C’t Magazine

Wiz slim wifi-lichtsyste­em zonder gateway

- Sven Hansen en Alieke van Sommeren

Philips’ Hue vereist extra hardware voor communicat­ie tussen de ZigBee-lampen en je netwerk. Met de producten van Wiz werkt alles daarentege­n direct via wifi.

Wiz en Hue-systemen zijn familie van elkaar (beide vallen namelijk onder Signify), maar dan wel met andere genen. Wiz biedt lampen voor E27-, E14- en GU10-fittingen in allerlei variaties: warm wit, gecombinee­rd warm/koud wit, RGB-lampen en diverse gloeilampe­n in retro-look. De verschille­nde accessoire­s bestaan uit een schakelbaa­r stopcontac­t, een bewegingsm­elder en een afstandsbe­diening. We hebben de bewegingsm­elder en de afstandsbe­diening getest, samen met drie E27-lampen.

De bewegingsm­elder oogt een beetje goedkoop. Elke gedetectee­rde beweging levert een blauwe flikkerend­e led op. De twee E27-lampen hebben een kunststof di user met lijmresten, maar de gloeilamp met glazen bol springt er qua afwerking positief uit. De Wiz A67/E27 is aanzienlij­k forser dan een gewone gloeilamp en is met zijn lichtopbre­ngst van ongeveer 1500 lumen geschikt voor het vervangen van een 100W-lamp.

Elke Wiz-lamp hee een kleine minicomput­er van Espressif. De ESP 8266 in oudere modellen (populair voor smarthome-projecten), is vervangen door de krachtiger­e ESP 32. Naast wifi hee die chip ook bluetooth en moet hij meshtechno­logie ondersteun­en. Dat is vooral belangrijk bij smarthome, omdat wifi vaak niet tot in alle uithoeken van je woning reikt. Bij het testen was de meshtechno­logie echter nog niet geactiveer­d.

Via de Wiz-app moet je eerst een virtuele woning en een kamer inrichten.

Alle lampen die worden toegevoegd kunnen lokaal worden aangestuur­d. Als je gebruik wilt maken van alle slimme functies zoals bediening op afstand, moet je een Wiz-account aanmaken. Via je Apple- of Google-account worden instelling­en in de cloud opgeslagen, zodat je een configurat­ie kunt herstellen. De Wiz-componente­n staan na het aanzetten automatisc­h in de set-upmodus. De app maakt contact via bluetooth, je gee je wifiwachtw­oord door en de componente­n verschijne­n.

Het toevoegen van de accessoire­s is net zo eenvoudig. De WizMote afstandsbe­diening en de bewegingsm­elder verschijne­n na een paar keer klikken in de app, maar kunnen alleen per kamer worden toegewezen. De bewegingsm­elder schakelt dus altijd alle lampen in een kamer en de vier functietoe­tsen op de afstandsbe­diening werken voor lampen in een enkele kamer.

Je kunt vooraf ingestelde lichtscène­s oproepen met behulp van knoppen. Bediening van meerdere kamers is niet mogelijk. Met de app zijn lampen te groeperen, kleuren aan te passen en lichtscène­s te maken. Als je meerdere componente­n hebt aangeslote­n, kun je schakelen tussen 18 aanwezige dynamische lichtmodi. De lampen veranderen van kleur met zachte of levendige overgangen, bijvoorbee­ld een in de loop van de dag verschuive­nde lichtkleur van koel wit in de ochtend naar warm wit in de avond.

Bij de instelling­en is de lengte van de in- en uitschakel­procedure voor elke lamp aan te passen. De lampen kunnen zo worden ingesteld dat ze in één keer opstarten of qua lichtsterk­te zacht oplopen tot de gewenste lichtsterk­te.

Als de optie WizClick is geactiveer­d, kan een vooraf geselectee­rde alternatie­ve lichtsfeer worden geactiveer­d met snel twee keer inschakele­n. Met een Wizaccount is het systeem via Alexa of Google Assistant te bedienen met je stem. Gekoppeld aan IFTTT kunnen de lampen worden gebruikt als melders of in een andere smart home-constructi­e.

Met Wiz is een serieuze concurrent verschenen op het gebied van slimme lampen, want het Franse Wiz hee al verschille­nde armatuurfa­brikanten van hun systeem kunnen overtuigen. Naast de retrofitla­mpen zijn er dus ook talrijke armaturen die al ‘wizified’ zijn en in het systeem te integreren zijn. Het aanbod van complete Hue-armaturen is daarentege­n erg bescheiden. Zelfs onder de noemer Friends of Hue vind je alleen wat schakelaar­s, maar geen armaturen.

Wiz wordt daarbij niet gehinderd door een limiet van 50 componente­n. Het enige zwakke punt is de nog ontbrekend­e meshtechno­logie van de componente­n, waardoor het bereik van de Wiz-lampen is beperkt tot de range van je wifi. Als dat is verholpen, is Wiz een serieus en voordelig alternatie­f voor het Hue-systeem.

geen extra hardware nodig prijs meshtechno­logie nog niet actief

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands