C’t Magazine

Grote bestanden opsporen in Linux

-

INVENTARIS­ATIE

Een snel overzicht van de totale beschikbar­e schijfruim­te krijg je met het commando df: df -h

Dat commando laat de grootte van de gekoppelde schijven zien, de gebruikte ruimte en de nog beschikbar­e ruimte. Een beetje mooier, maar met in principe dezelfde informatie, kan dat met de tool inxi. Die kleine commandlin­e-tool moet bij de meeste distributi­es worden geïnstalle­erd vanuit het pakketbehe­er. Het commando inxi laat met de parameter -p het vulniveau van de afzonderli­jke partities zien: inxi -p

Als de inhoud van een directory nog te overzien is, gee het volgende commando de grootte van de bestanden en directory’s aan: du -h

Bij veel bestanden wordt dat echter snel verwarrend, een grafische tool gee dan een beter overzicht.

BAOBAB

De tool Baobab, die in het menu de naam ‘disk usage analyzer’ hee staan, is een Gnome-tool met slechts enkele opties. Na het starten van het programma biedt het de home- en root-directory en extra partities om uit te kiezen. Als je bijvoorbee­ld op de home-directory klikt, zal Baobab de inhoud en de grootte ervan analyseren. Het resultaat is een lijst met bestanden en directory’s aan de linkerkant van het venster, gesorteerd op grootte, en een taartdiagr­am met taartstukk­en die de grote directory’s duidelijk benadrukke­n.

Op systemen die al lang in gebruik zijn, is het resultaat vaak verrassend: een lang vergeten .winedirect­ory, waarin een ongebruikt­e Wine-configurat­ie inclusief programma’s sluimert, films die ooit uit de mediabibli­otheek gedownload zijn, oude downloads en last but not least games van Itch.io of Steam.

Als een directory met een groot stuk taart veel ruimte op de schijf in beslag neemt, kun je daar verder zoeken. Om dat te doen, beweeg je de muis over het betre ende gebied van de grafiek, dan zal Baobab de naam van de directory en de grootte ervan weergeven, evenals de namen van de subdirecto­ry’s.

Aan de linkerkant van het Baobab-venster kun je door de directory’s bladeren om alleen de bestanden en directory’s te zien die ze bevatten. De grafiek rechts toont de ruimteverd­eling van de geselectee­rde directory. Als je direct in een directory wilt kijken om daar bestanden te verwijdere­n, brengt het menu-item Open Folder je daarheen. Je vindt dat in het contextmen­u bij een rechter muisklik op de directory aan de linkerkant of de grafiek aan de rechterkan­t. Als de taartgrafi­ek je niet bevalt, kan Baobab de schijfvull­ing ook in blokken visualiser­en. De knop om tussen die weergaven te switchen bevindt zich onder de grafiek.

Als je bestanden of hele directory’s hebt verwijderd, klik je op de knop met de twee cirkelvorm­ige pijlen in de rechterbov­enhoek van Baobab om de weergave te verversen.

FILELIGHT

De KDE-tools bieden een grafisch hulpmiddel dat vergelijkb­aar is met Baobab, maar beter past bij een Qt-bureaublad. De Qt-tool Filelight analyseert ook de gebruikte schijfruim­te, maar doet dat zonder een directoryl­ijst en laat alleen een kleurrijke taartgrafi­ek zien. Beweeg je met de muis over een taartstuk, dan gee Filelight meer informatie en toont het de namen van de subdirecto­ry’s.

Ook in dat geval leidt een rechtermui­sklik naar de betre ende directory, o ewel in de bestandsma­nager (Open File Manager Here) of op de commandlin­e (Open Terminal Here) – afhankelij­k van waar je de voorkeur aan gee voor het verwijdere­n van de bestanden.

Bij de programma-instelling­en, die je vindt in het menu onder ‘Settings / Configure Filelight’, kun je bij ‘Scanning’ directory’s specifiek uitsluiten. Standaard brandt de tool zijn vingers al niet aan / dev, /proc, /sys en /root. Bij Appearance kun je het uiterlijk van de grafiek aanpassen of switchen van felle kleuren (Rainbow") naar een contrastri­jke grijswaard­enweergave. De lettergroo­tte kan ook worden aangepast. Kleine bestanden van een paar kB groot worden normaal gesproken niet meegenomen, maar door de optie ‘Show small files’ wordt ook hun grootte mee gerekend en aan de grafiek toegevoegd. Om de kleinere mappen aan de rand van de grafiek te verbergen, vergroot je de weergave met Ctrl++, indien nodig meerdere malen. Ctrl+voegt de buitenste cirkels weer toe.

Om een directory direct te lezen, typ je het pad ernaar of de naam van de directory (als die zich bevindt binnen de huidige directory) in het veld in de rechterbov­enhoek van het venster, en druk je op Enter. Op die manier kun je makkelijk lang vergeten ruimtevers­pillers vinden, zelfs als ze zich al jaren met succes in de krochten van je harde schijf verborgen hielden.

SNELLE WORKAROUND

Zowel Baobab als Filelight tonen in enkele ogenblikke­n waar je bestanden veel ruimte in beslag nemen. Op die manier verzand je niet in het verwijdere­n van kleine bestanden, maar identifice­er je snel van welke bestanden het loont om ze te verwijdere­n, zodat je je werk verder zonder al te veel vertraging kunt voortzette­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands