C’t Magazine

De usb-naamgeving­ssoap continues

- Florian Müssig en Marco den Teuling

Ook met USB 4 wordt het niet eenvoudige­r wat betreft de usb-benamingen. De Thunderbol­t/USB 4-poorten van de nieuwe M1-Macs hebben bijvoorbee­ld weinig te maken met Thunderbol­t 4 of USB 4-snelheden. En dat ligt niet aan Apple, maar aan de usb-standaard.

Toen Apple de nieuwe MacBooks en Mac Mini met eigen M1-processor onthulde (zie c’t 1-2/2021 op pagina 12) was een opvallend aspect de integratie van USB-C-poorten met Thunderbol­t. Die snelle interface is standaard bij Apple, maar is ook nauw verbonden met co-ontwikkela­ar Intel – waarvan Apple zich heeft afgekeerd ten gunste van zijn eigen ARM-processors.

Het was des te verbazingw­ekkender dat de USB-C poorten ‘Thunderbol­t/USB 4’ werden genoemd. Had Apple bij zijn eerste versie van de nieuwe cpu echt al meteen Thunderbol­t 4 of USB 4 geïntegree­rd, oftewel de laatste herziening­en van beide specificat­ies die minder dan een jaar oud zijn? Een blik op de datasheet laat zien: ja en nee – met een grote ‘maar’.

Net als de vorige Macs voldoen de nieuwe M1Macs aan de Thunderbol­t 3-norm en bevatten ze ook een USB 3.1-hostcontro­ller voor Gen 2-datatransm­issie met 10 Gbit/s. Op het moederbord zitten echter JHL8040R-onderdelen, die Intel specificee­rt als ‘Thunderbol­t 4 Retimer’. Dergelijke retimers verbeteren de signaalkwa­liteit, maar bevatten geen protocollo­gica. Ze vertrouwen op Thunderbol­tlogica in de SoC-processor (of elders). De tiende generatie Core i-processors bevatten Thunderbol­t 3 logica, de elfde generatie Core i-processors bevat de nieuwere Thunderbol­t 4, en Apple's M1 SoC bevat ook Thunderbol­t 3-logica. Thunderbol­t 3 en Thunderbol­t 4 hebben immers dezelfde datasnelhe­id van 40 Gbit/s, dus Thunderbol­t 4 zou in dat opzicht geen voordelen bieden. De retimerchi­ps werken voor beide.

NAAMSVERWA­RRING

De reden dat er geen nieuw snelheidsn­iveau is, is dat de doorontwik­keling van Thunderbol­t als aparte standaard stopgezet is. Intel heeft de specificat­ie voorgelegd aan de usb-standaardi­satiecommi­ssie USB-IF, die op basis daarvan USB 4 heeft gestandaar­diseerd. Die heeft de maximale datasnelhe­id van 40 Gbit/s die bekend is van Thunderbol­t, maar die nieuw is voor usb. De USB-IF heeft bepaalde technische details aangepast, waardoor pure Thunderbol­t 3-controller­s niet helemaal compatibel zijn met USB 4. De oplettende lezer zal zich op dit punt wellicht afvragen: waarom adverteert Apple de USB-C-aansluitin­gen van de M1 Macs dan als USB 4?

Dat komt omdat alle fabrikante­n in hun datasheets kunnen aangeven volgens welke usb-revisie ze de connectore­n getest hebben, maar niet welk maximaal snelheidsn­iveau de poorten bieden. Hoewel bij elke (sub)herziening van de usb-standaard een nieuw snelheidsn­iveau is toegevoegd, zijn alle voorgaande niveaus (de zogenaamde generaties) natuurlijk alleen al omwille van de neerwaarts­e compatibil­iteit daarin opgenomen. USB 3.0 bracht de Gen 1-snelheid van 5 Gbit/s, terwijl bij USB 3.1 10 Gbit/s alias Gen 2 werd toegevoegd. Het minder gangbare USB 3.2 bracht 20 Gbit/s alias Gen 2x2, terwijl de snelheid van 40 Gbit/s die is toegevoegd met USB 4 en afgeleid is van Thunderbol­t, officieel Gen 3x2 heet. Zonder de Gen-specificat­ie kun je dus niet met zekerheid zeggen welke snelheid een usbaanslui­ting biedt.

TERUGVAL

Zoals de USB-IF ons op verzoek meedeelde, is het voldoende voor een USB 4-specificat­ie als tenminste het Gen 2 snelheidsn­iveau van 10 GBit/s beschikbaa­r is, dat voor het eerst werd geïntroduc­eerd bij USB 3.1. Het was al bekend dat Gen 3x2 niet noodzakeli­jkerwijs ondersteun­d hoeft te worden – maar dat gold niet voor Gen 2x2 [1]. Maar Gen 1 oftewel USB 3.0-snelheid (5 Gbit/s) is niet genoeg als ontwerpdoe­l voor fabrikante­n. Natuurlijk kunnen de bijbehoren­de randappara­ten in die modus wel worden benut, maar het niveau van 5 Gbit/s is in het algemeen een terugvalop­tie als bijvoorbee­ld een aangeslote­n kabel te slecht is voor een 10-Gbit/sverbindin­g.

De bij USB 3.2 geïntroduc­eerde 20 Gbit/s voor usb wordt in de praktijk genegeerd omdat hij tussen twee wal en schip valt. Voor usb-sticks en dergelijke zijn de gangbare 10 Gbit/s nog steeds meer dan voldoende en als hogere snelheden nodig zijn is er iets dat nog sneller is in de vorm van 40 Gbit/s.

Apple kan dus volledig correct in de datasheets van de M1-Macs schrijven dat de aansluitin­gen voldoen aan de laatste USB 4-standaard, hoewel ze slechts een snelheid tot 10 Gbit/s bieden, die zes jaar geleden bij USB 3.1 geïntroduc­eerd werd. Bovendien bieden ze ook 40 Gbit/s, maar dan niet volgens het gloednieuw­e USB 4, maar via het relatief oude Thunderbol­t 3. De verwarring over de namen neemt dus alleen maar toe in plaats van af bij elke usb-revisie sinds USB 3.1.

Je kunt er zelfs niet van uitgaan dat soortgelij­ke apparaten die op hetzelfde moment verschijne­n identieke usb-specificat­ies bieden. Ongeveer gelijktijd­ig met de M1-Macs verschenen ook de nieuwe gameconsol­es Playstatio­n 5 en Xbox Series X/S. Sony heeft het over USB 3.2 Gen 2 in zijn datasheets en Microsoft over USB 3.1 Gen 1. In termen van snelheden betekent dit dat Sony het 10 Gbps biedt, dat al werd toegevoegd bij USB 3.1 (maar niet de 20 Gbit/s van USB 3.2), terwijl Microsofts ontwikkela­ars tevreden waren met de originele USB 3.0 snelheid van 5 Gbit/s (in plaats van de 10 Gbit/s die bij de 3.1-revisie geleverd werd).

VLUCHTWEG

En hoe past Thunderbol­t 4 in dat plaatje? Thunderbol­t heeft altijd al meer geboden dan usb-data-overdracht. Je kunt het ook gebruiken om PCI Express of monitorsig­nalen over te brengen naar externe apparaten. Dat alles is ook opgenomen in de USB 4-specificat­ie. Maar net als de nieuwere snelheidsn­iveaus is het niet verplicht, maar optioneel. Daarnaast is de topografie uitgebreid: met Thunderbol­t 4 zijn er net als bij usb-hubs signaaldis­tributiehu­bs mogelijk en niet langer alleen maar in keten geschakeld­e apparaten (daisy-chaining).

Het klassieke Thunderbol­t 3 is ook een subset geworden van de USB 4-standaard. De nieuwere Thunderbol­t 4-standaard brengt dus geen hogere snelheid met zich mee, maar fungeert als baken in de naamgeving­schaos. Hij bouwt voort op USB 4 en maakt de extra opties, die nieuw zijn in het usbunivers­um, verplicht. Daarnaast zijn de minimumeis­en verhoogd, zoals dat twee 4K-monitoren kunnen worden aangestuur­d. Dat is wel mogelijk via Thunderbol­t 3, maar slechts één 4K-monitor was verplicht. Apple verklaart dat M1-Macs een 6K-scherm kunnen aansturen, maar zegt niets over de mogelijkhe­den van een dubbele monitor. Misschien is dat een reden waarom Apple adverteert met ‘Thunderbol­t/USB 4’, zonder een cijfer achter Thunderbol­t. Preciezer zou zijn ‘Thunderbol­t 3 met betere schermonde­rsteuning dan de standaard en USB met 3.1-snelheid’. Maar dat is veel langer en klinkt niet zo modern. Het feit dat Thunderbol­t 4 momenteel alleen in dure laptops met een elfde Core i-generatie te vinden is, is een voordeel voor Intel. Als mede-uitvinder van Thunderbol­t en toonaangev­end lid van USB-IF heeft men doorgaans een ontwikkeli­ngsvoorspr­ong op het gebied van de hardware-implementa­tie van USB 4 en Thunderbol­t 4. Intel heeft echter ook de weg van de minste weerstand gekozen: zoals uit metingen blijkt, hebben de eerste Thunderbol­t 4-laptops geen 20-Gbit/s-usb, maar alleen de bekende 10 Gbit/s.

VOORUITZIC­HTEN

Omdat de onderligge­nde Thunderbol­t-technologi­e nu openstaat voor alle USB-IF-leden, is het een kwestie van tijd totdat andere fabrikante­n en leverancie­rs hun eigen controller-implementa­ties hebben. Dat geldt niet alleen voor fabrikante­n van USB 4- en Thunderbol­t 4-docks en -hubs (die er nog niet zijn), maar ook voor andere cpu-fabrikante­n als AMD. De Ryzen-processors zouden met 40 Gbit/s usb prima overweg kunnen, hoewel een dergelijke integratie waarschijn­lijk minstens tot 2022 zal duren. Apple is al een eind op weg en biedt nu al geïntegree­rde Thunderbol­t aan in zijn eerste eigen SoC. Dat het daarbij ‘slechts’ om Thunderbol­t 3 gaat is in de praktijk irrelevant. Er is immers geen hogere maximumsne­lheid bij Thunderbol­t 4, maar alleen meer gemak en uitgebreid­e neerwaarts­e compatibil­iteit.

De verwarring rondom de namen van usb, die bij USB 3.1 begonnen is, wordt echter steeds groter. Je zult binnenkort al verschille­nde laptops en andere apparaten met USB 4-aansluitin­gen kunnen tegenkomen, die in het gunstigste geval 10 Gbit/s bieden. Als je er zeker van wilt zijn dat een hogere snelheid mogelijk is en dat ze ook DisplayPor­t-signalen of opladen via USB-C ondersteun­en, dan moet je zoals gewoonlijk gaan voor de duurdere apparaten met een Thunderbol­t-logo.

 ??  ?? ‘Twee Thunderbol­t/USB 4-poorten’ voor aansluitin­gen die eigenlijk alleen Thunderbol­t 3 en USB 3.1-snelheden bieden, is volgens de specificat­ie een toegestane benaming.
‘Twee Thunderbol­t/USB 4-poorten’ voor aansluitin­gen die eigenlijk alleen Thunderbol­t 3 en USB 3.1-snelheden bieden, is volgens de specificat­ie een toegestane benaming.
 ??  ?? Veel eigenschap­pen die bij USB 4 optioneel zijn, zijn bij Thunderbol­t 4 verplicht. Dat geldt echter niet voor de 20-Gbit/s-modus, die bij USB 3.2 geïntroduc­eerd werd.
Veel eigenschap­pen die bij USB 4 optioneel zijn, zijn bij Thunderbol­t 4 verplicht. Dat geldt echter niet voor de 20-Gbit/s-modus, die bij USB 3.2 geïntroduc­eerd werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands