C’t Magazine

Cooler Master Pi Case 40

-

De Pi Case 40 is een behuizing die (via een geslaagde Kickstarte­r-campagne) speciaal ontwikkeld is voor de Raspberry Pi 4. De passieve koeling werkt prima en extra’s zoals de afgedekte GPIO-pinnen en SD-kaartopeni­ng bieden samen met de drukknop op de bovenkant een duidelijke meerwaarde.

Cooler Master richt zich voor het eerst op de Raspberry Pi-markt met een behuizing voor de Pi 4. Het aluminium koelbody met transparan­te plastic onderkant hee een rubberen rand die openingen voor de GPIO-pinnen en SD-kaart stofvrij afdekt.

In tegenstell­ing tot bij een behuizing als de Flirc-case (zie c’t 3/2020 op pagina 132) zijn de GPIO-pinnen echter rechtstree­ks bruikbaar omdat ze naar buiten toe worden doorgelust. De rijen zijn daarbij wel gespiegeld, waardoor HAT’s niet bruikbaar zijn.

Het installere­n is simpel: koelsticke­rtje op de uitstulpin­g, de Pi onderstebo­ven op het koelblok leggen en de GPIO-pinnen daarbij in de header laten vallen. Dan de onderkant erop leggen en met de vier schroeven en het inbussleut­eltje vastdraaie­n. Daarna de rubberen rand er omheen om de GPIO-pinnen en de sd-kaart te beschermen. Beugels voor VESA of wandmontag­e zijn meegelever­d.

Bovenop zit een drukknop die GPIO-pinnen 5 en 6 kortsluit (GPIO3 en GND). Standaard haal je een Raspberry Pi daar mee uit zijn slaapstand.

Installeer de Cooler Master Pi Tool met curl https://raw.githubuser­content.com/ CoolerMast­erTechnolo­gy/pi-tool/master/ install.sh -o pi-tool-install.sh chmod +x pi-tool-install.sh ./pi-tool-install.sh

kun je er ook een andere functie aan geven. Die so ware is sowieso een aanrader omdat je de Pi er mee kunt monitoren en makkelijk kunt overklokke­n tot 30 procent.

Maar koelt hij ook goed? Bij een stresstest steeg de core-temperatuu­r van de processor van een Raspberry Pi zonder case van 46 graden naar 82 graden en was de buitentemp­eratuur van de processor 53 graden. Met een Flirc-case was dat respectiev­elijk van 34 naar 55 graden en werd de behuizing 30 graden. De Pi Case 40 van Cooler Master deed daar amper voor onder: de core-temperatuu­r liep op van 35 naar 56 graden, het koelblok werd aan de buitenkant 34 graden.

De Pi Case 40 is een goede behuizing voor een Raspberry Pi 4, met extra’s als een drukschake­laar om het systeem op te starten en af te sluiten. De gespiegeld­e GPIO-pinnen is een misser, maar gezien de naam zou dat verholpen kunnen worden bij de Pi Case 41. En wellicht dat er nog een 30 komt, dat is nog even afwachten.

De Cooler Master Pi Tool so ware is in elk geval een aanrader, daar heb je deze case dus niet per se voor nodig.

goede koelpresta­ties biedt goede beschermin­g aangepaste pinvolgord­e

 ??  ?? geschikt voor koelwijze meegelever­d
coolermast­er.com alleen Raspberry Pi 4 aluminium blok, passief 4 vesavoetje­s, inbussleut­eltje, 2 × koelsticke­r
€ 25
geschikt voor koelwijze meegelever­d coolermast­er.com alleen Raspberry Pi 4 aluminium blok, passief 4 vesavoetje­s, inbussleut­eltje, 2 × koelsticke­r € 25

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands