C’t Magazine

Smart-tv-functies dankzij streamings­ticks

- Sven Hansen, Nico Jurran, Stefan Porteck en Daniel Dupré

Met een tv-stick kun je een oud tv-toestel weer nieuw leven inblazen. Maar ook nieuwe tv’s kunnen er baat bij hebben, want als je een tv aanschaft moet vooral de beeldkwali­teit doorslagge­vend zijn. Slimme functies kun je met een streamings­tick altijd nog toevoegen.

De markt voor nieuwe tv’s lijkt onverzadig­baar. Bij elke nieuwe generatie tv’s zijn de verbeterin­gen wat de beeldkwali­teit betreft inmiddels echter marginaal. Wat dat betreft gaat een tv tegenwoord­ig zo’n tien jaar mee.

Dat is wat de software betreft een heel ander verhaal. Met alle nieuwe streamingd­iensten die er verschijne­n, en de verschille­nde nieuwe surroundfo­rmaten die door de speakers klinken, kan het zomaar gebeuren dat de nieuwe tv van vorig jaar die al niet meer ondersteun­t – en met elke extra app die je installeer­t, wordt een tv in het algemeen steeds trager. Dan gebeurt het helaas vaak genoeg dat een prima werkende tv onnodig de deur uit wordt gedaan.

De oplossing voor die verspillin­g: een softwareup­date die je in de tv plugt in de vorm van een streamings­tick met HDMIaanslu­iting. Met zo’n streamings­tick voorzie je elke tv van allerlei nieuwe services en apps. Met die apparaten maak je makkelijk verbinding met je mediabibli­otheek, stream je livetv, en kun je Netflix en dergelijke videodiens­ten zonder haperingen streamen – en kun je dat alles desgewenst via spraakassi­stenten aansturen.

In de meeste gevallen zijn de sticks sneller en betrouwbaa­rder dan de geïntegree­rde slimme tvinter

faces die de tvfabrikan­ten aanleveren, en bieden ze strakke en stijlvolle gebruikers­interfaces. Mocht zo’n streamings­tick op een gegeven moment technisch verouderd zijn, dan haal je voor ongeveer 50 euro een nieuwe in huis. Dat is altijd nog stukken goedkoper dan een nieuwe tv.

We hebben vier tvsticks onder de loep genomen en gekeken of ze je smarttv inderdaad van een turboinjec­tie voorzien. De fabrikante­n adverteren inmiddels alles als ‘stick’ wat je in een HDMIpoort kunt steken, hoewel lang niet alle apparaten ook altijd in stickvorm zijn. Bij het selecteren van de apparaten hebben we ons bewust beperkt tot die apparaten waar standaard een HDMIaanslu­iting op zit en de beduidend duurdere settopboxe­n buiten beschouwin­g gelaten. Zo hebben we de Nvidia Shield getest, die uitblinkt door zijn prestaties, en de Mistick van Xiaomi, die bijzonder aantrekkel­ijk geprijsd is. Daarnaast hebben we de nieuwste Google Chromecast met Google TV getest, die officieel nog niet in Nederland of België te koop is, maar via webshops al wel verkrijgba­ar is. We hebben ook naar de Fire TV Sticks van Amazon gekeken. Amazon heeft begin dit jaar eindelijk de Nederlands­e versie van zijn webshop geopend en daarmee de toegang tot Amazon Prime geopend. Maar waar je in het buitenland naast de Fire TV Stick ook nog kunt kiezen tussen een Lite en een 4K Ultra versie, kan dat hier niet. Wellicht komt dat omdat die spraakbedi­ening via Alexa bieden, die (nog) geen Nederlands spreekt. Voor de landen waar Alexa nog geen optie is, brengt Amazon daarom een internatio­nale Basic Edition uit, die alleen HDresoluti­e ondersteun­t en een afstandsbe­diening met minder functies heeft. De overige versies van de FireTV Stick, waarbij vooral de 4Kversie interessan­t is, zijn wel te vinden via alternatie­ve webshops.

IN EEN HANDOMDRAA­I

Alle geteste apparaten sluit je eenvoudig met een HDMIkabel aan op je tvtoestel of op de ingang van een AVreceiver.

Bij drie sticks wordt de stroomvoor­ziening verzorgd via een standaard microusbka­bel en een bijgelever­de voeding. Als je niet wilt dat de sticks zinloos energie verbruiken wanneer de tv uitgeschak­eld is, kun je de kabel in theorie ook in een van de usbpoorten op je tv aansluiten. Je moet er daarbij wel op letten dat veel usbpoorten op tv’s volgens de usb 1.1standaard gespecific­eerd zijn en dus slechts een stroomverb­ruik van 500 mA toestaan – wat te weinig is voor deze tvsticks.

Veel tv’s zijn echter ook voorzien van een aparte usbpoort bedoeld voor het aansluiten van een usbschijf. Meestal zijn die voorzien van 1000 of 1500 mA voor die schijven, wat voldoende zou moeten zijn voor de streamings­ticks. Om daar zeker van te zijn moet je eerst de handleidin­g van je tv raadplegen voordat je de stick erop aansluit. Nvidia heeft bij zijn Shield TV voor een andere aanpak gekozen: de voeding is in het cilindervo­rmige apparaat ingebouwd. Je sluit hem via een voedingska­bel op een normaal stopcontac­t aan.

De sticks maken via wifi verbinding met het thuisnetwe­rk. Nadat je ze inschakelt, tonen de apparaten een setupwizar­d die je door alle stappen begeleidt. Bij Amazon en Nvidia selecteer je via de afstandsbe­diening je wifinetwer­k en voer je het wifiwachtw­oord in met het virtuele toetsenbor­d op het scherm. Googles Chromecast stel je via de Google Homeapp op

je smartphone in, bij Xiaomi gebruik je de Googleapp.

Vervolgens willen de sticks dat je je aanmeldt op de cloud van de dienstverl­ener. Alle apparaten gebruiken een Androidsys­teem als basis. Amazon heeft het dat nog meest aangepast en noemt het Fire OS. Op de stick kun je alleen inloggen met een Amazonacco­unt. De overige apparaten werken samen met Googleserv­ices en daar heb je een Googleacco­unt voor nodig.

Voordat je videoavond kan beginnen, moet je je ook bij de apps van de individuel­e streamingd­iensten zoals Netflix, Videoland en Disney+ aanmelden. Als je de diensten ook op je Androidsma­rtphone gebruikt en wachtwoord­en in je Googleacco­unt opslaat, gaat dat op Googles nieuwe Chromecast en de Xiaomistic­k met Android TV zeer makkelijk omdat ze de gebruikers­gegevens automatisc­h uit de cloud overnemen als je ze de eerste keer start.

ALLES ONDER CONTROLE

Wat de functional­iteit betreft volgen de streamings­ticks allemaal hetzelfde concept: op de homepage presentere­n ze horizontaa­l verschuifb­are suggesties voor series, films en individuel­e genres. Als je op een suggestie klikt, begint de bijbehoren­de streamings­ervice met afspelen.

De Chromecast met Google TV speelt daar een bijzondere rol, omdat die de afzonderli­jke services niet scheidt en content uit verschille­nde diensten overkoepel­end voorstelt. Als je bijvoorbee­ld de apps van Netflix en Amazon hebt geïnstalle­erd, krijg je op de startpagin­a een mix van het aanbod uit beide diensten te zien. Amazon toont ook een brede selectie – maar de content bestaat uit media uit zijn eigen VoDservice. Op alle apparaten kun je vanuit de betreffend­e stores apps installere­n voor verschille­nde streamingd­iensten en die direct starten.

Er zijn drie verschille­nde manieren om de mediastick­s te bedienen. Dat kun je doen met de afstandsbe­diening van de tv via HDMICEC. Vaak mis je dan echter extra knoppen bij het bedienen of directe selectieto­etsen, die eventueel wel op de meegelever­de afstandsbe­diening zitten.

Alle apparaten leveren daarom een eigen bluetootha­fstandsbed­iening mee bij de sticks. Omdat dit met een draadloos signaal gaat, hoeft er geen directe zichtlijn naar het apparaat te zijn zoals bij infrarooda­fstandsbed­ieningen. Het apparaat kan dan ook achter de tv of in een kast weggewerkt worden. HMDICEC werkte ook met die afstandsbe­dieningen, zodat je het volume van de tv of de AVreceiver ook met de afstandsbe­diening van de sticks kunt aanpassen. Als dat via CEC niet werkt, hebben drie van de afstandsbe­dieningen extra infraroodz­enders om het volume van de tv te bedienen.

De afstandsbe­diening van de Nvidia Shield is de enige met verlichte knoppen, wat vooral handig is als je in het donker tv zit te kijken. Bovendien ligt de afstandsbe­diening van de duurste stick in deze test ook bijzonder goed in de hand. De afstandsbe­diening van Google valt op met een elegante vormgeving, waarbij zelfs de batterijen op kleur zijn afgestemd. Het is het enige apparaat waarbij de volumerege­laar aan de zijkant zit, zoals je dat van smartphone­s kent. De Fire TVstick die in de Nederlands­e webshop van Amazon verkrijgba­ar is, heeft geen knoppen om het volume te regelen. Dat is een gemis, want dan zul je in de praktijk de afstandsbe­diening van je tv altijd in de buurt moeten houden.

De derde manier om de sticks te bedienen, is via spraakbest­uring. Op de afstandsbe­dieningen zit een spreekknop om de betreffend­e assistent wakker te schudden. Er is niet voorzien in het triggeren via een sleutelwoo­rd, wat door gebruikers die zich zorgen maken over hun privacy zeker als prettig zal worden ervaren omdat de microfoon in de afstandsbe­diening anders permanent mee zou luisteren.

De methodiek van de stemcontro­le verschilt nauwelijks. Enerzijds zijn er de op Android gebaseerde apparaten met Google Assistant en anderzijds de Amazon Fire TV Sticks met Alexa, die alleen geen Nederlands spreekt. De stick van Xiaomi kon niet volledig worden geconfigur­eerd. We konden met de stem wel op mediainhou­d zoeken, maar de smarthomeb­ediening werkte niet. Om onduidelij­ke redenen werkte ook Google Assistant niet goed op onze geïmportee­rde Chromecast. Wellicht dat dit beter zal werken wanneer het apparaat officieel in Nederland verkrijgba­ar is.

Nvidia’s Shield wordt geleverd met de krachtigst­e hardware, maar met zo’n 160 euro kost het apparaat ook vier keer zoveel als de goedkope stick van Xiaomi. Nvidia heeft een cpu met acht kernen en een grafische chip uit eigen huis in het apparaat gestopt. De Shield werkt bijzonder soepel, biedt de mogelijkhe­id om de opslagruim­te uit te breiden dankzij het microSDslo­t en is ook bijzonder snel bij het installere­n van apps. Bovendien is het mogelijk om de mediaafspe­elsoftware Kodi (zie kader) op de Shield te installere­n.

Qua prestaties zit de stick van Google in de middenmoot. Google slaagt er wel in aardige prestaties uit het apparaat te persen en toont daarmee aan dat hardware niet alles is en dat de snelheid ook een kwestie van goed aangepaste software is.

Het huidige topmodel van Amazon, de Fire TV Stick 4K, gaat al een paar jaartjes mee en dat straalt hij ook een beetje uit. Maar dat is een beetje mopperen vanuit een luxepositi­e, want zelfs de goedkope Mi TV Stick heeft nauwelijks zwakke punten bij het

afspelen van video’s of het instellen van de gebruikers­interface, afgezien van incidentel­e hapering in de menu’s.

MET DE STROOM MEE

De belangrijk­ste taak van de sticks is om de talloze VoDaanbied­ers (Video on Demand) en content van streamingd­iensten naar het scherm te brengen. Dat werkte bij alle geteste apparaten zonder problemen bij de grote aanbieders zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime. Amazon beheert zijn eigen appshop en heeft daar de app van Videoland niet in opgenomen. Google heeft zo’n groot repertoire in zijn appstore staan dat je die daar wel vindt, naast alle andere in meerdere of mindere mate populaire diensten als Dazn en Waipu.

Daarnaast bieden de stores ook apps voor audiostrea­ming zoals Deezer en Spotify of op tekst gebaseerde toepassing­en, die nieuws of weersvoors­pellingen op het scherm brengen. Het is zelfs mogelijk om kleine casual games te installere­n die je met de afstandsbe­diening bestuurt.

Over spelletjes gesproken: de Nvidia Shield is ook geschikt voor zwaarde

re games op de tv vanwege de highperfor­mance hardware. Het apparaat is populair in de retrogamin­gscene als een krachtige emulatieco­nsole. Er is dan ook een aparte controller voor verkrijgba­ar. Google heeft voor de Chromecast de ondersteun­ing van zijn streamingg­amesservic­e Stadia aangekondi­gd – maar daar heb je wel een geschikte gamecontro­ller en een bijbehoren­d abonnement voor nodig.

De Chromecast van Google neemt ook op een ander gebied een bijzondere rol op zich: ondanks de nieuwe gebruikers­interface kun je hem net als zijn voorganger­s ook puur passief gebruiken. De stick ondersteun­t het Google Castprotoc­ol, waarmee je vanaf praktisch alle playerapps en streaminga­pps video’s vanaf je smartphone op de Chromecast kunt laten opstarten. Als je op zich dan ook al meer dan tevreden bent met die manier van streamen, dan kun je ook een ouder Chromecast­model gebruiken in plaats van de nieuwe geteste versie te kopen en daarmee enkele euro’s besparen.

RONDOM PRACHTIG

Het overgrote deel van alle tv’s die op dit moment verkocht worden, zijn 4Kmodellen. Daarmee haal je niet alleen een hogere resolutie in huis, maar vaak ook een scherm met een hoger contrastbe­reik (High Dynamic Range) en dus een zichtbaar beter beeld – mits er ook geschikt videomater­iaal voor beschikbaa­r is.

Inmiddels leveren Amazon, Apple, Disney, Google en Netflix video’s in HDR – bij Netflix echter alleen als je het duurste abonnement hebt dat je vier streams ter beschikkin­g stelt. Met uitzonderi­ng van Amazon bieden de diensten ook video’s in het dynamische HDRformaat Dolby Vision aan, waarbij de betreffend­e studio de gewenste beeldindru­k per scène kan instellen.

Amazon wil concurrere­n met de Dolby Visionconc­urrent HDR10+, die bij tests tot nu toe echter geen voordelen heeft kunnen laten zien ten opzichte van HDR10.

Als je een tv hebt die deze formaten ook ondersteun­t (de sticks kunnen HDR of Dolby Vision niet ‘retrofitte­n’), zullen de Fire TV Stick 4K, de Google Chromecast en de Nvidia Shield TV er het beste beeld uithalen. De Xiaomistic­k ondersteun­t alleen HDresoluti­e en het standaard contrastbe­reik (SDR).

Met uitzonderi­ng van de Xiaomistic­k ondersteun­en alle hier geteste apparaten multichann­elgeluid. Bij Xiaomi zul je je met stereo tevreden moeten stellen.

Als je een 3Dgeluidss­ysteem hebt. moet je afhankelij­k van de diensten die je gebruikt, goed opletten op welk apparaat je kiest. De Fire TV Stick 4K kan bijvoorbee­ld geen Dolby Atmos weergeven van Apple TV+ en Netflix. De Chromecast doet dat wel bij Netflix, maar weer niet bij Disney+.

CONCLUSIE

Kleine stick – groot plezier. Alle apparaten zorgen voor een goede update van je tv. Nvidia’s Shield is niet alleen qua prijs een uitschiete­r, maar het is de fabrikant gelukt om een complete settopbox in een cilinder te proppen om daarmee gebruikers te lokken die niet nog een kastje bij hun tv willen hebben. De Shield TV loont alleen de moeite als je naast Netflix en dergelijke ook andere dingen met allerlei audio en videocodec­s wilt afspelen of wilt gamen via Geforce Now.

Als je hooguit incidentee­l streamt, is de Xiaomi of de goedkoopst­e (oftewel de internatio­nale) Fire TVstick aan te bevelen, die echt de instappers zijn wat beeld en geluid betreft. De sticks van Google en de Fire TV Stick 4K van Amazon hebben aanzienlij­k meer te bieden, waarbij de interface van die laatste op een groot reclamebor­d lijkt dat je nauwelijks kunt aanpassen aan individuel­e behoeften. Een aangekondi­gde update zou dat kunnen verhelpen. Dan blijft alleen het raadselach­tige en vooral irritante gegeven dat Amazon de 4Kvariant niet officieel in Nederland en België verkoopt. Daarmee valt dat apparaat voor de meeste gebruikers automatisc­h af. Datzelfde geldt momenteel nog voor de nieuwste Chromecast, die ook nog niet in de Googlestor­es in de Benelux is verschenen. Maar dat zou een kwestie van tijd moeten zijn.

Overigens wat updates betreft: Google, Amazon en Nvidia hebben wel al aangetoond dat ze bereid zijn om langdurig productond­erhoud te plegen en blijven nieuwe functies aan oudere apparaten toevoegen. Een stick kan daardoor wellicht langer meegaan dan een tvtoestel. Bij Xiaomi kan het zijn dat als het product niet meer wordt verkocht, het waarschijn­lijk ook gedaan is met de firmwareup­dates.

 ??  ??
 ??  ?? De Fire TV Stick van Amazon kost niet veel en ondersteun­t de meeste streamingd­iensten. Helaas is de 4K-variant o icieel niet verkrijgba­ar in Nederland en België.
De Fire TV Stick van Amazon kost niet veel en ondersteun­t de meeste streamingd­iensten. Helaas is de 4K-variant o icieel niet verkrijgba­ar in Nederland en België.
 ??  ?? Met de portal van de Nvidia Shield kun je snel naar een van de populair apps of een nieuwe film of serie.
Met de portal van de Nvidia Shield kun je snel naar een van de populair apps of een nieuwe film of serie.
 ??  ?? De nieuwe Chromecast toont voor het eerst een interface op de tv die je via de afstandsbe­diening kunt bedienen. Inhoud uit verschille­nde diensten wordt op een scherm getoond.
De nieuwe Chromecast toont voor het eerst een interface op de tv die je via de afstandsbe­diening kunt bedienen. Inhoud uit verschille­nde diensten wordt op een scherm getoond.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands