C’t Magazine

Synology DS1621+ 6bay-NAS

- Marco den Teuling

De DS1621+ biedt ruimte aan zes schijven en is de eerste NAS van Synology met een AMD-processor. Met alle beschikbar­e uitbreidin­gsmogelijk­heden kan de hardware nog beter benut worden.

De + in het typenummer van deze NAS gee al aan dat hij niet op (doorsnee) thuisgebru­ikers is gericht. Met het prijskaart­je van bijna 900 euro is hij tegelijker­tijd wel goedkoper dan de XS(+) enterprise­modellen. Doordat alle NAS-modellen van Synology hetzelfde Disk Station Manager (DSM) als besturings­systeem hebben, zijn de grenzen tussen een privé of zakelijke NAS sowieso vaak niet zo scherp.

Met zijn vier gigabit-netwerkpoo­rten is meteen duidelijk dat de DS1621+ het best tot zijn recht komt bij meerdere gelijktijd­ige gebruikers in een groter netwerk of meerdere subnetwerk­en. Met load-balancing kun je de netwerksne­lheden verhogen, en als je netwerk het ondersteun­t kun je ook link-aggregatio­n activeren. Er is ook altijd nog een 10-Gbit-poort te installere­n voor nog hogere snelheden.

Een bijzonder kenmerk van deze NAS is de AMD Ryzen V1500B processor. Die energiezui­nige octacore-processor is specifiek ontworpen voor servertake­n zoals in een NAS. De prestaties zijn niet vergelijkb­aar met die van Ryzen desktop-cpu’s, maar wel aanzienlij­k beter dan die van de Intel Atom in zijn voorganger (DS1618+). Bovendien ondersteun­t deze NAS ECC-geheugen voor foutcorrec­tie. Standaard is een 4 GB ECC DDR4-SODIMM aanwezig, maar er zijn twee slots die elk tot 16 GB aan RAM ondersteun­en.

Het installere­n van de NAS gaat vlot, het lostrekken van de plastic beugels op de toolless drive-trays kost daarbij nog de meeste moeite. Verder is het een kwestie van de trays terug erin schuiven, de voedingska­bel en netwerkkab­el aansluiten en aanzetten.

Via de DS Finder-app of webinterfa­ce is de NAS snel gevonden en geïnstalle­erd. De trays kun je vergrendel­en met een van de twee bijgelever­de plastic sleutels. Het plastic maakt een wat goedkope indruk voor deze prijsklass­e. De grotendeel­s metalen NAS oogt netjes en mooi compact, met alle statusleds (ook voor de LAN-poorten) goed afleesbaar aan de voorzijde.

De AMD-processor hee geen moeite met het draaien van verschille­nde taken tegelijk en bijvoorbee­ld Docker en Dockerimag­es zijn vlot te installere­n en starten. Bij de overdracht­ssnelheden maten we met iperf3 921 Mbit/s up en down en met c’t-NASbench lees- en schrijfsne­lheden van 110 MB/s bij grote (400 MB) bestanden. Een enkele 1Gbit-verbinding wordt daarmee helemaal verzadigd.

Bij veel kleine bestanden (1000 van 256 Kb elk) daalt de snelheid flink als je harde schijven gebruikt: met 4 stuks WD Red 2 TB in SHR (Synology Hybrid Raid) haalden we met c’t-NASbench 24,8 MB/s schrijven en 9,2 MB/s lezen. Dat is inherent aan het gebruik van harde schijven en om dat te verhelpen kun je een of twee M.2-sdd’s als cache inbouwen. De handige SSD Cache Advisor in Opslagbehe­er kan adviseren hoe groot die moet zijn op basis van wat er onlangs is geopend op de NAS. Je moet de drive-trays wel verwijdere­n om bij de M.2-slots te kunnen als je achteraf ssd-cache toevoegt.

Als je zo’n ssd toevoegt, zal die bij het Opslagbehe­er onder HDD/SSD tevoorschi­jn komen als ‘Niet geïnitiali­seerd’. Klik bij het tabblad SSD-cache op Maken. Als je één cache-ssd geïnstalle­erd hebt, kun je alleen het lezen cachen. Voeg je er meerdere toe, dan kun je die ook bundelen en er een lees-schrijfcac­he van maken. Daarna staat de SSD-cache bij het Volume-overzicht.

Zo’n cache hee natuurlijk alleen nut als bepaalde bestanden vaak gelezen worden of als het wegschrijv­en van bestanden afgeremd wordt door de snelheid van de harde schijven. In de praktijk zal dat bij thuisgebru­ik en bij kleine bedrijven minder vaak het geval zijn.

De M.2-ssd’s kunnen niet voor gewone opslag worden gebruikt, uiteraard kun je wel 2,5”-SATA-ssd’s in de drive-trays monteren (met de bijgelever­de schroefjes) voor opslagruim­te. Verder vind je achterop de NAS twee poorten voor elk een DX517-uitbreidin­g (met vijf drive-trays).

Een PCIe-slot biedt ruimte voor een 10-Gbit-netwerkkaa­rt om de AMD-cpu nog meer aan het werk te zetten. Met die extra’s gaat de prijs richting de XS-serie, maar je kunt dan wel zonder het overhuizen van je data verder met de DS1621+. Voor veeleisend­e gebruikers (privé of zakelijk) is de NAS dankzij de snelle AMD-cpu en vele upgrademog­elijkheden een model waar je lang mee vooruit kunt.

geschikt voor groter netwerk ssd-cache M.2-ssd’s alleen als cache

 ??  ?? processor
geheugen schijfruim­te aansluitin­gen
meegelever­d
afmetingen / gewicht synology.nl
AMD Ryzen V1500B, quadcore, 2,2 GHz
4 GB DDR4 ECC (max. 2 × 16 GB) 6 × 2,5/3,5”, 2 × M.2 NVMe (2280) 4 × 1-Gbit, 3 × USB 3.2 Gen 1,
2 × DX517 (eSATA), 1 × PCIe x8 (4 lanes) voedingska­bel, netwerkkab­el, schroefjes, 2 × sleutel, korte installati­ehandleidi­ng,
28,2 × 24,3 × 16,6 cm / 5,1 kg
€ 865
processor geheugen schijfruim­te aansluitin­gen meegelever­d afmetingen / gewicht synology.nl AMD Ryzen V1500B, quadcore, 2,2 GHz 4 GB DDR4 ECC (max. 2 × 16 GB) 6 × 2,5/3,5”, 2 × M.2 NVMe (2280) 4 × 1-Gbit, 3 × USB 3.2 Gen 1, 2 × DX517 (eSATA), 1 × PCIe x8 (4 lanes) voedingska­bel, netwerkkab­el, schroefjes, 2 × sleutel, korte installati­ehandleidi­ng, 28,2 × 24,3 × 16,6 cm / 5,1 kg € 865

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands