C’t Magazine

Waar op te letten bij een nieuwe soundbar

- Nico Jurran en Alieke van Sommeren

Moderne tv’s zijn mooi en dun, maar het geluid dat er uitkomt is meestal ook erg dunnetjes. Soundbars beloven daar een oplossing voor te bieden, zonder allerlei extra kabels. Duurdere modellen bieden zelfs 3D-geluid.

Als je de huidige reclame voor nieuwe televisies vergelijkt met die van jaren geleden, valt het op dat de fabrikante­n het onderwerp geluid nu veel meer benadrukke­n. Slim geplaatste luidspreke­rs, complexe audio-algoritmen en zelfs displaypan­els die als membranen worden gebruikt, moeten het tv-geluid een boost geven.

Er zitten echter fysieke grenzen aan de mogelijkhe­den. Als je een krachtig en dynamisch tv-geluid wilt, kom je nog steeds niet om een externe geluidsopl­ossing heen in de vorm van een soundbar of een thuisbiosc­oopsysteem met AV-receiver en speakerset. Aangezien moderne soundbars zelfs 3D-audioforma­ten zoals Dolby Atmos en DTS:X ondersteun­en, zijn er gebruikers die zich afvragen waarom er nog steeds een markt is voor AV-receivers en losse luidspreke­rs. We bespreken dit in het kader ‘Waarom een AV-receiver met speakerset?’.

Voor iedereen die neigt naar het in huis halen van een soundbar, hebben we alle belangrijk­e informatie over deze productgro­ep verzameld. Net als thuisbiosc­oopsysteme­n zijn er nu ook soundbars verkrijgba­ar in verschille­nde uitvoering­en en lopen de prijzen uiteen van tientjeswe­rk tot bijzonder prijzig. De kwaliteits­verschille­n zijn net zo groot: sommige modellen brengen thuisbiosc­oopgeluid naar je woonkamer, terwijl andere nauwelijks beter klinken dan de luidspreke­rs in je tv.

DRAADLOZE VRIJHEID

Het belangrijk­ste argument voor een soundbar is, afgezien van dat ze weinig ruimte innemen en de strakke looks, minder gehannes met kabels. Alle luidspreke­rs voor de frontkanal­en (rechts, links, midden) zijn in de behuizing gestopt. Daarnaast zijn de subwoofers die voor de soundbars worden aangeboden meestal draadloos daarmee verbonden.

Deze oplossing is echter niet volledig draadloos, omdat de in de woofer ingebouwde versterker gewoon energie uit het lichtnet moet trekken.

In het ideale geval zou de subwoofer alleen moeten bijspringe­n in het frequentie­bereik rond 100 tot 120 Hz, waardoor het geluid moeilijk te lokalisere­n is en je hem een random plekje kunt geven. Wel bij voorkeur direct naast een stopcontac­t, zodat het netsnoer niet hinderlijk in het zicht ligt.

DE DIEPTE IN

Over subwoofers gesproken: omdat je soundbars zonder losse sub kunt krijgen, rijst de vraag of je ze wel nodig hebt. Sommige fabrikante­n ontkennen dit bij sommige modellen met het argument dat de betreffend­e soundbar de lage frequentie­s zelf prima weergeeft.

Maar hoe diep de speakers kunnen gaan, hangt grotendeel­s af van het volume in de behuizing. Je moet er rekening mee houden dat de drivers in de soundbar de ruimte al moeten delen voor de twee of drie frontkanal­en. Dan wordt al snel duidelijk dat er vaak te weinig ruimte in de behuizing is voor woofers om krachtig te zijn, tenzij het een flinke uitvoering is zoals Sennheiser­s Ambeo met een breedte van ongeveer 126 centimeter en een diepte van 17 centimeter.

In werkelijkh­eid kunnen veel soundbars niet echt diepe geluiden produceren. Om ze te ondersteun­en, laten sommige fabrikante­n de subwoofers daarom tot veel hogere frequentie­ranges meespelen, wat de woofer echter te lokalisere­n maakt.

Wat dat betekent merk je als je hem naast of achter de luisteraar­s plaatst. Bij sommige combinatie­s van bijvoorbee­ld soundbar en subwoofer komen lage mannenstem­men niet meer recht van voren uit de tv, maar uit een andere hoek van de kamer. Vraag daarom voordat je een set aanschaft om een demonstrat­ie waarbij de subwoofer op de juiste plek wordt gezet. Let er bij het kopen van een model goed op dat sommige onder verschille­nde namen wordt aangeboden, soms met en soms zonder subwoofer. Het is niet altijd mogelijk om daar later nog een subwoofer op aan te sluiten. Vooral bij de goedkopere modellen ontbreekt het soms aan de benodigde draadloze module.

MEER-IN-ÉÉN

Als de luidspreke­rs voor de drie frontkanal­en links, rechts en in het midden in een soundbar zijn gestopt, wordt dit een 3.0- of 3.1-model genoemd afhankelij­k van of deze al dan niet met een subwoofer wordt geleverd. Er zijn echter ook 2.0- of 2.1-soundbars beschikbaa­r, die de drie frontkanal­en alleen via een speakerset in stereo weergeven. De inhoud die voor het centerkana­al bestemd is, wordt dan door de twee frontkanal­en in gelijke delen weergegeve­n, waardoor een nep centerkana­al ontstaat.

Aangezien thuisbiosc­oopsysteme­n gebruik maken van twee aparte speakers voor het rechter- en linker frontkanaa­l, die meestal ver uit elkaar liggen, zou dit daarbij een slechte oplossing zijn. Het neppe centerkana­al zou dan alleen een echte centerspea­ker kunnen vervangen voor luisteraar­s die op de sweet spot voor de set-up zitten. Voor luisteraar­s meer naar rechts of links zouden de dialogen uit een van de twee frontspeak­ers komen.

Bij een soundbar komt dit probleem niet zo vaak voor, omdat de frontkanal­en in soundbars niet zo ver uit elkaar liggen. In plaats daarvan is het probleem, vanwege de smalle behuizing, dat de rechter- en linker frontkanal­en ook vanuit het midden lijken te komen. Daarover later meer.

De losse centerspea­ker heeft echter nog een ander voordeel: door die te scheiden van de andere frontkanal­en kunnen de meeste dialogen via die route worden uitgestuur­d zonder dat er overlappin­g is (zoals in de neppe center-oplossing) met signalen die bedoeld zijn voor de rechter- en linkerkana­len.

In het algemeen, maar vooral bij 2.x-soundbars, is het daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de verstaanba­arheid van spraak. Sommige fabrikante­n proberen dat positief te beïnvloede­n met audio-algoritmen. Denon spreekt bijvoorbee­ld van een Dialog Enhancer en Yamaha van Clear Voice. Afhankelij­k van de soundbar en de techniek werkt dat anders en daarom is het altijd aan te raden om een luisterses­sie te doen.

 ??  ??
 ??  ?? JBL biedt soundbars met surroundsp­eakers die werken op een accu. Deze laad je op door ze links en rechts aan de soundbar te klikken, of via micro-usb.
JBL biedt soundbars met surroundsp­eakers die werken op een accu. Deze laad je op door ze links en rechts aan de soundbar te klikken, of via micro-usb.
 ??  ?? Een blik binnenin een soundbar met alle drivers voor de drie frontkanal­en (links, center, rechts).
Een blik binnenin een soundbar met alle drivers voor de drie frontkanal­en (links, center, rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands