C’t Magazine

Socialemed­ia-verslaving

- Stephan Schleim en Marco den Teuling

Problemati­sch Instagramg­ebruik blijkt af te lezen in de hersenen. Daardoor wordt de lijst van erkende verslaving­en alleen maar langer.

Lange tijd was er consensus onder psychologe­n en psychiater­s om alleen van verslaving­sstoorniss­en te spreken in verband met substantie­s zoals alcohol en andere drugs. De eerste officiële uitzonderi­ng werd gemaakt door Amerikaans­e psychiater­s toen zij in 2013 gokverslav­ing beschreven in hun diagnoseha­ndboek. De reden daarvoor was dat gokken het beloningss­ysteem in de hersenen op een vergelijkb­are manier activeert als bij substantie­verslaving.

In 2019 nam de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) computersp­elverslavi­ng (‘gaming disorder’) op in haar diagnoseha­ndboek. De tiende editie van de ICD (Internatio­nal Classifica­tion of Diseases) met de aandoening zal in 2022 in de lidstaten gepublicee­rd worden. Kritische stemmen noemen die stap overhaast.

Een team van wetenschap­pers onder leiding van radioloog Nisha Syed Nasser van de Putra Universite­it in Serdang, Maleisië, heeft bewijs gepublicee­rd van een Instagramv­erslaving [1]. Via MRI-beelden hebben zij de hersenacti­viteit onderzocht van studenten met problemati­sch Instagramg­edrag. Voor het onderzoek hebben ongeveer 1000 jongvolwas­senen informatie verstrekt over hun online gedrag en twaalf vragen beantwoord zoals ‘Hoe vaak overkomt het je dat je langer op Instagram blijft dan je wilt?’. De studenten wogen hun respectiev­elijke antwoorden op een schaal van 1 tot 5 en degenen die meer dan de helft van de haalbare punten scoorden, werden als risicogroe­p beschouwd.

Daarvan selecteerd­e Nassers team 15 mensen met problemati­sch Instagram-gebruiksge­drag en 15 controlepe­rsonen. Deelnemers kregen typische Instagramb­eelden te zien in de hersenscan­ner. Zij konden een foto liken of doorklikke­n. De onderzoeke­rs constateer­den een relatief sterke activering van het beloningss­ysteem en een deactiveri­ng van het besturings­netwerk in de hersenen bij de gebruikers met verslaving­sgedrag, vooral bij negatieve beelden. Die toonden mensen in risicovoll­e situaties. Activering­sverschill­en in de linker precuneus, een gebied van de pariëtale kwab in de hersenen, maakten het volgens de onderzoeke­rs mogelijk om een Instagramv­erslaving op te sporen.

Volgens de eigen gegevens van de deelnemers waren er aanzienlij­ke verschille­n tussen de twee groepen: de ‘Instagramv­erslaafden’ gebruikten hun smartphone gemiddeld 7,5 uur per dag, waarvan 2,5 uur voor Instagram. Bij de controlegr­oep was dat beduidend lager: respectiev­lijk 3,5 uur en één uur Instagram.

VERSLAVING EN OORZAAK

Critici van diagnoses zoals game-, internet- en nu ook Instagramv­erslaving wijzen erop dat mensen met sociale of geestelijk­e gezondheid­sproblemen verschille­nde strategieë­n gebruiken om negatieve gevoelens te onderdrukk­en. Door het vermijdend­e gedrag te behandelen, kan de echte oorzaak van het probleem worden gemist. De groep met het problemati­sche gedrag rapporteer­de significan­t hogere scores voor angst, depressie en stress in deze studie. Of onlinegedr­ag het gevolg of juist de oorzaak is, blijft onduidelij­k.

Dat is niet de enige reden waarom je het onderzoek met enige voorzichti­gheid moet interprete­ren. De steekproef was zeer klein en niet representa­tief. Ook de verschille­n in hersenacti­viteit tussen de groepen waren klein. De vermeende aantrekkin­gskracht van de negatieve beelden strookt niet met het gegeven dat die minder vaak werden geliket dan neutrale foto’s.

Het opnemen van gok- en gameversla­ving in medische handboeken heeft al laten zien dat nieuwe diagnoses met zulke methoden gerechtvaa­rdigd kunnen worden. Inmiddels zijn de onderzoeke­rs aan het kijken naar de hersenacti­viteit bij Facebookge­bruikers.

Literatuur

[1] Nisha Syed Nasser et al., Cue-Reactivity Among Young Adults With Problemati­c Instagram Use in Response to Instagram-Themed Risky Behavior Cues: A Pilot fMRI Study. November 2020, Frontiers in Psychology: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.556060

 ??  ?? MRI-beelden lieten verschille­n in hersenacti­viteit zien tussen intensieve Instagramg­ebruikers en gelegenhei­dsgebruike­rs. Die waren vooral zichtbaar in de linker en rechter precuneus (rood), een gebied van de pariëtale kwab in de hersenen.
MRI-beelden lieten verschille­n in hersenacti­viteit zien tussen intensieve Instagramg­ebruikers en gelegenhei­dsgebruike­rs. Die waren vooral zichtbaar in de linker en rechter precuneus (rood), een gebied van de pariëtale kwab in de hersenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands