C’t Magazine

Desktop-mailprogra­mma’s vergeleken

- Jo Bager, Holger Bleich, Sylvester Tremmel, Stefan Wischner en Alieke van Sommeren

Sommige e-mailprogra­mma’s zijn een echte duizendpoo­t, andere komen met nieuwe manieren om de stortvloed aan berichten te beheren. De meeste zijn voortduren­d in ontwikkeli­ng. Misschien is het tijd om over te stappen?

Desktop-mailprogra­mma’s in de huidige tijd met smartphone­s en webmail? Ja hoor! De bekende clients met vele features zijn nog steeds erg populair omdat ze je op weg helpen met nauwkeurig in te stellen filters, handige toetsenbor­dcombinati­es of tekstmodul­es voor minder typwerk.

De mobiele en webclients concurrere­n met de programma’s voor op het werk, zodat ook op desktopcli­ent-gebied nieuwe concepten ontstaan. De gevestigde orde doet niet alleen mee, ze bieden zelfs nog meer nieuwe functies. Zelfs software waarvan je dacht dat het zo onderhand wel uitontwikk­eld was zoals Thunderbir­d, krijgt updates met nieuwe functies.

NEVER CHANGE A RUNNING CLIENT?

Dit artikel nodigt je uit om goed je ogen open te houden voor alternatie­ven voor Windows, Linux en macOS. Een criterium voor de keuze van de kandidaten was dat de programma’s zonder problemen via IMAP met mailserver­s kunnen communicer­en. In tegenstell­ing tot de verouderde POP-standaard bewaart IMAP de berichten op de server en trekt de client alleen werkkopieë­n naar zich toe.

Daarom zijn de verschille­nde programma’s veilig te proberen: je mailarchie­f blijft bewaard. Zorg ervoor dat je IMAP kiest als protocol wanneer je het instelt. Want anders kan de client je mailarchie­f onherstelb­aar om zeep helpen als het POP3 gebruikt en de berichten op de server verwijdert. Naast IMAP bieden sommige fabrikante­n ook hun eigen API’s voor mailtoegan­g aan. In het bedrijfsle­ven wordt vaak gebruik gemaakt van Microsoft Exchange en het bijbehoren­de protocol Exchange ActiveSync (EAS). Het is dan ook niet verwonderl­ijk dat Microsoft Outlook het beste overweg kan met zo’n omgeving. Maar andere clients kunnen ook met Exchange

servers communicer­en zonder een beperkte IMAP-interface te hoeven gebruiken. In de tabel verderop staan alle details verwerkt.

OM MEE TE BEGINNEN

Allereerst hebben we de standaard mailclient­s van besturings­systemen bekeken. Onder Windows 10 is dit de Windows Mailapp en onder macOS Apple Mail. Outlook mag niet ontbreken, want zowel op pc’s als op de Mac is er in de zakelijke omgeving geen ontkomen aan.

De interessan­te alternatie­ve eM client is ook beschikbaa­r voor Windows en macOS. Apple-gebruikers voor wie de geintegree­rde Mail-app niet genoeg biedt, hebben verschille­nde alternatie­ven. Van het aanbod vonden we Airmail het meest interessan­t en daarom hebben we die ook getest. De opensource Linux-client Geary wordt gezien als een zeer interessan­t en op de toekomst gericht project met een actieve ontwikkela­arsgemeens­chap. Thunderbir­d draait op alle platforms en wordt door sommige Linuxdistr­ibuties gebruikt als standaard mailclient. De-distributi­es die dat niet doen, vertrouwen vaak op de Evolution-mailsuite, die het testveld compleet maakt.

Tijdens de test hebben we ons geconcentr­eerd op de functie als e-mailclient. Sommige kandidaten kunnen veel meer dan dat en met geïntegree­rd contactman­agement en afspraken- en taakplanni­ng zien ze zichzelf als Personal Informatio­n Managers (PIM). Omwille van de vergelijkb­aarheid met pure e-mailprogra­mma’s zijn deze functies niet bekeken in de test.

HINDERNISS­EN

Om incompatib­iliteit met individuel­e IMAP-configurat­ies uit te sluiten, hebben we de clients getst met accounts bij Googles Gmail en onze eigen IMAP-server. We hebben ook gekeken naar hoe ze IMAP gebruiken: is het mogelijk om te bepalen welke map als archief dient? Worden mails verplaatst naar een prullenman­d of gemarkeerd als verwijderd? Kun je het aantal gedownload­e mails beperken?

We hebben ook getest of de mailprogra­mma’s met Exchange 2019 overweg kunnen. We hebben daarnaast een blik geworpen op de organisati­e en het beheer van e-mail. Kunnen de zoekcriter­ia

worden opgeslagen als een virtuele map? Is het mogelijk om aliassen voor een e-mailadres aan te maken zodat jan.voorbeeld@example.com ook mails als jv@example.com kan versturen? Kunnen mails worden ingesteld op follow-up, zodat ze tot dat moment onzichtbaa­r blijven?

VOORZICHTI­G OPENEN

HTML-mails zien er misschien leuk uit, maar het gebruik van een rendering-engine om een mail te lezen heeft veiligheid­srisico’s. Verouderde engines of onzorgvuld­ig overgenome­n functies hebben herhaaldel­ijk geleid tot beveiligin­gslekken bij HTML-mails.

Het is vooral qua privacy belangrijk dat mailclient­s niet zomaar externe bronnen laden wanneer daar in (HTML-)mails naar wordt verwezen. Als ze dat doen, kan de afzender zijn ontvangers traceren en bijvoorbee­ld bijhouden wie welke e-mail heeft geopend en wanneer. In de test hebben we gebruik gemaakt van testmails van emailpriva­cytester.com, die allerlei trackingme­chanismen testen. In de standaardi­nstellinge­n mochten de clients geen alarm afgeven op het testsystee­m als ze wilden slagen.

Het is ook opletten geblazen bij de extra functies die niet lokaal op de computer worden uitgevoerd. Vertaaldie­nsten zijn bijvoorbee­ld clouddiens­ten. Een mailclient die aanbiedt om een bericht te vertalen lijkt handig, maar stuurt de volledige inhoud van het bericht naar een derde partij: hou dat in je achterhoof­d.

Daarnaast zijn er functies zoals pas later iets verzenden. Het is handig om te kunnen instellen dat een mailberich­t niet nu, maar pas op het door jou gewenste tijdstip moet worden verstuurd. Maar wat als je computer dan niet draait? Aanbieders zoals Bloop (Airmail) gebruiken een clouddiens­t die het bericht kan lezen. Andere zetten de e-mail gewoon in de lokale uitgaande mailbak en wachten rustig af. Outlook en eM client doen dit bij IMAP-accounts. Als je als gebruiker het programma wil sluiten, wordt er een waarschuwi­ng gegeven dat er nog steeds berichten moeten worden verzonden.

CONCLUSIE

De fancy mailprogra­mma’s met moderne bedienings­concepten laten zien dat je niet hoeft over te stappen op mobiele apparaten voor iets anders dan grijze en ouderwetse clients. Oude bekenden van weleer houden dapper stand met steeds weer nieuwe functies en zien er niet meer saai uit.

Windows-gebruikers moeten in elk geval eens kijken naar eM Client, dat functies biedt zoals een unified inbox of geïntegree­rde PGP-versleutel­ing. Windows Mail is zeer beperkt, maar wordt geleverd als een moderne Universal Windows Platform-app. Voor een enkele privé e-mailaccoun­t is dit standaard bij Windows geleverde programma voldoende.

Apple-gebruikers krijgen een nette applicatie gratis in de schoot geworpen in de vorm van Apple Mail, maar moeten toch eens een kijkje nemen bij Airmail: dat programma integreert perfect in macOS en biedt goede ideeën. Thunderbir­d blijft zich ontwikkele­n, zoals met de integratie van PGP. Het programma laat weinig te wensen over en is vooral aan te bevelen bij het werken met verschille­nde besturings­systemen, vanwege de platformon­afhankelij­kheid.

Pure Linux-gebruikers vinden in Evolution een krachtig en wat netter afgewerkt alternatie­f. Als beide programma’s te veel poeha voor je zijn, moet je Geary eens een kans geven. Het slanke programma is nu al prettig in gebruik en heeft nog veel meer op de planning staan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mailclient­s moeten niet zomaar alle inhoud klakkeloos weergeven. En hoe minder rode blokjes op de testresult­aatpagina van emailpriva­cytester.com, des te beter.
Mailclient­s moeten niet zomaar alle inhoud klakkeloos weergeven. En hoe minder rode blokjes op de testresult­aatpagina van emailpriva­cytester.com, des te beter.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands