C’t Magazine

QNAP TS-h686 NAS

- Noud van Kruysberge­n

De TS-h686 biedt veelal dezelfde functies als de andere NAS-apparaten van Qnap, maar door het QuTS hero-besturings­systeem is hij zeker ook zakelijk interessan­t.

Het installere­n van de TS-h686 vergt op zich niet meer dan het aansluiten van de voedings- en netwerkkab­el. Met de software Qfinder Pro is de NAS vervolgens in het netwerk te vinden. Schijven zijn met hot-swapping toe te voegen en worden dan meteen herkend. Er kunnen vier 3,5inch SATA-6-schijven en twee 2,5-inch schijven of ssd’s in, en daarnaast twee M.2-ssd’s voor cacheversn­elling. De harde schijven kunnen makkelijk worden vastgeklik­t zonder dat je ze per se hoeft vast te schroeven. Het model TS-886 met twee keer zoveel geheugen heeft ruimte voor zes 3,5”-schijven.

Na het updaten van de firmware is de NAS klaar voor gebruik en kun je met de webinterfa­ce de slimme installati­e starten. Na het opgeven van een naam en een wachtwoord voor de gebruiker admin, de keuze tussen DHCP of een vast ip-adres en een verificati­e of je zeker weet dat alles wat op je schijven staat gaat verdwijnen, worden de instelling­en toegepast. Na een paar minuten ben je dan weer bij de beheerinte­rface.

De NAS bleef piepjes geven: het bleek dat de cpu-fan met 0 rpm draaide. De firmware haalde de metingen echter van de FAN2-aansluitin­g en niet van FAN1. Na even ompluggen van de stekker werd de juiste waarde aangegeven en zagen we het juiste toerental. Dat zal bij een firmwareup­date waarschijn­lijk nog wel verholpen worden.

Tot zover lijkt er nog weinig speciaals aan deze NAS. Maar dan blijkt dat de maar liefst vier netwerkaan­sluitingen allemaal 2,5-Gbit zijn. Door poort-trunking kun je er meerdere combineren en loadbalanc­ing toepassen. Daarnaast kun je virtuele switches aanmaken voor containers en virtualisa­tie en fysieke adapters combineren.

Door de Intel Xeon D-1602 dualcorepr­ocessor en het 8 GB DDR4-ECC geheugen, dat fouten zelf repareert, reageert de TS-h686 erg snel. Van de geïnstalle­erde schijven is makkelijk een RAID te maken. De mogelijkhe­id om snapshots van gedeelde mappen zoals Web voor de webserver te maken binnen de gereservee­rde ruimte van een opslagpool maakt die snel terugzette­n erg makkelijk. Het activeren van de webserver leidt overigens tot een verrassend effect, want de aangemaakt­e index.php-pagina stuurt je door naar de beheerinte­rface, zodat het in eerste instantie lijkt alsof de webserver niet werkt.

Door een ssd in een van de van de M.2of andere sleuven te stoppen, kun je die als cachegeheu­gen gebruiken en de leesacties van veelgebrui­kte bestanden daarmee bufferen en versnellen. De HDMIscherm­toepassing­en werken pas als je een grafische kaart met een HDMI-aansluitin­g in een van de PCIe-slots installeer­t. Dat zul je bij een NAS als deze niet snel doen, die heeft zijn sterke punten meer op andere gebieden.

Het AppCenter is de centrale plek van waaruit alle extra software te installere­n is. Naast McAfee-antivirus (waar je dan wel een licentie voor moet kopen van 25 dollar per jaar) zijn dat onder meer Download

Station en Video Station, HBS 3 Backup Sync, QVPN voor verschille­nde VPN-servers, en Container Station om met Dockeren LXC-images te kunnen werken.

Het besturings­systeem QuTS hero combineert het standaard QTS-systeem van Qnap met een 128-bit ZFS-bestandssy­steem. Daarmee is in combinatie met het LZ4-compressie­algoritme een efficiente gegevensre­ductie en deduplicat­ie mogelijk en kunnen snapshots snel worden aangemaakt. Door de checksums wordt datacorrup­tie voortijdig herkend en verholpen voordat de bestanden gebruikt worden. Daardoor is deze NAS prima geschikt voor kleinere bedrijven die geen uitgebreid eigen systeembeh­eer in huis hebben, maar toch betrouwbaa­r moeten kunnen werken met een zo klein mogelijk risico op dataverlie­s.

De TS-h686 is geen NAS voor de absolute beginner (al doet het gestileerd­e robotje linksonder dat af en toe zoiets als roep als ‘Voldoende geheugen’ anders vermoeden), maar voor iemand die weet wat hij doet en de extra features ook in de praktijk kan waarderen. Hij biedt vele instelmoge­lijkheden, van het uitgebreid­e gebruikers- en groepsbehe­er en een OpenVPN-server tot en met futiele dingen zoals de helderheid van het ledlampje. De prijs past bij de vele features en de extra betrouwbaa­rheid die je er voor koopt.

veel features betrouwbaa­r vergt enige (netwerk)kennis

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands