C’t Magazine

G-Technology Armorlock ssd met encryptie

-

De externe ssd Armorlock van G-Technology slaat alle gegevens die je erop bewaart automatisc­h versleutel­d op. Voor het ontgrendel­en van de ssd heb je een app op een iPhone nodig of een app voor macOS. Maar je kunt de ssd ook inzetten voor meerdere apparaten en gebruikers.

G-Technology, een dochterond­erneming van Western Digital, wil het gemak van deze usb-ssd met encryptie verhogen via een smartphone-app – momenteel alleen nog voor de iPhone, een Android-versie volgt.

Bluetooth verzorgt de verbinding tussen smartphone en ssd. Zodra je de ssd aansluit op een usb-poort van je pc, opent de Armorlock-app en ontgrendel je met een tik de ssd. Meer veiligheid krijg je door gebruik te maken van biometrisc­he opties in iOS: je kunt bijvoorbee­ld via Face ID de ssd alleen ontgrendel­en na gezichtshe­rkenning.

Bij de eerste installati­e scan je de QRcode op de ssd met de app. De betre ende smartphone wordt het beheertoes­tel, waarmee je andere smartphone­s kunt authentice­ren voor het ontgrendel­en van de ssd. Daarvoor moet je de gebruikers-ID krijgen, bijvoorbee­ld per e-mail. Je dan op de ssd grote hoeveelhed­en gecodeerde gegevens veilig via mail versturen. De Armorlock kun je aansluiten op zowel Linux en macOS als Windows, hij kan zelfs worden ontgrendel­d als hij aan de usb-poort van een tv hangt. De app biedt verder nieuwe firmware en bewaart de locatie van de laatste verbinding tussen telefoon en ssd – zodat de schijf kan worden gelokalise­erd als hij verloren gaat.

Er is ook een app voor macOS om de ssd lokaal op een Mac te ontgrendel­en, een Windows-versie volgt. Een dief kan niets met de ssd, hooguit met de QR-code een nieuwe set-up uitvoeren.

De ssd hee een USB-C-poort, kabels met A- en C-stekkers worden meegelever­d. De behuizing is stof- en waterdicht volgens IP 67 en moet bestand zijn tegen een val van drie meter en een druk van 450 kilogram. Drie leds signaleren activiteit en ver- of ontgrendel­de status. De ssd is vergrendel­d na wekken uit de slaapstand van Windows en ook bij een herstart, dus toegang door opstarten met een ander systeem vanaf een usb-stick is niet mogelijk.

Bij de test haalde de ssd iets minder dan 1,1 GB/s bij zowel lezen als schrijven en maakt dus volledig gebruik van de USB 3.2 Gen 2-interface. We haalden ongeveer 100.000 IOPS bij willekeuri­ge adrestoega­ngen, zowel bij het lezen en schrijven als bij gemengd gebruik. Dat doet vermoeden dat de interface de beperking vormt en dat de interne ssd van de Armorlock nog wel hogere snelheden zou kunnen bereiken. De Armorlock-ssd is prijzig, maar erg geschikt voor het versturen van gegevens die beschermin­g vereisen, zeker als meerdere gebruikers er toegang toe moeten hebben.

goede prestaties praktische beveiligin­g beschikbaa­rheid app nog beperkt

 ??  ?? compatibel met macOS 10.12, Windows 10, Linux apps voor macOS 10.13, iOS 13
capaciteit 2 TB
afmetingen 134,37 × 81,53 × 18,54 mm g-technology.com € 599
compatibel met macOS 10.12, Windows 10, Linux apps voor macOS 10.13, iOS 13 capaciteit 2 TB afmetingen 134,37 × 81,53 × 18,54 mm g-technology.com € 599

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands