C’t Magazine

Asus RT-AX82U router met Wi-Fi 6

-

De Asus RTAX82U breedbandr­outer hee niet alleen een snel wifi en een flinke performanc­e, maar ook nog een aantal bijzondere kenmerken. Zo ondersteun­t hij de nieuwste wifitechni­eken zoals een verbeterde beveiligin­g en kun je hem ook als netwerksch­ijf inzetten.

Asus richt zich met de RT-AX82U-router niet alleen op gamers. De router hee naast een speciale netwerkpoo­rt bedoeld voor gaming ook QoS-functies. Het apparaat is goed uitgerust met een tricore-processor van Broadcom, ondersteun­d door 512 MB aan RAM.

Hij zendt ook op beide wifibanden (met de standaard Wi-Fi 6), maar op 2,4 GHz alleen met twee antennes (MIMO-streams). Dan levert hij dus maximaal 574 Mbit/s bruto. Dat is op zich voldoende voor smartphone­s en tablets. Op de 5GHz-band gebruikt de Asus vier streams.

Zoals verwacht daalde de doorvoerca­paciteit bij meer dan 20 meter door verschille­nde muren, maar in het beste geval was er nog steeds een zeer goede 400 Mbit/s. In ieder geval is de RT-AX82U krachtig genoeg voor zelfs 1 Gbit/s aan internetsn­elheid. We hebben iets minder gemeten met PPPoE, maar dat verlies was te wijten aan onze testcomput­er.

Het apparaat kan ook worden gebruikt als een redelijk snelle NAS-vervanging: de c’t NAS-benchmark toonde leessnelhe­den van ongeveer 90 MB/s voor grote bestanden. Het schrijven was iets langzamer met 59 MB/s (NTFS) of 55 MB/s (ext4).

De RT-AX82U hee OpenNAT om een aantal online-enabled games snel aan de gang te krijgen. Via Adaptive QoS is het dataverkee­r van games meer prioriteit te geven, of is er voorrang in te stellen voor andere applicatie­s (streaming e.a.).

Voor netwerkbev­eiliging via AiProtecti­on worden de DNS-requests doorgestuu­rd naar de online dienst van onder andere TrendMicro, waarvoor in eerste instantie wel de toestemmin­g van de beheerder nodig is.

Er zijn al met al een paar kleine problemen die zich voordoen: zo vergeet de set-upassisten­t in de browser IPv6 te activeren. En er wordt niet standaard aan gedacht dat de router al in staat is om de verbeterde wifi-encryptie WPA3 te gebruiken, en veel nuttige wififuncti­es zoals airtime fairness, multi-user-MIMO en de verbeterde Wi-Fi 6-transmissi­etechnolog­ie OFDMA (zie c’t 5/2020 op pagina 92) worden niet geactiveer­d.

De RT-AX82U is functionee­l goed uitgerust, maar tijdens het installere­n moet je wel zelf nog wat tweaken. Afgezien van die kleinighed­en levert de router prima prestaties met een relatief laag energiever­bruik, maar wel voor een pittige prijs.

veel functies goede performanc­e set-up slaat instelling­en over

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands