C’t Magazine

Akasa Maxwell Pro fanloze mini-itx-behuizing

-

De panelen aan de buitenkant van de Akasa Maxwell Pro behuizing dienen tegelijk ook als koellichaa­m voor de processor, waardoor deze geen actieve koeling nodig hee en geruisloos werkt. Die oplossing hee echter wel zijn beperkinge­n wat betre de koelpresta­ties.

De Maxwell Pro is geschikt voor socket AM4 en LGA115X/1200 mini-ITX-moederbord­en. Het thermisch ontwerpver­mogen (TDP) van de cpu mag dan niet hoger zijn dan 65 watt.

Vier heatpipes transporte­ren de warmte van de processor naar de panelen van de behuizing. Dat zijn grote aluminium blokken met flinke koelribben, waardoor de kale behuizing al drie kilogram weegt. Andere componente­n moeten het zonder extra koeling doen. Daarom is de Maxwell Pro vooral interessan­t voor cpu’s met een ingebouwde grafische processor (IGP).

Voor de test hebben we hem uitgerust met een Asrock B450 Gaming-ITX/axmoederbo­rd, 16 GB RAM, een 2,5”-ssd en een Ryzen 5 3400G. Die hee een TDP van 65 watt, met uitschiete­rs tot 88 watt. De installati­e is lastiger en tijdrovend­er dan bij de gebruikeli­jke desktop-pc’s.

We raden aan om de heatpipes eerst in hun beoogde posities te plaatsen zonder thermische pasta, om zo een idee te krijgen van de stappen die volgen. Het PEG-slot is niet bruikbaar voor uitbreidin­gskaarten omdat de heatpipes dat blokkeren. De combistekk­er voor de leds en knoppen aan de voorzijde is handig. Aan de bovenkant van behuizing is ruimte voor twee 2,5”-drives.

Akasa stuurde ook de optionele Pico PSU-voeding mee. Die hee een insteekmod­ule voor de 24-polige voedingsaa­nsluiting van het moederbord en een externe 12volt netvoeding. De Maxwell Pro hee een geschikte opening om deze aan te sluiten.

Na enkele minuten van continue volle belasting bereikte de Ryzen 5 3400G bij de test 95 °C en klokte terug. De behuizing verwarmde tot 55 °C en kun je dus maar even aanraken zonder dat het pijn doet.

Met de Maxwell Pro kun je een relatief krachtige, ventilator­loze computer bouwen met een standaard mini-ITX-moederbord. De bouwkwalit­eit van de behuizing is zeer goed en de fabrikant biedt ook een passende stroomvoor­ziening. Het enige wat we graag hadden gezien is een geschikte schroevend­raaier die tussen de koelribben past. Voor een nicheprodu­ct is de prijs van ongeveer 165 euro redelijk, maar net als de 90 euro voor de stroomvoor­ziening geen koopje.

De Maxwell Pro is echter, net als veel andere ventilator­loze systemen, niet erg geschikt voor permanente volledige belasting omdat de cpu te veel opwarmt. Als alternatie­f zijn er mini-pc-barebones zoals de ZBox-C van Zotac voor lager klokkende mobiele cpu’s die het ook doen zonder ventilator.

voor krachtige passief gekoelde pc hoogwaardi­ge bouwkwalit­eit inbouw is lastig

 ??  ?? bays 2 × 2,5 inch
front-aansluitin­gen 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0 voeding Akasa Power Kit voor Maxwell Pro (150 watt)
akasa.co.uk € 165 (voeding € 90)
bays 2 × 2,5 inch front-aansluitin­gen 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0 voeding Akasa Power Kit voor Maxwell Pro (150 watt) akasa.co.uk € 165 (voeding € 90)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands