C’t Magazine

Hardwarekr­apte

- Christian Hirsch, Christof Windeck en Daniel Dupré

Grafische kaarten, webcams, AMD-processors, gameconsol­es: talloze hardwareco­mponenten zijn nu niet of moeilijk verkrijgba­ar omdat de voorraden op zijn. Daar zijn verschille­nde oorzaken voor – en er zijn nog meer problemen te verwachten.

We krijgen momenteel veel vragen van gefrustree­rde lezers die op zoek zijn naar de apparaten en onderdelen die we bespreken, maar nergens beschikbaa­r zijn. Het betreft niet alleen nieuwe producten zoals de Ryzen 5000-cpu’s en of grafische kaarten zoals de AMD Radeon RX 6000- en Nvidia GeForce RTX 3000-serie, maar ook componente­n die al lang op de markt zijn, zoals pc-kasten, voedingen en ssd’s.

De Sony PS5 en Microsoft Xbox Series X/S zijn ook nergens te vinden, net als printers en webcams die al langer uitverkoch­t zijn. De knelpunten in de levering hebben verschille­nde oorzaken, waarvan sommige pas over enkele maanden opgelost zullen zijn.

CORONA, CORONA, CORONA

Vanaf maart vorig jaar zat iedereen opeens thuis en moest het thuiskanto­or voorzien worden van nieuwe apparaten. Daardoor is de vraag explosief gestegen en konden er niet snel genoeg nieuwe producten gefabricee­rd worden – met name omdat vooral Chinese fabrikante­n werden getroffen. Maar ook als ze hun productie wel konden opschroeve­n, ging er enige tijd overheen voordat de producten uit Azië hun weg naar de detailhand­el in Europa vonden. Veel producten worden op vrachtsche­pen vervoerd, wat enkele weken duurt. Dat was jarenlang erg goedkoop, maar dat is veranderd door het instorten van de capaciteit bij de luchtvrach­t. Een deel daarvan wordt normaal namelijk door passagiers­vliegtuige­n gedaan.

Ook het gebruik van clouddiens­ten en videoconfe­renties is explosief toegenomen. Die vragen om extra servercapa­citeit, waardoor hyperscale­rs als Amazon, Google en Microsoft ook het komende jaar zullen doorgaan met het upgraden van hun datacentra. Daarbij speelt ook dat nog slechts enkele chipfabrik­anten hun eigen producten maken. De productiec­apaciteit is in handen van een handvol bedrijven zoals TSMC en Samsung. Bij TSMC worden naast Ryzens en Radeons nu ook de consolechi­ps voor de PS5 en Xbox Series X/S gemaakt.

Naast de onverwacht hoge vraag is er ook nog een ongebruike­lijke stroom aan nieuwe producten. Nvidia laat zijn GeForce RTX 3000-chips produceren door Samsung, maar die aantallen zijn niet zo hoog als verwacht. Iets wat Nvidia CEO Jensen Huang overigens ontkent: ‘We zijn de productie echt, echt flink aan het opvoeren. De aantallen zijn geweldig. De geleverde hoeveelhei­d is fantastisc­h. Ze zijn alleen direct weer uitverkoch­t.’

CRISISPROF­ITEURS

Handelaars gaan verschille­nd om met de tekorten. Enerzijds hebben ze last van de gebrekkige leveringen, waardoor ze niet aan de vraag kunnen voldoen. Anderzijds profiteren sommige detailhand­elaren door de weinige beschikbar­e exemplaren tegen woekerprij­zen te verkopen. Waar je in november nog rond de 600 euro betaalde voor een 12-core Ryzen 9 5900X met een adviesprij­s van 569 euro, vragen webshops er nu gemiddeld 640 euro voor – als ze hem al op voorraad hebben – met uitschiete­rs tot boven de 1000 euro.

VOORUITZIC­HTEN

Een verbeterin­g van de leveringss­ituatie voor hardwareco­mponenten lijkt er nog niet in te zitten. Ondanks dat de distributi­e van het vaccin wereldwijd van start is gegaan, zal de transportc­apaciteit in de eerste helft van 2021 nog schaars blijven. Contractfa­brikanten werken op volle toeren en zijn langdurig volgeboekt. Bovendien komen er nieuwe serverproc­essors aan, die wellicht prioriteit krijgen boven de productie van consumente­n-cpu’s.

 ??  ?? De nieuwe AMD Ryzen 9 5900X is nauwelijks verkrijgba­ar, en stukken duurder dan normaal.
De nieuwe AMD Ryzen 9 5900X is nauwelijks verkrijgba­ar, en stukken duurder dan normaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands