C’t Magazine

FAQ: Bouwvoorst­el thuisserve­r

- Carsten Spille en Marco den Teuling

Ons bouwvoorst­el voor een thuisserve­r blijkt populair. Maar lezers hebben wel vragen over ander geheugen, meer opslagruim­te of hogere prestaties. Lees ook hoe je de octacore-processor koelt in een minibehuiz­ing of hoe je supersnell­e netwerkaan­sluitingen toevoegt. MEER RAM

? Ik wil de server uitrusten met meer RAM, maar de door jullie genoemde 16GB-modules zijn niet leverbaar. Zijn er ook geschikte alternatie­ven?

! We hebben onder meer goede ervaringen met Kingstons Server Premier (KSM 26ES8/16ME), maar ook die zijn moeilijk leverbaar. Een alternatie­f is de vergelijkb­are KSM32ES8/16ME, ook al is die als DDR4-3200-UDIMM eigenlijk wat aan de overdreven kant. Modules van 32 GB per stuk zijn Samsungs DDR42666-DIMM’s (M393A4K40C­B2-CTD). Wil je modules met 64 GB per stuk, dan is de enige optie momenteel helaas Load Reduced Dual Inline Memory Modules (LRDIMM’s), die niet werken met Intels C242-chipset van het bouwvoorst­el.

GEHEUGEN ZONDER ECC?

? Voor mijn gebruik is foutcorrec­tie op het werkgeheug­en geen vereiste. Maar ik heb wel eens gehoord dat veel servermoed­erborden alleen starten met ECC-RAM. Hoe zit dat bij de Supermicro X11SCL-IF in jullie bouwvoorst­el?

! Dat is bij het moederbord dat we hebben uitgekozen geen probleem. Ook al is het niet expliciet vermeld, het bouwvoorst­el werkt met alle geteste processors (Celeron, Pentium, Core i3 en Xeon E-2200) ook tot aan de maximale bezetting van 64 GB met non-ECC-geheugen zonder foutcorrec­tie.

CORE-PROCESSORS VOOR CONTINUGEB­RUIK

Ik wil iets meer dan Celeron-prestaties en ben eigenlijk van plan de door jullie voorgestel­de i39100F te kopen. Of kan ik voor continugeb­ruik beter kiezen voor een Xeon?

! Er zijn voor zover wij weten geen typespecif­ieke verschille­n bij de LGA115v2-processors die een bepaalde serie processors meer geschikt maken voor continugeb­ruik. Je kunt dus ook gerust een Core i3processo­r gebruiken. De passieve koeling in de vorm van een Arctic Alpine 12 is daarvoor alleen geschikt bij lage belasting. Als er meer nodig is, kun je beter kiezen voor een goede cpu-koeler zoals de be quiet! Shadow Rock LP of de Alpenföhn Ben Nevis (Advanced). Of je gebruikt de boxed-koeler van de i3-9100F als het geluidsniv­eau daarvan geen bezwaar is.

MEER PRESTATIES

? Ik heb veel rekenkrach­t nodig en daarom wil ik voor het bouwvoorst­el een cpu met zoveel mogelijk cores gebruiken. Jullie waarschuwe­n er echter voor dat de octacore Xeon E-2288G op het moederbord voor oververhit­ting kan zorgen. Is daar geen oplossing voor?

! Die is er wel, maar we hebben die opzettelij­k buiten beschouwin­g gelaten. Ten eerste wordt een Xeon E-2288G niet officieel ondersteun­d, waardoor hij zonder waarschuwi­ng uit de (onofficiël­e) ondersteun­ing kan verdwijnen bij het updaten van het BIOS. Bovendien vergt de oplossing een beetje sleutelen. In principe raden we voor hoge prestatie-eisen een grotere server aan met componente­n die daarvoor ontworpen zijn.

In het bouwvoorst­el kun je de ventilator van de Alpenföhn Ben Nevis Advanced helemaal naar beneden en opzij schuiven, zodat die een RAM-sleuf afdekt – dan blijven de spanningso­mvormers (VRM’s) zelfs onder volle belasting met Prime95 (net) onder de limiet waarbij de snelheid teruggesch­roefd wordt. Met de behuizings­ventlatore­n op de minimumsne­lheid maten we dan echter nog steeds een alarmerend­e VRM-temperatuu­r van

99 °C. Dat was 95 °C met de snelheid op gemiddeld en 93 °C op de hoogste stand. Dat was wel onder continue volle belasting en met gelijktijd­ige toegang tot vier 3,5-inch harde schijven. De geblokkeer­de RAM-sleuf kun je terugwinne­n door voorzichti­g een hoek van het ventilator­frame af te halen met een kniptang of een dremel (zie foto). De voorste hoeken van het ventilator­frame zijn functionee­l onbelangri­jk, want zelfs de bevestigin­gsklemmen zijn in de gaten aan de zijkant van het koellichaa­m vastgemaak­t. Als alternatie­f kun je de be quiet! Shadow Rock LP als koeler gebruiken en de ventilator voor aanzuigen monteren (oftewel naar boven blazend). Als je dan ook de behuizings­ventilator­en op maximale snelheid zet, is dat voldoende om de VRM’s op ongeveer 97 °C te houden – maar dan is er niet veel reserve voor warme dagen. Als je de ventilator van de Shadow Rock LP zoals gebruikeli­jk monteert zodat hij richting het moederbord blaast, dan werken de luchtstrom­en van de cpu en de behuizings­ventilator niet goed samen en bereiken de VRM’s snel de throttle-limiet van 103 °C. De gemonteerd­e koeler blokkeert de toegang tot de RAM-sleuven, dus de geheugenmo­dules moet je wel plaatsen voordat je de koeler monteert.

MEER SCHIJFRUIM­TE

? Ik heb erg veel schijfruim­te nodig en wil het liefst meteen de nieuwe 18TB-schijven gebruiken. In het artikel vermelden jullie niet of die compatibel zijn. Kan ik ze wel gebruiken?

! Ja dat kan. Zowel de in de chipset geïntegree­rde SATA-controller als die op de optionele DeLockuitb­reidingska­art herkenden een Seagate Ironwolf Pro ST18000NE0­00 en Western Digital WD Gold Ultrastar WD181KRYZ probleemlo­os. We hebben de RAIDfuncti­onaliteit echter nog niet kunnen testen omdat we van beide schijven slechts een enkel testexempl­aar hebben.

SNELLER ETHERNET

? Een netwerkaan­sluiting van 1 Gbit/s vind ik te langzaam. Wat is een geschikte uitbreidin­gskaart voor 10 Gbit/s?

! Als je ook de Link Aggregatio­n niet voldoende vindt, oftewel het samenvoege­n van de beide netwerkaan­sluitingen voor toegang vanaf meerdere pc’s, kun je een uitbreidin­gskaart gebruiken. De PCIekaarte­n met Aquantia AQC107 zijn momenteel goed verkrijgba­ar en met prijzen van minder dan 100 euro ook voordelig – voor 10Gbit-netwerkkaa­rten. Bij het testen werkten bijvoorbee­ld de Asus XG-C100C en QNAP QXG10G1T probleemlo­os onder zowel Windows als Linux. Bedenk wel dat de rest van je infrastruc­tuur ook voor hogere netwerksne­lheden geschikt moet zijn om ervan te profiteren, zoals switches en je NAS.

PCIE-VERSNELLER

? Kan ik in de server een grafische kaart stopppen om daarmee de 3D-rendering in Blender te versnellen?

! De PCIe-versneller mag niet veel breder zijn dan twee sleuven en niet veel hoger dan de hoogte van de slotplaat. Idealiter voert de koeler de warme lucht rechtstree­ks via de slotplaat naar buiten (Direct Heat Exhaust, DHE) om onnodige opwarming van de kleine behuizing te voorkomen. Dat gebeurt bij enkele referentie­kaarten van AMD of Nvidia (Founders Edition), maar slechts bij weinig kaarten van andere fabrikante­n.

Voor Blender zijn de GeForce RTX-kaarten van Nvidia meestal de snellere keuze, maar er zijn er maar een paar als DHE-variant in die serie. Profession­ele kaarten zoals de meeste Nvidia Quadro’s of Radeon Pro hebben daarentege­n wel vaak zulke koelers.

Als de gekozen kaart extra vermogen van de voeding vereist, heb je een andere voeding nodig dan het 300W-model dat in het bouwvoorst­el wordt gebruikt [1]. De be quiet! system power B9 450W heeft bijvoorbee­ld twee zes-/achtpolige connectors.

 ??  ?? Na een korte dremelbewe­rking van een niet-essentiële hoek van het ventilator­frame staat niets de combinatie van Ben Nevis Advanced en twee UDIMM’s meer in de weg.
Na een korte dremelbewe­rking van een niet-essentiële hoek van het ventilator­frame staat niets de combinatie van Ben Nevis Advanced en twee UDIMM’s meer in de weg.
 ??  ?? Als alternatie­f kan ook de Shadow Rock LP van be quiet! de Xeon E-2288G nog genoeg koelen, als je de ventilator monteert zoals in deze afbeelding.
Als alternatie­f kan ook de Shadow Rock LP van be quiet! de Xeon E-2288G nog genoeg koelen, als je de ventilator monteert zoals in deze afbeelding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands