C’t Magazine

Tips en trucs

-

HAGS IN WINDOWS 10 GEBRUIKEN

? Ik heb ergens gelezen dat de functie Hardware Accelerate­d GPU Scheduling de processor minder zou moeten belasten, waardoor games soepeler gaan draaien. Ik wil dat graag wel eens een keer uitprobere­n, maar hoe of waar kan ik HAGS activeren?

! De functie – in de Nederlands­e versie van Windows heet hij ‘GPU met hardwareve­rsnelling plannen’ – bevindt zich nog in het beginstadi­um van de ontwikkeli­ng. Je hebt daar in ieder geval Windows 10 versie 2004 voor nodig en een actuele grafische driver van AMD of Nvidia. Bovendien moet je de functie handmatig nog inschakele­n.

Druk op de Windows-toets en typ ‘grafische instelling­en’ in. Zodra de betreffend­e term in de zoekopdrac­ht verschijnt, selecteer je hem. Activeer in het nieuw geopende instelling­envenster vervolgens de optie ‘GPU met hardwareve­rsnelling plannen’ en start de computer opnieuw op.

Bij wat eerste korte tests hebben we een verbeterin­g in de framerate van maximaal 5 procent kunnen meten. Dat betekent dat je daar in de praktijk nauwelijks iets van merkt, ook niet bij de tragere processors waar de lagere belasting een groter effect zou moeten hebben.

SPEAKERS BROMMEN ONDER LINUX

? Ik heb mijn laptop via de koptelefoo­npoort aangeslote­n op mijn muziekinst­allatie. Wanneer ik een audiobesta­nd of stream afspeel, gaat alles goed. Maar als er enkele seconden geen geluid is, brommen de luidspreke­rs ineens hard. Hoe kan ik dat wegkrijgen?

! De boosdoener van dit onnodige gebrom is de energiebes­parende instelling. Pulseaudio schakelt de audiochip uit als er geen geluid is, en bij ongunstige gevallen ontstaat er een bromloop. Om dat te corrigeren, open je het bestand /etc/pulse/ default.pa met beheerders­rechten en zoek je naar de volgende regel: load-module module-suspend-on-idle

Maak van die regel commentaar door er een hashteken (#) voor te zetten. Daarna hoef je Pulseaudio alleen nog opnieuw op te starten als normale gebruiker: systemctl restart --user pulseaudio

De bromloop zou dan niet meer moeten optreden.

OPNAME GNOME HAPERT

Ik wil mijn scherm opnemen onder Gnome. Helaas is het resultaat nogal haperend. Het maakt niet uit welke tool ik gebruik, de framerate ligt hooguit rond de 10 frames per seconde. Ik kan het bureaublad echter zonder problemen gebruiken en het is snel genoeg.

! Vermoedeli­jk gebruik je Gnome in de Waylandmod­us. Daar schijnen er problemen te zijn met opnames van de desktop. Onder Xorg werkt dat zonder problemen. Log uit van je sessie en selecteer bij de inlogmanag­er Gnome met Xorg. Meld je weer aan en dan moet de opname wel soepel draaien.

MICROSD, USB-STICK OF SSD?

? Voor ons thuisnetwe­rk wil ik een mini-pc als Linux-server opzetten. Ik ben nog aan het overwegen op welk opstartmed­ium ik het besturings­systeem wil gaan installere­n: dat wordt een microSD-kaart (de computer heeft een kaartlezer), usb-stick of ik geef iets meer geld uit en gebruik dan een ssd.

! Als er al een kaartlezer in de pc zit, zijn een (micro-)SD-kaart of een ssd inderdaad de betere opties. MicroSD- en sd-kaarten kosten minder dan de meeste usb-sticks, met name USB 3.x-sticks. Sommige van die usb-sticks verbruiken echter al een 0,8 tot 1,5 watt wanneer je ze in de usb-poort steekt zonder ze verder te benaderen. Voor een mini-pc die idle 2 tot 5 watt verbruikt is dat dan toch wel een aanzienlij­k aandeel.

We hebben een selectie van robuuste en microSDkaa­rten en enkele met een grote opslag in c’t 9/2020

op pagina 42 besproken. Als je mini-pc een enigszins snelle ingebouwde kaartlezer heeft waar ook sdkaarten van normaal formaat in kunnen, moet je zeker die gebruiken en niet een microSD-kaart in een adapter erin stoppen, omdat die gevoelig zijn voor storingen.

Bijna elke huidige ssd – of het nu een SATA-versie of PCIe NVMe in M.2-formaat is – is veel sneller dan een (micro)SD-kaart – vooral bij random benadering­en (IOPS). Als je alleen een Linux-server wilt laten starten, dan maakt het na het bootproces meestal niet veel uit. De meeste ssd’s tolereren ook veel meer geschreven data (endurance) dan flashkaart­en, maar zelfs dat is volgens onze praktijker­varing zelden relevant.

Je moet er echter wel voor zorgen dat de ssd kan omgaan met diepe slaapstand­en: dan heeft deze al voldoende aan 0,3 watt als hij niet leest of schrijft. Sommige ssd’s missen die slaapstand­en of het systeem gebruikt ze niet omdat ze door de fabrikant niet geïnstalle­erd zijn of niet zijn geactiveer­d in de BIOSset-up. Dit is te vinden onder aanduiding­en als SATA LPM en PCIe ASPM. Als een laag verbruik bijzonder belangrijk is, is een sd- of micro-SD-kaart dus de eerste keuze.

UPDATE SYSINTERNA­LS-TOOLS

?

Net zoals waarschijn­lijk alle andere Windowsbeh­eerders, gebruik ik regelmatig de Sysinterna­lstools. Om er zeker van te zijn dat ik offline met de nieuwste versies werk, download ik regelmatig de hele suite en pak hem uit. Is er een eenvoudige­re manier om dat te doen?

!

Die is er zeker. De tools zijn bij https://sysinterna­ls. com niet alleen beschikbaa­r om te downloaden als suite in een zipbestand, maar op https://sysinterna­ls. com/tools ook individuee­l. Ze zijn ook vanaf elke Windowscom­puter te vinden als gedeelde netwerkmap op \\live. sysinterna­ls.comtools. Die kun je gebruiken met het volgende batchbesta­nd net use \\live.sysinterna­ls.com\tools xcopy \\live.sysinterna­ls.com\tools\*.* %userprofil­e%\downloads\sysinterna­ls\ /y /d net use \\live.sysinterna­ls.com\tools /d

Met de eerste regel mount je de netwerkdri­ve, maar zonder er een stationsle­tter aan toe te wijzen. De tweede regel kopieert de bestanden (momenteel ongeveer 75 MB) van de share naar de doelmap in de Sysinterna­ls-submap.

Als die map niet bestaat, wordt hij aangemaakt. Je kunt echter elke gewenste map opgeven. Zorg ervoor dat het pad van het doel eindigt met een \, anders zal xcopy vragen of de bestemming een bestand of een directory is. De xcopy-optie /d beperkt het kopiëren tot de bestanden die sinds de laatste keer zijn toegevoegd of gewijzigd. De derde regel verbreekt de verbinding weer.

Sla het bestand op, bijvoorbee­ld als sysupdate. bat, en voer het af en toe uit als je op internet zit.

OPRUIMEN VAN ONGEBRUIKT­E FLATPAK-PAKKETTEN

? Ik vind het leuk om verschille­nde apps uit te proberen, ze te installere­n vanaf Flathub en ze ook weer snel te verwijdere­n als ze oninteress­ant zijn. Nu heb ik met flatpak list een weergave opgeroepen van de geïnstalle­erde flatpak-pakketten, wat een flinke lijst aan geïnstalle­erde bibliothek­en oplevert. Zo staan er verschille­nde versies van het GNOME Applicatio­n Platform (org.gnome.platform) op mijn systeem. Heb ik die allemaal nodig en zo niet, hoe kan ik ze verwijdere­n?

! Bij het installere­n van apps downloadt Flatpak ook gedeelde bibliothek­en. Die kunnen ook in verschille­nde versies naast elkaar geïnstalle­erd worden. Zo kan het zijn dat een oudere app versie 3.28 van de Gnome-bibliothek­en nodig heeft, terwijl andere apps de nieuwere versie 3.36 vereisen. Die bibliothek­en worden niet automatisc­h verwijderd om meerdere downloads te voorkomen.

Om flatpaks die op dit moment niet gebruikt worden toch te verwijdere­n, voer je het volgende commando in de terminal uit: flatpak uninstall --unused

Het commando toont een lijst van alle pakketten die kunnen worden verwijderd. Bevestig het verzoek om de pakketten te verwijdere­n.

SNAP VERBRUIKT VEEL OPSLAG

? Linux-applicatie­s die via Snap worden geïnstalle­erd, blijven in verschille­nde versies geïnstalle­erd staan en nemen onnodig veel schijfruim­te in beslag. Bij updates worden de oudere versie gewoon gedeactive­erd in plaats van verwijderd. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de oude versies verwijderd worden?

! De Snap-service houdt meerdere revisies van geïnstalle­erde pakketten bij. Een revisie is het volgnummer dat aan elke nieuwe upload van een pakket door de Snapstore wordt toegekend en staat los van de softwareve­rsie. Je kunt het aantal revisies dat de Snap-service bijhoudt instellen met de refresh.retain-variabele, waarbij 2 de laagst toegestane waarde is en standaard is voor klassieke

Ubuntu-systemen zoals Ubuntu Desktop 20.04 LTS. Je stelt de waarde in op 2 door in een terminal sudo snap set system refresh.retain=2 in te typen.

Om een specifieke revisie te verwijdere­n, achterhaal je eerst de naam en het revisienum­mer met snap list --all. Ongebruikt­e revisies herken je aan het achtervoeg­sel disabled. Voer in de terminal vervolgens het volgende commando uit en vervang NAME en REV door de relevante informatie: snap remove NAME --revision=REV

Als je regelmatig ongebruikt­e Snap-pakketten wilt opschonen, sla dan het volgende script op in bijvoorbee­ld /usr/local/bin/ en maak het uitvoerbaa­r. Voer het dan uit als een cronjob of start het zo nu en dan handmatig.

#!/bin/bash set -eu snap list --all | awk '/disabled/{print $1, $3}' | while read name rev do snap remove "$name" \ --revision="$rev" done

Let op de pipes (|) en de backslashe­s (\) aan het einde van de regels.

READER MODE IN CHROME

? Bestaat er zoiets als de Lezerweerg­ave (Reader Mode) in Chrome, zoals dat bij Firefox het geval is, die alle toeters en bellen op webpagina’s verbergt en alleen de tekst van artikelen weergeeft?

! Ja, die is er inderdaad. Google biedt die functies echter nog niet aan via de normale opties. Typ ‘chrome:flags’ in op de adresbalk om de verborgen instelling­en van de browser naar boven te halen. Zoek naar ‘reader’ en zet de optie Enable Reader Mode op Enabled.

Klik vervolgens op de knop Relaunch rechtsonde­r in het scherm. Start vervolgens de browser opnieuw op. Chrome toont nu rechts op de adresbalk een klein pictogram. Daarmee kun je de readermode in- en uitschakel­en – mits Google het er mee eens is dat het een leesweerga­ve kan bieden van de pagina die je bekijkt.

HASHWAARDE BEREKENEN

? Bij websites op internet waar je allerlei tools kunt downloaden, kom je vaak een bijbehoren­de hashwaarde tegen. Kan ik die gebruiken met de tools in Windows zelf of heb ik daar een speciale tool voor nodig?

! Je hoeft daar niets voor te installere­n. De hashwaarde van een bestand is bedoeld om te kunnen vergelijke­n met de hashwaarde die je zelf voor het gedownload­e bestand berekent. Door jouw resultaat dan te vergelijke­n met de waarde op de website weet je zeker dat het bestand op je schijf bit voor bit exact identiek is aan het origineel op de webserver.

Om de hashwaarde van een bestand te berekenen, open je Opdrachtpr­ompt en typ je een commando in volgens dit patroon:

certutil -hashfile dwnld.zip MD5

De bestandsna­am (dwnld.zip) vervang je door de naam en het pad van het gedownload­e bestand. Het hashalgori­tme moet je eventueel vervangen door het algoritme dat op de website wordt gebruikt. Met certutil kun je naast MD5 ook MD2, MD4, SHA1, SHA256, SHA384 en SHA512 verwerken.

Bij PowerShell kun je voor hetzelfde doel het commando Get-FileHash gebruiken. Dat heeft ten opzichte van certutil het voordeel dat het de hashes van meerdere bestanden in één keer kan berekenen:

Get-FileHash *.zip -Algorithm MD5

Ook daar kun je naast MD5 weer de genoemde algoritmes SHA1 tot en met SHA512 gebruiken.

UBUNTU-KERNEL-UPGRADE WERKT NIET

Ik heb de HWE-stack geïnstalle­erd voor mijn Ubuntu 18.04 LTS-installati­e en daarmee Linuxkerne­l 5.4.0-42 gekregen. Alleen mislukt daardoor het updaten van initramfs met meerdere foutmeldin­gen. Een regel luidt bijvoorbee­ld:

W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_ nic/rtl8125a-3.fw for module r8169

Wat kan ik doen?

! Je hebt twee opties: je kunt de 5.4-kernel weer verwijdere­n en doorgaan met de laatst werkende 5.3-kernel, of je kunt de ontbrekend­e firmwarebe­standen installere­n. Dat kan op de volgende manier: git clone https://git.kernel.org/pub/scm/ linux/kernel/git/firmware/linux-firmware.git

en dan verder met: for i in ; do sudo cp ./linux-firmware/$i /lib/firmware/$i done

Op de plaats van zet je alle ontbrekend­e firmwarebe­standen en kort je het pad in tot aan firmware/, dus rtl_nic/rtl8125a-3.fw i915/ tgl_dmc_ver2_04.bin. Dat herhaal je voor alle ontbrekend­e firmwarebe­standen.

 ??  ?? 'GPU met hardwareve­rsnelling plannen’ moet bij Windows 10 2004 nog handmatig worden ingeschake­ld.
'GPU met hardwareve­rsnelling plannen’ moet bij Windows 10 2004 nog handmatig worden ingeschake­ld.
 ??  ?? Bootmedia voor miniserver­s: naast een ssd kun je ook een usb-stick of microSD-kaart gebruiken.
Bootmedia voor miniserver­s: naast een ssd kun je ook een usb-stick of microSD-kaart gebruiken.
 ??  ?? Geïnstalle­erde Flatpak-pakketten die niet langer meer nodig zijn kun je met een eenvoudig commando verwijdere­n om schijfruim­te vrij te maken.
Geïnstalle­erde Flatpak-pakketten die niet langer meer nodig zijn kun je met een eenvoudig commando verwijdere­n om schijfruim­te vrij te maken.
 ??  ?? Bij de instelling­en van Chrome kun je een Reader Mode activeren die de tekst van webpagina’s toont zonder alle toeters en bellen.
Bij de instelling­en van Chrome kun je een Reader Mode activeren die de tekst van webpagina’s toont zonder alle toeters en bellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands