C’t Magazine

Je volle inbox onder controle krijgen

- Sigrid Hess en Noud van Kruysberge­n

Ben je een tijdje met iets anders bezig geweest, staan er alweer een paar nieuwe mails in je mailprogra­mma die allemaal wat van je willen. Het lijkt zwemmen tegen de stroom in, maar met de juiste strategieë­n kun je die overvolle mailboxen te lijf en tijd en zenuwen besparen.

Ondanks allerlei nieuwe communicat­ievormen is e-mail nog steeds het belangrijk­ste digitale communicat­iemiddel bij uitstek, en dan vooral in de zakelijke en profession­ele omgeving. In tijden van corona en thuiskanto­or is het voor velen zelfs de enige manier van (zakelijke) communicat­ie. Afhankelij­k van de communicat­iecultuur van collega’s, bazen, klanten en partners, wordt de inbox van je mailprogra­mma een serieuze productivi­teitsblokk­ade. Dat hoeft echter helemaal niet.

HET JUISTE RITME

Een van de beste richtlijne­n voor het omgaan met e-mail is hetzelfde als voor je eetgedrag: doe het regelmatig, maar niet de hele tijd. Wat precies ‘regelmatig’ is, hangt af van de werkplek. Werk je rechtstree­ks met klanten en is e-mail het belangrijk­ste ontvangstk­anaal, dan is de mailbox zeker altijd open en zichtbaar. Maar op de meeste andere werkplekke­n is een schema van ergens tussen één keer per uur of één keer per dag gepast. Dan verwerk je alle e-mails die in de tussentijd binnengeko­men zijn en daarna kun je het postvak weer sluiten en je wijden aan de prioriteit­en van de dag.

Dat helpt om te voorkomen dat al die schijnbaar dringende boodschapp­en voorrang krijgen op de echt belangrijk­e doelen van een dag. Voor een vast tijdsbeste­k per week van ten minste één uur, maar liever nog drie achter elkaar, moet je tijd inruimen voor een volledige mailonthou­ding. Dat gebruik je om de op het programma staande onafgewerk­te dingen weg te werken of om bezig te zijn met belangrijk­e zaken waar je rustig voor moet kunnen gaan zitten. Gedurende die tijd moet je alle meldingen uitzetten om gefocust te kunnen blijven. Misschien kun je ook met een collega afspraken maken om elkaar twee uur per week te beschermen tegen alle ongeregeld­heden. Dat werkt beter dan je op het eerste gezicht zou denken, en de voordelen zijn enorm.

Er is iets verloren gegaan in onze gedigitali­seerde wereld, en dat is het ritme van alledag met start-, eind- en pauzetijde­n. Dat geldt ook voor het ritme van de week met het weekend, en vaak komen ook de vaste wekelijkse teamvergad­eringen te vervallen – en dat niet alleen in coronatijd. Maar mensen hebben die ritmes nodig om hun weg te vinden in en uit de werksfeer. Het aanbrengen van structuur en grenzen aan het e-mailvolume is een stap in de goede richting.

Afhankelij­k van de communicat­iecultuur binnen een bedrijf biedt dat geen beschermin­g tegen een overvolle inbox die moet worden weggewerkt. Voor het omgaan met de inbox zijn verschille­nde en soms zeer individuel­e strategieë­n. Globaal gezien kun je die echter onderverde­len in twee methoden. De ene is de ‘filer’, die de mails zorgvuldig sorteert in een mappenstru­ctuur met als doel de inbox overzichte­lijk en in het ideale geval zelfs leeg te houden. De andere is de ‘piler', die daarentege­n alles wat er in de inbox staat daar laat staan om het als kennisarch­ief en projecthis­torie te gebruiken.

INBOX ZERO

In 2007 heeft Merlin Mann een lezing over het beter omgaan met overvolle inboxen gegeven en gepublicee­rd. Hij heeft zich bij zijn methode laten inspireren door David Allens zelforgani­satiebijbe­l ‘Getting things done’. De methode werd bekend als ‘Inbox Zero’.

Het concept volgt een dwingende logica: er is slechts een beperkt aantal acties of verwerking­sstappen voor een e-mail. De eerste keer dat je er naar kijkt, beslis je over de volgende verwerking­sstap. Als die minder dan drie minuten gaat duren, voer je hem meteen uit. Het doel is om alleen ongelezen – wat dan ook synoniem is voor onbewerkte – mails in je inbox te hebben.

Geen dingen die irrelevant zijn, geen dingen die op een antwoord wachten en geen dingen die eigenlijk gearchivee­rd zouden moeten worden.

Om dat te bereiken, neem je voor elke mail een beslissing, die eventueel gevolgd wordt door een bepaalde actie:

Verwijdere­n of archiveren. Doe dat meteen als er niets met een bericht gedaan hoeft te worden. Bewaar het of niet. Merlin Mann raadt één enkele opslagplaa­ts aan voor alle e-mails die het waard zijn om te bewaren. Een kleine mappenstru­ctuur is natuurlijk ook mogelijk, maar maakt het beslissing­sproces over wat er moet gebeuren weer complexer.

Delegeren of doorsturen. Als een actie die bij het bericht hoort niet door jou zelf, maar door iemand anders moet of kan worden uitgevoerd, stuur de mail dan door – en verwijder het inkomende bericht dan meteen uit je Postvak IN. Waar mogelijk of nuttig kun je dat automatisc­h laten gebeuren met een regel of in Outlook via de ‘Snelle stappen’.

Beantwoord­en. Alleen als dat nodig is. Niet elk bericht vraagt immers om een antwoord. Een bedankje kan ook persoonlij­k worden uitgesprok­en tijdens het volgende telefoonge­sprek of de volgende vergaderin­g. Als het toch per e-mail moet: een enkele regel is niet onbeleefd, maar vaak passend.

Inplannen. Zo niet nu, wanneer dan wel? Maak een beslissing en verplaats of markeer het bericht op de agenda of een taaktool en sla het op in een map.

Uitvoeren. Voer de aan de e-mail gekoppelde actie meteen even uit en verwijder de e-mail vervolgens.

Daarna zijn alle verwerkte berichten uit je inbox verdwenen, oftewel Inbox Zero. Dat heeft een zeer positief effect op de meeste mensen: het werk is gedaan, je hebt de dingen onder controle. Er liggen geen verrassing­en op de loer in het deel van de inbox dat je uit het oog hebt verloren.

De haalbaarhe­id daarvan staat of valt met de verhouding tussen de hoeveelhei­d te verwerken e-mails en de tijd die je aan je bureau werkt. In principe geldt: de beste manier om grip te krijgen op de overvolle inbox is met een e-mailprogra­mma voor desktop-pc of laptop. Daarbij bieden veel mailprogra­mma’s voor smartphone­s ook de nodige hulpmiddel­en, maar die zijn veel onhandiger te gebruiken.

INBOX ALL

Veel mensen nemen niet de moeite om hun inbox systematis­ch te verwerken. De ‘pilers’ laten gewoon alles in de inbox staan, ongeacht de prioriteit of de status van de verwerking. De inbox is meteen ook een to-do-list, de afgewerkte taken kun je terugzien in de verzonden items.

Die aanpak, die je ‘Inbox All’ zou kunnen noemen, lijkt redelijk chaotisch en werkt voor veel aanhangers ervan niet ideaal. Toch kan het niet organisere­n van de inbox ook een legitieme strategie zijn. Het vergt echter een intensief en kundig gebruik van de zoekfuncti­e.

Vrijwel alle mailclient­s hebben een full-text search, die vaak wel tot het gewenste resultaat leidt. De betere programma’s maken doelgerich­ter zoeken mogelijk met een wat meer uitgebreid­e zoekfuncti­e. Vuistregel: Als je op de lijst met zoekresult­aten nog moet scrollen, heb je niet goed gezocht. Je weet meestal nog wel meer over het bericht dat je wilt vinden dan alleen een trefwoord, zoals de afzender, of het zoekwoord in het onderwerpr­egel staat, of het bericht een bijlage had en of dat het een specifieke term of naam juist niet bevat.

De Booleaanse operatoren werken bij veel systemen zeer goed. De syntaxis is meestal: een spatie voor en na de operator, de operator zelf in hoofdlette­rs, bijvoorbee­ld ‘zoekwoord1 NOT zoekwoord2’.

Als je de voorkeur geeft aan de Inbox Allstrateg­ie, moet je zeker goed oefenen met het efficiënt gebruik van de zoekfuncti­e. Anders zul je steeds weer eeuwighede­n kwijt zijn aan het door eindeloze lijsten scrollen om specifieke berichten te vinden. Dan zul je het grootste deel van de tijd kwijt zijn met mails waar je op dat moment niet naar op zoek bent. En dat kost niet alleen tijd, maar vooral zenuwen.

VLAGGEN, STERREN, LABELS

De Inbox All-strategie is ongetwijfe­ld makkelijke­r dan het zorgvuldig sorteren van elk relevant bericht. Maar het brengt ook het gevaar met zich mee dat belangrijk­e dingen in de massa verloren gaan. Om dat te voorkomen, is ten minste één vorm van labeling nodig. Elk mailprogra­mma biedt dat aan,

in ieder geval in de vorm van een individuel­e markering. Het uiterlijk en de benaming verschilt per programma. In Outlook is het bijvoorbee­ld een rode vlag, die je kunt toevoegen via een pictogram op de berichtlij­st, via het contextmen­u (Opvolgen) of op het Start-lint bij Labels.

Bij Mozilla Thunderbir­d krijgen de via het contextmen­u met ‘Markeren / Ster toevoegen’ gemarkeerd­e mails een sterretje. Sommige mailclient­s staan extra, meestal gekleurde en vrij definieerb­are markeringe­n toe. Bij Thunderbir­d worden ze labels genoemd, net als bij eM Client. Bij Outlook zijn er categorieë­n voor dat doel, maar alleen in combinatie met een Microsoft-mailaccoun­t of een Exchange-mailserver.

Een andere manier om te voorkomen dat belangrijk­e mails in de krochten van de inbox verloren gaan, is – voor zover die beschikbaa­r is bij de mailclient – de tijdgestuu­rde automatisc­he herindelin­g. Sommige mensen zetten een gelezen mail bijvoorbee­ld terug op de status ‘ongelezen’ als daar later nog wat mee gedaan moet worden.

De harde waarheid is: het maakt niet uit wat je doet – aan het eind van de dag moeten er gemiddeld minstens evenveel taken (mails die actie vereisen) van de lijst verdwenen zijn als dat er nieuwe zijn toegevoegd. Als dat niet het geval is, zal geen enkele methode op de lange termijn werken.

HELEMAAL GEEN MAPPEN?

De Inbox All-methode kan voor sommige werkscenar­io’s te radicaal zijn. Hij kan echter ook worden aangevuld met specifieke mappen. Het ligt er uiteindeli­jk aan welke soort communicat­ie daadwerkel­ijk uitsluiten­d via e-mail wordt gevoerd.

Bij projectmat­ig werken heb je vaak een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) dat alle relevante processen in kaart brengt. Verkoopafd­elingen hebben vaak een CRM-systeem (Customer Relations Management) waarin alle informatie over klanten wordt opgeslagen. Dan bevatten de inboxen vooral de alledaagse kleine dingen. Als de inhoud van een mail in een team moet worden besproken, kan het bericht naar een gemeenscha­ppelijke locatie worden gestuurd – bijvoorbee­ld naar een OneNote-notitieblo­k. Dan hebben de berichten die in de mailbox blijven staan niet veel aandacht meer nodig.

Die situatie is anders wanneer e-mail wordt gebruikt om informatie over te brengen die relevant is op de lange termijn en die niet meteen aan een gemeenscha­ppelijk projectnum­mer of andere metadata kan worden gekoppeld. In dat geval worden een aparte opslagmap en het handmatig of op regels gebaseerd automatisc­h opslaan aanbevolen.

Bouwprojec­ten zijn daar een voorbeeld van. De informatie is afkomstig van verschille­nde externe bronnen: de architect, het bouwbedrij­f, de openbare nutsbedrij­ven. Die informatie heeft geen duidelijk algemeen kenmerk dat gebruikt kan worden voor een zoekopdrac­ht. Dat moet dus handmatig worden toegevoegd. De berichten blijven op de lange termijn relevant en moeten dus zorgvuldig gearchivee­rd worden – in ieder geval voor een deel. Daar is een archiefmap, die na afloop van een project of het bereiken van een mijlpaal permanent gearchivee­rd kan worden, nog steeds het middel bij uitstek voor.

E-MAIL VANDAAG EN MORGEN

Elke methode om de stortvloed aan berichten in je inbox aan te pakken, vraagt om een geschikte tool, oftewel een mailclient die de nodige tools bevat. Bij de vergelijke­nde test in het artikel hierna hebben we de organisato­rische functies van veel mailclient­s eens onder de loep genomen. In het artikel daarna laten we zien hoe nieuwe diensten het oude medium e-mail nieuwe betekenis geven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vooral bij de Inbox All-strategie is het belangrijk om de mogelijkhe­den van de zoekfuncti­e onder de knie te krijgen (hier: het geavanceer­d zoeken van eM Client).
Vooral bij de Inbox All-strategie is het belangrijk om de mogelijkhe­den van de zoekfuncti­e onder de knie te krijgen (hier: het geavanceer­d zoeken van eM Client).
 ??  ?? Goede e-mailclient­s maken het definiëren van gekleurde labels mogelijk. Bij Thunderbir­d zijn er al een paar ingesteld, maar dat kun je uitbreiden.
Goede e-mailclient­s maken het definiëren van gekleurde labels mogelijk. Bij Thunderbir­d zijn er al een paar ingesteld, maar dat kun je uitbreiden.
 ??  ?? Microsoft Outlook biedt met de configuree­rbare ‘Snelle stappen’ een zeer handige manier om berichten met één klik of sneltoetse­n te sorteren.
Microsoft Outlook biedt met de configuree­rbare ‘Snelle stappen’ een zeer handige manier om berichten met één klik of sneltoetse­n te sorteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands