C’t Magazine

High-end Z490-chipset-moederbord­en

De rijk uitgeruste Z490-moederbord­en bieden plaats aan Intels recente processorg­eneratie met tien kernen. Ze hebben allemaal snel ethernet met 2,5 Gbit/s, maar moeten ook zijn afgestemd op het aanzienlij­k hogere energiever­bruik van de Core i-10000 serie.

- Christian Hirsch en Marco den Teuling

De tiende generatie van Intels Core i-processorr­eeks Comet Lake komt op de markt met twee extra kernen en hogere klokfreque­nties. Daarnaast heeft de chipfabrik­ant HyperThrea­ding aan alle cpu’s toegevoegd, behalve bij de goedkope Celerons [1]. De hogere prestaties bij een ongewijzig­d 14-nanometer fabricagep­roces vergen echter een hoger thermisch budget van 125 in plaats van 95 watt voor de overklokba­re K-processors.

Mede door het toegenomen energiever­bruik heeft Intel daarom de LGA1200 cpu-aansluitin­g voor de Core i-10000 met extra contactpun­ten geintroduc­eerd. De processors van de achtste en negende Core i-generatie maakten nog gebruik van LGA1151v2, dus voor de huidige Intel-cpu’s zijn nieuwe moederbord­en nodig. We selecteerd­en vier LGA1200-moederbord­en met de high-end Z490-chipset voor deze test, die tussen de 155 en 365 euro kosten. Ze zijn geschikt voor het bouwen van krachtige game- en allround-pc’s. Met uitzonderi­ng van het mini-ITX-moederbord Asrock Z490MITX/ac bieden ze voor dat doel ten minste twee PEGsleuven voor grafische kaarten, vier DIMM-sleuven voor maximaal 128 GB DDR4 RAM en zes SATA-poorten en twee slots voor M.2-ssd’s. Als er een processor met geïntegree­rde grafische kaart op het moederbord wordt geplaatst, kunnen ze twee 4Kmonitore­n aansturen via hdmi en DisplayPor­t. Via hdmi werkt dat echter alleen op 30 Hz omdat Intel de Core i-10000-processors nog steeds uitrust met de drie jaar oude UHD-630-gpu. Die ondersteun­t alleen HDMI 1.4b. De extra Level Shifter/Protocol Converter (LSPCon) die nodig is voor HDMI 2.0 is om kosten te besparen alleen beschikbaa­r op een handvol dure moederbord­en.

SNELLER NETWERK

De verschille­n tussen de voorgaande chipset Z390 en de Z490 zijn te overzien. Het aantal van 30 highspeed I/O-lanes is daarbij niet veranderd. Binnen bepaalde grenzen kunnen de moederbord­fabrikante­n die flexibel verdelen over maximaal zes SATA

CORONA-MEERPRIJS?

Een groot deel (circa twee derde) van de Z490moeder­borden gebruikt het volledige ATX-formaat (30,5 cm × 24,4 cm) omdat de meeste Z490-moederbord­en terechtkom­en in game-pc’s met krachtige grafische kaarten, waarvoor relatief grote pc-behuizinge­n nodig zijn. In vergelijki­ng met de moederbord­en van het vorige platform LGA1151v2 met de high-end chipsets Z370 en Z390, valt op dat de prijzen aanzienlij­k zijn gestegen. Verreweg de meeste Z490-moederbord­en kosten meer dan 150 euro, prijzen van meer dan 200 euro zijn vrij normaal.

De prijstoesl­ag ten opzichte van de voorganger­s is te zien bij alle Z490-moederbord­en. Het is onduidelij­k of het hier gaat om tijdelijke coronagere­lateerde prijsstijg­ingen omdat de productie in het voorjaar onderbroke­n is of omdat er knelpunten zijn in onderdelen van toeleveran­ciers. Mogelijk is de meerprijs mede te danken aan de complexere spanningso­mvormercir­cuits vanwege de hogere vermogensg­renzen van de processore­n.

TEGEN DE POWER LIMIT

Intel heeft bij de tiende Core i-generatie de teugels flink losgelaten wat betreft het maximale energiever­bruik, zodat de cpu’s hoger kunnen klokken dan 6G-poorten, 24 PCIe 3.0-lanes en 14 usb-poorten. Van die laatste werken er maximaal 6 in USB 3.2 Gen 2 modus met 10 Gbit/s. Als vernieuwin­g bevat de chipset al de belangrijk­ste componente­n voor Wi-Fi 6. Voor volledige wifi- en bluetoothf­uncties is alleen de M.2-kaart Intel AX201 nodig met de signaalpro­cessor, de analoge zender- en ontvangerc­ircuits en de antenneaan­sluitingen. De verbinding met de Z490 loopt via de eigen CNVio-interface. Ongeveer de helft van de Z490-moederbord­en maakt gebruik van die optie, maar alleen de modellen van meer dan 200 euro. Intel biedt sinds de introducti­e van de Core i-10000 verder de 2,5-Gbit/s-ethernetch­ip i225-V, die de eerder veelgebrui­kte gigabitcon­troller i219-V vervangt. De eerste batches van de i225-V hadden echter een fout, waardoor de controller geen korte onderbreki­ngen bij pakketover­dracht kon verwerken. Als gevolg daarvan moeten de ethernetpa­kketten opnieuw worden verzonden, waardoor de overdracht­ssnelheid daalt tot een fractie van de mogelijke 2,5 Gbit/s. Intussen levert Intel een verbeterde versie aan de moederbord­fabrikante­n. De verbinding tussen de Z490-chipset en de processor loopt nog steeds via de DMI 3.0-interface, waarvan de doorvoerca­paciteit van bruto 4 GB/s overeenkom­t met die van PCI Express 3.0 met vier lanes. In de praktijk wordt dat al snel een knelpunt omdat bijvoorbee­ld de twee M.2-slots op het moederbord meestal met elk vier lanes met de chipset zijn verbonden. De Core i-10000 cpu hebben slechts 16 PCIe 3.0 lanes, die alleen worden gebruikt voor één of twee PEG-slots voor grafische kaarten. voorheen – althans voor een korte tijd. Dat geldt vooral voor de overklokba­re zogenaamde K-processors Core i5-10600K, Core i7-10700K en Core i910900K. Dat laatste topmodel met tien kernen kan volgens de aanbevelin­g van Intel tot 250 watt verbruiken gedurende 56 seconden. Van Intel mogen echter ook doorsnee-cpu’s met een TDP (Thermal Design Power) van 65 watt, zoals de Core i7- 10700,

tot wel 224 watt vragen gedurende 28 seconden.

Die specificat­ies zijn echter niet bindend voor de moederbord­fabrikante­n. In plaats daarvan ziet Intel het niet als overklokke­n als LGA1200-moederbord­en zelfs bij langere maximale belasting de vermogensl­imieten overschrij­den, zolang de maximaal toegestane kloksnelhe­den voor de verschille­nde turbotrapp­en maar worden aangehoude­n. Maar dat betekent dat er voor zelfbouw-pc’s geen duidelijke eisen meer zijn aan de koeler en de stroomvoor­ziening, waarvoor de TDP oorspronke­lijk geïntroduc­eerd werd.

Van de vier geteste moederbord­en gebruikt alleen de Asus ProArt Z490-Creator 10G exact de specificat­ies van Intel voor de Core i9-10900K (Power Limit 1 = 125 Watt, Power Limit 2 = 250 Watt, PLTau = 56 seconden). Asrock heeft zelfs gekozen voor iets meer conservati­eve waarden voor het mini-ITX-moederbord Z490MITX/ac. Tijdens de PLTau-turboperio­de beperkte dat moederbord het verbruik van de cpu tot 200 watt, waardoor de Core i9 elf procent langzamer rekende bij de relatief kortdurend­e renderbenc­hmark Cinebench R20.

Gigabyte en MSI stellen de vermogensl­imieten op hun Z490-moederbord op ‘oneindig’. De processor mag dus zoveel energie verbruiken als hij wil, waarvan de Core i9-10900K ruimschoot­s gebruikmaa­kt. Bij de Gigabyte Z490 Vision bereikte het opgenomen vermogen met sterk geoptimali­seerde AVX2-code een voor mainstream­processors ongekende hoogte van 316 watt. Het complete systeem trok 390 watt. Op de MSI Z490-A Pro verbruikt de cpu iets minder met 286 watt. Omdat de converters waarschijn­lijk iets inefficiën­ter werken, presteerde hij wat betreft het totale energiever­bruik met 414 watt echter slechter dan de andere moederbord­en. We komen dergelijke waarden overigens ook tegen bij systemen met een losse grafische kaart, die ook onder volle belasting werken.

De meeste luchtkoele­rs worden door de gegeneerde afvalwarmt­e zo overvraagd dat de cpu afgeremd moet worden. Maar zelfs als ze met waterkoeli­ng onder de temperatuu­rlimiet blijven, rekenen de cpu’s zonder ingestelde vermogensl­imieten niet sneller. De moederbord­en van MSI en Gigabyte halen met de Core i9-10900K ongeveer 6400 punten bij Cinebench R20, net zoveel als de Asus ProArt Z490-Creator 10G, die netjes voldoet aan de specificat­ies van Intel.

Bij de zwakkere Core i-10000 zijn de hogere vermogensg­renzen in de praktijk niet zo problemati­sch omdat ze de LGA1200-maximumwaa­rden voor Power Limit 2 niet volledig benutten – zelfs niet bij sterk geoptimali­seerde stresstest­s. De hexacore Core i5-10400 met 65 watt TDP mag tot 135 watt gedurende 28 seconden verbruiken. We hebben hem echter niet gulziger gekregen dan 106 watt.

GOED GELUID

Met uitzonderi­ng van de MSI Z490-A Pro zijn de moederbord­en voorzien van Realteks ALC1200-audiochip, die een signaalrui­sverhoudin­g van minimaal 110 dB levert tijdens het afspelen. Dat was zelfs 10 dB hoger bij de Asus ProArt Z490-Creator 10G en Gigabyte Vision G. Het Asusmoeder­bord is het enige dat ook bij analoge opnames piekwaarde­n bereikt met een dynamisch bereik van 99 dB.

Ondanks de uitgebreid­e uitrusting booten de Z490-moederbord­en zeer snel. De MSI Z490-A Pro toonde het Windows-bureaublad al 12 seconden na het inschakele­n. De andere drie moederbord­en blijven daar slechts enkele seconden op achter.

De ventilator­regeling gaf maar weinig reden tot kritiek. Alle vier de moederbord­en leveren een PWM-signaal op de 4-pins connectors. Bij het Asus-moederbord is de minimale grens 20 procent, bij de andere boards begint het regelberei­k al bij 0 procent, wat in de praktijk echter geen invloed heeft op de aanvangssn­elheid van gangbare cpu- en behuizings­ventilator­en. In combinatie met het Asus-moederbord moet je 4-pins ventilator­en in de behuizing gebruiken, omdat de spanning van 3-pins ventilator­en alleen tussen 8 en 12 volt kan worden geregeld. Die lopen daardoor sneller dan nodig is.

LINUX-NETWERKHOB­BELS

Alle vier de Z490-moederbord­en zijn behalve met Windows 10 2004 ook getest met Ubuntu 20.04. Vooral de nieuwe netwerkchi­ps zorgen voor problemen. Het beste werkte de 10Gbit-adapter van de Asus ProArt Z490 Creator 10G. Die Marvell AQC107 werkte direct na het installere­n van het besturings­systeem.

De ongeveer een half jaar oude NBase-T-chip i225-V op het Asus- en Gigabyte-moederbord had eerst een Ubuntu-kernel-update nodig voordat er een netwerkver­binding tot stand kwam. Afhankelij­k van de productied­atum van het moederbord kan ook een firmware

update van de ethernetad­apter naar versie 1.45 nodig zijn. De moederbord­fabrikante­n bieden die update als download op hun websites.

Om de Realtek-netwerkada­pter RTL8125 op het Asrock- en MSI-moederbord onder Ubuntu 20.04 te laten draaien, moet de benodigde kernelmodu­le eerst met de hand worden gecompilee­rd en geïntegree­rd. Maar dat heeft als nadeel dat na elke kernel-update het netwerk niet meer werkt totdat je de module opnieuw hebt toegevoegd.

CONCLUSIE

Als je een krachtige computer wilt bouwen met een Core i-10000 en geen compromiss­en wilt sluiten qua uitrusting, kun je ieder van de vier geteste Z490-moederbord­en kiezen. De helft van de moederbord­en (de Asrock Z490MITX/ac en de Asus ProArt Z490-Creator 10G) heeft daarbij de vermogensl­imieten zo ingesteld dat de processork­oeler en de stroomvoor­ziening niet zo gauw overbelast raken.

De snelle ethernetad­apters met een doorvoerca­paciteit van 2,5 Gbit/s hebben momenteel nog steeds te kampen met kinderziek­tes. Die worden op de middellang­e termijn hopelijk verholpen met driver-updates. Daarom kun je beter nog even wachten met de aanschaf. Bovendien zullen de prijzen voor de Z490-moederbord­en de komende tijd hopelijk wat dalen.

Literatuur

[1] Christian Hirsch en Noud van Kruysberge­n, Core i9-10900K en Core i5-10600K versus Ryzen 3000, c’t 09/2020, p.60

 ??  ??
 ??  ?? De MSI Z490-A Pro negeert Intels voorschrif­ten voor het opgenomen vermogen. Daardoor verbruikt het systeem met een volledig belaste Core i9-10900K-cpu continu meer dan 400 watt.
De MSI Z490-A Pro negeert Intels voorschrif­ten voor het opgenomen vermogen. Daardoor verbruikt het systeem met een volledig belaste Core i9-10900K-cpu continu meer dan 400 watt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands