C’t Magazine

Voorwoord

- Noud van Kruysberge­n

We leven in een tijd waarin het de vraag is waar de grootste bedreiging­en voor onze vrijheid vandaan komen. Een manier om daar achter te komen is het monitoren van verschille­nde communicat­iekanalen, in gewoon Nederlands betekent dat het afluistere­n van gesprekken – of dat nu via de telefoon of een chat-app is.

Het messenger-verkeer wordt tegenwoord­ig vaak echter versleutel­d, en dan kan niemand de inhoud ervan meer meelezen. Een grote ramp volgens de Europese ministers van Binnenland­se Zaken, want daar hangen immers de terroriste­n rond. De geheime diensten kunnen dan geen woord meer meelezen. Het is volgens hen dan ook duidelijk dat daar iets aan gedaan moet worden, en daarom eisen zij dat ‘competent authoritie­s’ daar toegang toe krijgen. Maar tegelijker­tijd mag de versleutel­ing niet worden verzwakt, want encryptie is erg belangrijk.

Hoe los je deze paradox op? Daar is een simpele oplossing voor bedacht: dat is de taak van de exploitant­en. Die moeten achterdeur­tjes en dubbele sleutels inbouwen voor die ‘bevoegde autoriteit­en’. Dat lijkt een systematis­che aanpak in de politiek te zijn. Eerst bedenk je een onmogelijk­e eis, en dan schuif je de verantwoor­delijkheid daarvoor snel af op exploitant­en. Die moeten dat dan op een ‘technologi­e-neutrale’ manier doen.

Dat hebben we al wel eens eerder gezien bij de uploadfilt­ers die het EU-Parlement wilde hebben. Platformex­ploitanten zoals YouTube moesten een technologi­eneutrale technische oplossing vinden om de inhoud automatisc­h te filteren. Maar dat zonder uploadfilt­ers. Een paradox? Nee, politiek.

Zou het niet fijn zijn om dergelijke filters niet alleen voor liedjes en films te hebben, maar ook voor politieke ideeen? Het feit dat politici allerlei ondoordach­te uitspraken

mogen publiceren is gevaarlijk. Daarom moeten alle actoren op het politieke platform, o ewel parlemente­n, partijen en EU-organen, doeltre ende filtermaat­regelen nemen tegen allerlei voorstelle­n die tegen de grondwet indruisen of tot vrijheidsb­elemmering leiden.

Dan komt er natuurlijk kritiek dat zo’n systeem zou leiden tot censuur en een gevaar is voor de vrijheid van meningsuit­ing. En dat het technisch onmogelijk is. Maar dat laatste is het probleem niet, want natuurlijk zijn de exploitant­en van het platform, in dit geval de parlemente­n, partijen en EU-commissies, verantwoor­delijk voor de uitvoering. En dat technologi­sch neutraal dan ook.

Bij een paar hack-avonden van de redactie bleek dat veel servers en industrie-installati­es wel heel makkelijk binnen te dringen zijn. In deze c’t kun je lezen hoe je daar SMB voor kunt gebruiken en hoe ‘open’ de meeste WordPress-websites zijn.

Een manier om al je data binnenshui­s te houden is met een NAS-apparaat. We hebben een aantal 2-bay instapmode­llen getest en gekeken of multi-gigabit meerwaarde hee . En bij noodgevall­en met een Windows-pc is het met ons bouwpakket zelf te maken rescue-systeem makkelijk om hem weer vlot te trekken.

Veel plezier

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands