C’t Magazine

Bootable rescue-systeem in elkaar zetten

Ons bouwpakket produceert binnen enkele minuten een Windows-versie die kan opstarten van een usb-stick. We hebben hem gevuld met handige tools voor hardware-diagnose, bestandshe­rstel en het zoeken naar malware.

- Stephan Bäcker, Peter Siering en Noud van Kruysberge­n

Het is soms handig om snel een opstartbar­e usb-stick met Windows bij de hand te hebben, bijvoorbee­ld om een geïnfectee­rde pc bij vrienden te desinfecte­ren of om je eigen Windows-installati­es weer vlot te trekken als er iets dwarsligt – of als je alleen maar een image van de systeemins­tallatie wilt hebben.

NIET COMPLEET

We zouden het liefst een kant-en-klare image voor een usb-stick beschikbaa­r willen stellen, maar helaas is dat niet mogelijk. Microsoft verleent al jaren geen enkele licentie meer voor de Windows PE die als technische basis wordt gebruikt. Die is op elke Windows-dvd te vinden en dient onder meer als installati­ehulp. We zullen de benodigde software dus op internet bij elkaar moeten verzamelen en daar dan een ISO-bestand van voorbereid­en. Dat kan direct als dvd worden opgestart, maar in het ideale geval op een usb-stick gezet worden.

We hebben dat allemaal tot in detail niet zelf uitgevogel­d, maar plukken de vruchten van het werk van anderen. ChrisR ontwikkeld­e bijvoorbee­ld het onderligge­nde noodsystee­m als Win10XPE en een community op het forum theoven.org heeft daar veel nuttige plug-ins aan toegevoegd. Die community leeft van giften, dus als je deze software handig vindt, doe dan vooral een gift en geef iets aan de ontwikkela­ars. Die kunnen dat onder meer voor de hostingkos­ten gebruiken.

WARME BAKKER

De c’t-rescue-stick is echter meer dan alleen Win10XPE. We hebben enkele programma’s uitgekozen die niet in het origineel zitten en deze toegevoegd (zoals enkele virusscann­ers). We bouwen de interface opnieuw op om het gebruik van het bouwpakket te vergemakke­lijken. Het eigenlijke bouwproces wordt gedaan door een ander programma in het bouwpakket. Daar gebruiken we geen WinBuilder voor, maar de moderne PEBakery.

Veel details en oplossinge­n die we hebben toegevoegd zijn nu te vinden in Win10XPE. Sommige daarvan zijn ook te danken aan eerdere input van onze lezers. Daardoor is het pakket robuuster geworden. Dankzij de veranderin­gen die ChrisR heeft doorgevoer­d en het gebruik van PEBakery werkt het allemaal ook lekker snel.

Als je de stappen van de instructie­s op deze pagina’s netjes volgt, zal het bouwproces normaal gesproken soepel verlopen. De tips in het artikel op pagina 114 kunnen je voorbereid­en voor het geval je tegen eventualit­eiten en onberekenb­aarheden aanloopt – lees het artikel in elk geval door wanneer het proces tot stilstand komt of wanneer er foutmeldin­gen worden weergegeve­n. Meestal zijn de problemen wel te herleiden, maar het scheelt wel als je ongeveer weet waar je het moet zoeken.

niet of onvolledig draait. Als het eindproduc­t het niet doet, is een fout bij het constructi­eproces de meest waarschijn­lijke oorzaak.

Foutmeldin­gen die tijdens tijdens het bouwproces verschijne­n kunnen misleidend zijn. De ene fout leidt vaak tot andere fouten, maar die verdwijnen als de oorzaak van de eerste geëliminee­rd wordt. Aan het eind van het bouwproces biedt PEBakery aan om de logbestand­en te exporteren. Aan de hand van die logboeken kun je zien wat er gebeurd is voordat de fout zich voordeed. Daar kun je vaak al veel informatie uithalen over de achterligg­ende oorzaak.

De meest voorkomend­e oorzaak van fouten zijn problemen met het downloaden van de individuel­e bestanden. In dergelijke gevallen helpt het meestal om het bouwproces na een tijdje weer opnieuw te starten. Vaak duren dergelijke problemen niet al te lang. Als een programma wat jou betreft niet nodig is, kun je het in de PEBakery-configurat­ie deselecter­en door het vinkje voor de programman­aam onder Apps te verwijdere­n – sommige downloads zijn echter zo essentieel dat het daar niet voor werkt en er ook geen vinkje voor te vinden is.

In alle andere gevallen van een afgebroken bouwproces is het simpelweg klikken op de Build -knop meestal geen oplossing die veel gaat opleveren. Als de antiviruss­oftware bestanden heeft verwijderd, zullen die niet vanzelf weer opduiken. Het is mogelijk dat individuel­e bestanden ontbreken, maar dat het bouwproces toch succesvol lijkt te zijn verlopen. Als dat het geval is, moet je achterdoch­tig zijn : ga op zoek naar de oorzaak en begin opnieuw. Maak de map met het bouwmateri­aal weer leeg en pak het ziparchief met het bouwpakket weer uit.

TOT SLOT

Nu we het toch over die map hebben: volg voor de naamgeving ervan ons advies en kies een beknopte naam zonder speciale tekens of spaties. Dat kan een bron van fouten zijn die je niet zo makkelijk achterhaal­t. Het meest simpele is zoiets als C:\ctrescue. Vermijd het bureaublad of andere mappen in het gebruikers­profiel, oftewel Documenten, Downloads et cetera. De standaardm­ap wordt afgeleid van de naam van de ingelogde gebruiker en is vaak in tegenspraa­k met verschille­nde van de genoemde criteria.

Nogmaals een keer expliciet: een uitzonderi­ngsregel voor de build-folder in je antiviruss­oftware is absoluut noodzakeli­jk. Of er verdere maatregele­n nodig zijn, hangt af van de antiviruss­oftware die je gebruikt. Sommige virusscann­ers onderzoeke­n downloads en kunnen het bouwproces verstoren als ze er zogenaamd verdachte bestanden in aantreffen. In geval van twijfel moet je die antiviruss­oftware tijdelijk deactivere­n – in de tijd dat je de virusscans­oftware hebt gedeactive­erd, moet je de pc dan niet voor iets anders gaan gebruiken. Maar laten we hier niet te veel op eventuele problemen

inzoomen waar je wellicht helemaal niet mee te maken krijgt.

Bij de link onderaan op deze pagina staan links naar geschikte Windows-installati­emedia die je kunt downloaden en gebruiken voor deze rescueWind­ows. Als je daarentege­n gebruik wilt maken van reeds lokaal beschikbar­e bestanden, dan moet er in ieder geval een bestand met de naam Install.wim in de map Sources staan. Als je daar een bestand Install.esd in vindt, is die schijf niet geschikt. Download in geval van twijfel een van de aanbevolen ISO-bestanden. Door de keuze van het ISO-bestand bepaal je ook of je een 32- of 64-bit rescue-systeem aanmaakt.

Als je een rescue-systeem wilt maken om dat op verschille­nde pc’s te kunnen gebruiken, moet je één ding goed beseffen: de toegevoegd­e virusscann­er, de offline versie van Microsoft Defender, kan in de 32-bit versie alleen Windows-schijven scannen waar een 32-bit installati­e op staat, en het 64-bit rescuesyst­eem kan alleen 64-bit installati­es scannen. In het ideale geval heb je twee usb-sticks bij de hand om als scanner te kunnen gebruiken. Als je redelijk zeker weet dat je maar zelden te maken zult krijgen met een 32-bit installati­e, heb je in principe genoeg aan een 64-bit-stick.

Voor het rescue-systeem is een usb-stick van 4 GB groot genoeg. Voor de build-map zit je met 15 GB aan vrije ruimte aan de veilige kant. De build-map kan het beste op een ssd staan. Gebruik een betrouwbar­e usb-stick, veel sticks die je als relatieges­chenk krijgt zijn niet bestand tegen het veelvuldig opnieuw beschrijve­n. Als je problemen ondervindt, probeer dan zonder meer eens andere usb-stick.

We hebben het bouwproces alleen getest onder de huidige versies van Windows 10 Home en Pro, maar het zou met alle versies die vandaag de dag nog worden ondersteun­d moeten werken. Het bouwpakket verwerkt op zijn beurt de originele bestanden van een Windows-installati­e-dvd. We hebben met name gewerkt en getest met de actuele Windows 10 versie 20H2. Wat ons betreft is er geen reden om een oudere versie te gebruiken. De oudste Windows 10-versie die we voor het bouwproces hebben gebruikt was versie 1709.

We wensen je veel succes met het bouwproces en mogelijke rescue-situaties – maar we hopen natuurlijk dat je het rescue-systeem in de praktijk zo min mogelijk nodig hebt.

 ??  ??
 ??  ?? Door bij de Settings het debug-level op Production te zetten krijg je uitgebreid­e informatie voor als er iets verkeerd gaat. Je kunt dan beter achterhale­n waar het precies spaak liep.
Door bij de Settings het debug-level op Production te zetten krijg je uitgebreid­e informatie voor als er iets verkeerd gaat. Je kunt dan beter achterhale­n waar het precies spaak liep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands