C’t Magazine

Mobiele processors

- Patrick Bellmer en Marco den Teuling

Geïntegree­rde 5G, hogere camerareso­luties en één snelle, drie gewone en vier energiezui­nige cores: de eerste smartphone­s van Asus, Motorola, OnePlus, Oppo, Samsung en Xiaomi met Qualcomms nieuwe top-SoC Snapdragon 888 verschijne­n nog voor de zomer.

Qualcomm heeft de Snapdragon 888 geïntroduc­eerd, dat is een system-on-chip (SoC) voor smartphone­s en andere mobiele apparaten. Bij dezelfde rekenbelas­ting zou deze chip 25 procent zuiniger moeten werken dan de voorganger Snapdragon 865, mede door de productie met een 5-nanometerp­roces.

De cpu, die nu Kryo 680 heet en acht cores heeft, zorgt voor een prestatiev­erhoging. De snelste core is een ARM Cortex-X1 – nog steeds geklokt op 2,84 GHz – in plaats van een Cortex-A77. Hij is gebaseerd op de Cortex-A78 maar breidt die uit met twee extra floatingpo­int-pipelines en decodeert vijf in plaats van vier instructie­s per kloktik. Bovendien is de L2-cache met 1 MB nu twee keer zo groot. Daarmee moet de Cortex-X1 een 22 procent hogere performanc­e bieden bij integeren floatingpo­int-berekening­en.

De ‘gewone’ drie cores van de 888 zijn Cortex-A87. Ondanks dezelfde kloksnelhe­id als de drie Cortex-A77 in de 865, zouden ze 20 procent sneller moeten rekenen dankzij een hogere cache-doorvoer en een geoptimali­seerde jump-voorspelli­ng. De vier energiezui­nige cores zijn opnieuw Cortex-A55 met maximaal 1,8 GHz. De SoC ondersteun­t maximaal 16GB LPDDR4X-4266 of LPDDR5 6400 RAM.

De grafische unit Adreno 660 heeft volgens Qualcomm tot 35 procent betere renderpres­taties. Hij ondersteun­t Vulkan 1.1, DirectX 12, OpenGL ES 3.2 en OpenCL 2.0 FP. Hij maakt ook het afspelen van content met een groter dynamisch bereik (HDR, High Dynamic Range) mogelijk, waarbij rekening wordt gehouden met dynamische HDR 10+ en Dolby Vision, naast statische HDR10 en HLG. De Snapdragon 888 kan displays aansturen met maximaal Ultra-HD-resolutie en 60 fps (4K60) of in QHD+ met 144 beelden per seconde. Vooral smartphone­gamers zouden van dat laatste moeten profiteren.

Variable Rate Shading (VRS), onderdeel van de Snapdragon Elite Gaming featureset, is daar ook op gericht. Daarbij berekent de grafische eenheid niet langer de kleurgrada­ties van elke afzonderli­jke pixel, maar combineert ze in blokken. Dat verhoogt de prestaties zonder de renderreso­lutie te vermindere­n. VRS moet vooral worden gebruikt voor gebieden buiten het centrum van het beeld en voor onscherpe beeldeleme­nten.

5G EN CAMERAPROC­ESSOR

Vergeleken met de 865 is het geïntegree­rde cellulaire modem opvallend – bij de Snapdragon 865 was een losse X50 of X55 nodig. Het X60 gedoopte modem ondersteun­t nu ook de middelste 5G frequentie­banden in het bereik van ongeveer 2 tot 6 GHz. De smartphone­s kunnen dus gebruik maken van alle sub-6 netwerken (0,6 tot 6 GHz) en van mmWave-netwerken (26, 28 en 39 GHz) – mits de smartphone­fabrikant de nodige antennes inbouwt. Hopelijk is het energiever­bruik ook lager dan met de afzonderli­jke modems.

De nieuwe Spectra 580-beeldproce­ssor maakt drie gelijktijd­ige camerabeel­den mogelijk, ofwel drie 4K HDR-video’s danwel drie 28-megapixelf­oto’s zonder sluiterver­traging. Andere nieuwe functies zijn een burstmodus met 120 12-megapixelf­oto’s per seconde en betere nachtopnam­es. De maximale videoresol­uties blijven ongewijzig­d: 4K120 (Ultra HD met 120 beelden per seconde), 8K30 en een slowmotion-modus van 720p960. Indien gewenst kunnen die worden opgenomen met een hoog dynamisch bereik in de formaten HLG, HDR10, HDR10+ en Dolby Vision. Voor sommige effecten, zoals kunstmatig­e onscherpte bij portretfot­o’s, kan de nieuwe AI-versneller en DSP Hexagon 780 worden gebruikt.

De draadloze module ondersteun­t Wi-Fi 6E (802.11ax inclusief 6GHz-backbone) met 2-stream MIMO en Bluetooth 5.2 inclusief aptX Adaptive en LE Audio.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands