C’t Magazine

Voorwoord

- Noud van Kruysberge­n

Het is aan het eind van een jaar of het begin van een nieuw jaar altijd weer een mooi moment even stil te staan bij de dingen die al een tijdje op je to-dolijstje staan maar je nooit tijd (ahum, zin) voor hebt gehad. Wat mij betre staat op zo’n lijstje altijd dat ik de apparaten in mijn thuisnetwe­rk nog eens goed moet nakijken op wat ze nou eigenlijk allemaal doen.

Mijn thuisnetwe­rk blij verstoken van veel reclame doordat een Raspberry Pi met Pi-hole erop geïnstalle­erd (of een eBlocker, zie de vorige c’t) alle DNS-requests van het netwerk reguleert en alle contentver­zoeken naar domeinen die bekend staan als advertenti­eleveranci­er blokkeert. Af en toe kijk ik eens op het dashboard van Pi-hole en schrik dan soms hoe vaak bepaalde apparaten wel niet contact proberen te maken met bepaalde url’s. Gelukkig is makkelijk te achterhale­n om welke apparaten het dan gaat, maar het is vaak minder makkelijk om te weten te komen welke informatie ze dan opvragen – of erger nog: verzenden.

Het kan al met al een tijdrovend werkje worden om niet alleen je slimme apparaten, maar ook de thuispc’s en laptops, routers en switches, en niet te vergeten de smartphone­s en tablets die zich overal in huis bevinden, eens goed door te lichten op hun veiligheid. En dan komen daar al je accounts, browsers, sociale media, messengers en internetba­nkieren nog bij.

We vonden het dan ook de hoogste tijd om de koe bij de hoorns te pakken en het dit keer eens structuree­l aan te pakken – en dat meteen ook voor onze lezers beschikbaa­r te stellen. In deze c’t staat onze security-checklist met allerlei aandachtsp­unten over verschille­nde onderwerpe­n. Je kunt die checklist puntsgewij­s aflopen om ervoor te zorgen dat jij en je huisgenote­n in ieder geval een minimumniv­eau van beveiligin­g hebben tegen hackers, cybercrimi­nelen en malware.

Om het nog overzichte­lijker te maken hebben we die aandachtsp­unten verzameld in een minigids in pdfvorm, die je kunt downloaden. In die minigids kun je alle maatregele­n afvinken die je al genomen had of die je in deze periode van goede voornemens aan het uitvoeren bent. Zodoende heb je altijd een actueel overzicht van hoe jouw security er voor staat.

Behalve goede voornemens voor de komende periode is het ook tijd om eens terug te kijken naar de afgelopen periode. We bese en dat we in 2020 aardig wat producten getest hebben, en vroegen ons af wat wij eigenlijk het beste product vonden. Het lijkt ons echter interessan­ter om te weten wat jij nou het beste product vond.

We nodigen je op pagina 20 in deze c’t dan ook uit om deel te nemen aan de c’t lezers-awards 2020. Niet om de mooie prijzen die je kunt winnen (want dat kan), maar om eens terug te kijken naar wat er het afgelopen jaar allemaal voorbij gekomen is. Deel met ons wat jij de beste producten van 2020 vond!

Veel plezier

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands