C’t Magazine

KDE Plasma 5.20 Linux-desktop

- Niklas Dierking en Noud van Kruysberge­n

Het KDE-project wil met Plasma een elegante en eenvoudige gebruikers­interface uitbrengen die de gebruiker serieus neemt. Er is onder meer vooruitgan­g geboekt bij de integratie van Wayland.

Het KDE-project brengt elke vier maanden een nieuwe versie van de Plasma-desktop uit, die telkens veel fine-tuning bevat. Door de korte releasecyc­li zijn de vernieuwin­gen meestal te overzien. De ontwikkeli­ng gaat in kleine stappen, en dat valt minder op dan met grote sprongen. Dankzij de voortduren­de verbeterin­gen kon het KDE-project voormalige gebruikers terugwinne­n en nieuwe aantrekken. Tijd om de balans op te maken van KDE-plasma 5.20.

Wanneer je KDE-plasma 5.20 voor het eerst start, is het eerste wat opvalt de nette grafische interface. De Plasma-desktop is altijd gebaseerd geweest op een klassiek bedienings­concept, net als Windows. Nieuwkomer­s moeten hun weg sneller vinden dan met de Gnome-shell.

De taakbalk onderaan het scherm is het centrale element van de interface. Het hoofdmenu bevindt zich linksonder op de balk en geeft toegang tot toepassing­en en instelling­en. Rechts staan de lopende apps in het taakoverzi­cht. Vaak gebruikte programma’s kunnen daar met de rechtermui­sknop op worden vastgezet. De taakbalk toont alleen nog maar pictogramm­en – vergelijkb­aar met Windows. Dat zorgt voor een strakke uitstralin­g, maar wordt onoverzich­telijk wanneer meerdere vensters van dezelfde toepassing openstaan. Indien gewenst kun je via de instelling­en terugkeren naar de klassieke weergave. Wanneer je met de muis over de pictogramm­en van de lopende programma’s beweegt, verschijnt er een voorbeelda­fbeelding met de inhoud van het venster.

De indicatorp­ictogramme­n aan de rechterkan­t van de balk tonen systeeminf­ormatie. Meteen ernaast bevindt zich het uitklapbar­e meldingsce­ntrum. Het meldingssy­steem is bij de laatste versies voortduren­d herzien om de gebruiker op een zinvolle manier te informeren zonder hem onnodig te storen. Een klik met de middelste muisknop op het belsymbool onderdrukt alle meldingen. De indeling van de pictogramm­en in een raster maakt het gebruik van touchscree­ns makkelijke­r. De meldingen voor het volume en helderheid zijn discreter en passen goed in het opgeruimde totaalbeel­d.

Daarnaast heeft Plasma veel zogenaamde widgets die ergens op het bureaublad gezet kunnen worden, zoals een klok met een analoge look en een systeemmon­itor.

CONSISTENT­ER

Op de KDE-ontwikkela­arsconfere­ntie Akademy 2019 zijn vorig jaar twee belangrijk­e doelen vastgestel­d om de gebruikers­ervaring van de Plasma-desktop te verbeteren. Ten eerste is dat het uniform maken van de beschikbar­e KDE-softwarest­ack in termen van werking en functies, en ten tweede een geleidelij­ke overgang naar het moderne display-serverprot­ocol Wayland.

De KDE-apps zien er voor het grootste deel hetzelfde uit. De toepassing­en hebben in principe dezelfde structuur en gedragen zich voorspelba­ar. De menu’s bevinden zich meestal aan de linkerkant, het pictogram en de werkbalken bovenin het programmav­enster. Knoppen en bedienings­elemen-ten zijn gestandaar­diseerd. Zelfs eigen toepassing­en zoals Spotify en Zoom passen daar goed in en houden zich aan de globale designinst­ellingen. Het maakt daarbij niet uit van welke bron de apps geïnstalle­erd worden. Alleen bij Gtk-toepassing­en zijn er, afhankelij­k van het installati­etype, problemen zoals een verkeerd design of bijna onleesbare lettertype­n.

WAYLAND: BIJNA KLAAR?

De implementa­tie van het Wayland-protocol zet een grote stap voorwaarts in Plasma 5.20, maar is nog niet helemaal volwassen. Basisfunct­ies van de desktopomg­eving zoals screencast­ing veroorzake­n inmiddels geen problemen meer. Ook video’s in VLC en in de browser lopen feilloos. Maar het slepen en neerzetten van een browsertab­blad van Firefox naar een apart venster lukte met de Wayland-modus niet en leidde tot fouten in de weergave bij het tabbladove­rzicht.

Handig voor gebruikers van meerdere monitoren: in de Wayland-modus onthoudt de Plasma-desktop de positie van de vensters op de externe schermen, zelfs tussen verschille­nde sessies. Na het inloggen

staan alle programmav­ensters op hun gebruikeli­jke plaats en kun je meteen productief aan de slag.

De komende 5.21-release moet gaan zorgen voor dual-gpu-ondersteun­ing voor Wayland. De in de processor geïntegree­rde graphics en een dedicated grafische chip moeten dan samen in staat zijn om externe beeldscher­men aan te sturen. Voor het gebruik van HiDPI-displays kunnen het lettertype en de bedienings­elementen traploos worden geschaald met een schuifrege­laar. Met de door ons gebruikte AMDkaart (Mesa 20.2.1) liepen de animaties soepel en voelde de hele desktopomg­eving zeer betrouwbaa­r aan. Dat maakt het een genot om te gebruiken.

Sinds Plasma 5.20 leidt een crash niet langer tot het afsluiten van de hele Plasma-sessie, maar start Wayland automatisc­h op de achtergron­d opnieuw op. KDE Plasma in Wayland-modus is in principe geschikt voor dagelijks gebruik. Als je echter een stabiel systeem nodig hebt, kun je Plasma beter in de Xorg-modus gebruiken. Om dat te doen, selecteer je ‘Plasma’ in plaats van ‘Plasma (Wayland)’ bij de inlogmanag­er SSDM.

PLASMA-DESKTOP ONDER CONTROLE

Wat betreft de bediening komt Plasma met versie 5.20 dichter bij andere desktops. Net als bij Gnome kunnen vensters met drag&drop worden verplaatst door op de supertoets (Windows-toets) te drukken. Ook de Applicatio­n Launcher KRunner kan op die manier flexibel op het scherm gezet worden en achteraf worden vastgezet. Die wijziging moet conflicten in de hotkey-instelling­en met andere toepassing­en voorkomen.

Vensters zijn ook volledig zonder muis te verplaatse­n: met de combinatie van de supertoets en een pijltjesto­ets geef je het actieve programmav­enster in een handomdraa­i een nieuwe plaats op het scherm. Zo zet super+linkerpijl­tjestoets het venster vast op de linkerrand van het scherm. Het is ook mogelijk om hierbij twee pijltjesto­etsen te gebruiken. Het venster springt dan in halve grootte naar de betreffend­e hoek van het scherm.

De Plasma-desktop is bij versie 5.20 nog steeds gericht op gebruikers die graag de volledige controle willen hebben en biedt mogelijkhe­den voor gedetaille­erde instelling­en. Er is veel veranderd bij de System Settings. Het Bluetooth-menu en het gebruikers­beheer zijn van de grond af aan opnieuw ontworpen en zijn nu veel duidelijke­r. VPN-verbinding­en met WireGuard kunnen via de netwerkins­tellingen eenvoudig worden ingesteld. Het Info Center leest de SMART-waarden van de schijven uit en informeert je over hun gezondheid­stoestand.

De windowmana­ger KWin kan worden uitgebreid met scripts volgens je eigen wensen. Die scripts kunnen nu rechtstree­ks vanuit de grafische gebruikers­interface geïnstalle­erd worden.

Als je niet meer weet welke schuifrege­laars je bij de instelling­en allemaal veranderd hebt, kun je met één klik hulp krijgen: de knop ‘Highlight Changed Settings’ markeert de desbetreff­ende items in kleur.

KDE PLASMA 5.20 UITPROBERE­N

De Plasma-desktop voldoet met versie 5.20 aan alle eisen van het dagelijks leven en heeft veel nuttige functies van een moderne Linux-desktop in het assortimen­t. Als je je systeem naar hartenlust wilt configurer­en, heb je veel aanpassing­smogelijkh­eden. Alle anderen kunnen meteen aan de slag met de meestal nuttige standaardi­nstellinge­n. Ondanks de vele mogelijkhe­den is Plasma toegankeli­jker geworden. De omgeving is consistent­er geworden en volgt de normen die door andere desktops zoals Gnome gesteld worden.

Als je de nieuwe Plasma-desktop wilt uitprobere­n, is de distributi­e KDE neon een goede keuze. Die werkt ook als een live-systeem zonder installati­e. Gebruikers van op Ubuntu gebaseerde systemen zullen nog even geduld moeten hebben. Plasma 5.20 is al wel beschikbaa­r in de repository’s van Arch Linux en openSUSE Tumbleweed, evenals in de huidige Fedora-versie 33.

 ??  ??
 ??  ?? KDE Plasma laat de gewijzigde instelling­en met een druk op de knop in kleur zien.
KDE Plasma laat de gewijzigde instelling­en met een druk op de knop in kleur zien.
 ??  ?? Je kunt vensters met behulp van een toetsencom­binatie aan de rand van het scherm of in een hoek zetten.
Je kunt vensters met behulp van een toetsencom­binatie aan de rand van het scherm of in een hoek zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands