C’t Magazine

Lezerspane­ltest: Foscam D4Z

- Alieke van Sommeren

Uit de verzamelin­g aan aanmelding­en voor ons testpanel hebben we een aantal testpanell­eden geselectee­rd die een tijdje een Foscam D4Z IK10 4-megapixel ip-camera aan de tand hebben mogen voelen.

De D4Z is een dome-buitencame­ra met pan, tilt en zoom. Hij biedt 4x optische zoom, 20 meter nachtzicht en een 4-megapixels­ensor met 2304 × 1536 pixels. Draadloos kan hij overweg met zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-band. Horizontaa­l kan hij 350 graden draaien en verticaal 85 graden, dus vrijwel niets kan aan zijn aandacht ontsnappen.

DENKWERK VOORAF

Na het openen van de doos kwam één vraag vrijwel direct naar boven: hoe gaan we de camera installere­n met de kabel die na zo’n 30 centimeter uitmond in meerdere stekkers? Let er ook op dat er een stopcontac­t in de buurt van de camera moet zitten.

De bevestigin­gsring onderop de camera hee een opening om de kabel naar buiten te geleiden. Binnenkort komt er een lasdop beschikbaa­r om alles netjes afgedicht weg te werken. Alle schroeven en pluggen worden ook keurig meegelever­d. Mocht je van plan zijn om voor een draadloze verbinding te gaan, controleer dan wel eerst goed hoe het zit met het wifi-bereik voordat je de camera op z’n plek vastschroe .

SET-UP

Voor het installere­n wordt in de snelstartg­ids als tip gegeven om de camera via een bedraad netwerk aan te sluiten en het installere­n via de Foscam-app uit te voeren. Om die app te kunnen gebruiken moet je wel eerst een account aanmaken. De app speurt vervolgens naar camera’s binnen het netwerk, maar de camera toevoegen via de QR-code onderop de camera is een handige alternatie­ve methode. Als de camera al hangt is dat een stuk lastiger natuurlijk. Na het toevoegen van de camera geef je hem een naam, stel je een wachtwoord in en configuree­r je de wifiverbin­ding.

Door de kap van de camera te halen, kun je er een MicroSD-kaart in stoppen om je beeldmater­iaal lokaal op te slaan. Dan ben je niet afhankelij­k van een cloudverbi­nding of cloudabonn­ement. De kap is echter niet te vergrendel­en.

De opties in de app zijn voldoende voor de basistaken, voor het uitgebreid­ere werk moet je de so ware Foscam VMS installere­n. Die is er zowel voor Windows als voor Mac. Een pluspunt werd gegeven voor de optie om de focus handmatig in te kunnen stellen.

De alerts zijn instelbaar op beweging, geluid en personen. Voor het detecteren van personen moet er nog een extra handeling ter activatie worden afgerond. De detectie kan op ingestelde tijdslots worden aangezet. Het kunnen instellen van een detectiege­bied is ook handig, en dat valt te regelen via zowel de app, VMS als de webinterfa­ce.

De alerts op geluid hebben hun eigen tijdstippe­n, de instelling­en die je hebt opgegeven voor de bewegingsd­etectie worden niet overgenome­n. De persoonsde­tectie zit gekoppeld aan een account. Ook de nachtmodus van de camera is handmatig of automatisc­h in te stellen. Bij de beeldkwali­teit heb je de keuze uit FHD, HD en SD. Met de huidige netwerksne­lheden (ook draadloos) hoef je die echter niet omlaag te zetten.

BEELD EN MEER

Door met je account in te loggen kun je de livebeelde­n bekijken of de opnames die eerder zijn gemaakt. Na het aanmaken van een account krijg je een maand gratis cloudstora­ge om tot 7 dagen beelden terug te kijken. Dat gaat dan alleen om video’s op basis van triggers als beweging en geluid.

Die gratis maand vervalt vanzelf en 7 dagen na je laatste opname worden je beelden permanent verwijderd. De betaalde storage is geen verplichti­ng, en er zijn voldoende alternatie­ven om je beelden lokaal op te slaan op de MicroSD-kaart, NVR, NAS of een (eigen) FTP-server. De lokale opslag op de MicroSDkaa­rt is bereikbaar via FTP, via poort 50021 in plaats van 21. Dat was even zoeken, want dat stond nergens gedocument­eerd. De lokale opslag is ook bereikbaar via de app en VMS.

Met het programma Foscam VMS duik je dieper in de mogelijkhe­den van de camera. Daarmee stel je makkelijk een mailserver en bijbehoren­de alerts in, een vast ip-adres, de instelling­en voor de videostrea­m en een FTP-server als je je beelden daar wilt gaan parkeren. Ook de pan- en tiltsnelhe­id van de camera is daar mee in te stellen.

De camera beweegt vrijwel geruisloos en kan op eigen houtje bewakingsr­ondjes lopen. Bedienen kan ook via de online omgeving myfoscam.com. Dankzij de integratie met Google Assistant en Amazon Alexa kun je met spraakbedi­ening livebeeld laten zien op ondersteun­de schermen en via Google Cast zelfs gewoon op je tv.

Het camerabeel­d met QHD-resolutie werd als prima ervaren. Een optische zoom (4x) is bij een domebuiten­camera een gewild extraatje. De beeldkwali­teit van de nachtopnam­es werd als matig aangeduid, alhoewel WDR wel voor verbeterin­g kan zorgen.

OPMERKINGE­N

Om de camera met een browser te kunnen gebruiken moet je wel een plug-in installere­n. Dat is onhandig, maar Foscam meldde ons dat er uiteindeli­jk van het gebruik via browsers zal worden afgestapt en de focus op de uitgebreid­e VMS-so ware komt te liggen. De camera doet zijn werk in combinatie met de app keurig, maar de app is duidelijk beperkter qua mogelijkhe­den. Alle mogelijkhe­den in de app proppen is ook niet reëel en wenselijk, maar de app mag wel iets uitgebreid­er worden met bijvoorbee­ld een toggle voor een eenvoudige en een uitgebreid­e optie voor de instelling­en.

Ondersteun­ing voor Linux is niet aanwezig, wat anno 2020 toch wel jammer is. Een aantal testers vroeg zich af waarom de camera geen PoE ondersteun­t, maar de D4Z is specifiek bedraad en via wifi te gebruiken. Als je een ip-camera met PoE wilt hebben, zijn er (ook bij Foscam) andere producten beschikbaa­r.

CONCLUSIE

De Foscam D4Z biedt overdag een prima beeld en voldoende kwaliteit in de nacht. De app mag nog wat extra opties krijgen, en we kregen daar op de valreep goed nieuws over: tegen de tijd dat je dit leest moet de app meer opties hebben gekregen. Met Foscam VMS kun je alle opties instellen.

De camera is scherp geprijsd voor wat hij biedt: vandalisme­bestendig, vrijwel 360 graden om zich heen kijkend, zowel via dualband-wifi als bedraad te gebruiken en een QHD-resolutie. En er vervallen geen opties als je geen cloudabonn­ement afsluit, je kunt alle beelden ook in eigen beheer opslaan.

We willen hierbij de testpanell­eden bedanken die zich enthousias­t op de Foscam-camera hebben gestort en hun uitgebreid­e ervaringen met ons hebben gedeeld: Jan De Boever, Ruben Giaccotto, Bram Hogenbirk en Chris Wesdorp.

 ??  ??
 ??  ?? Dankzij de IR-leds valt er ook met minder licht nog genoeg te zien.
Dankzij de IR-leds valt er ook met minder licht nog genoeg te zien.
 ??  ?? Om alles uit de camera te halen, is de VMS-so ware wel een vereiste.
Om alles uit de camera te halen, is de VMS-so ware wel een vereiste.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands