev­e update KB4565503 voor versie 2004 van juli 2020 – vervang

c:\

 ??  ?? De Geschieden­is van updates in de instelling­en laat de geïnstalle­erde patches zien en een link naar het Configurat­iescherm voor het verwijdere­n van updates.
De Geschieden­is van updates in de instelling­en laat de geïnstalle­erde patches zien en een link naar het Configurat­iescherm voor het verwijdere­n van updates.
 ??  ?? Updates zijn zelfs nog te verwijdere­n wanneer Windows niet meer wil opstarten.
Updates zijn zelfs nog te verwijdere­n wanneer Windows niet meer wil opstarten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands