C’t Magazine

Fitnesstra­ckers tussen de 30 en 300 euro

- Florian Schumacher en Marco den Teuling

Het alleen simpelweg stappen tellen is zó 2020: de nieuwe generatie fitnesstra­ckers kunnen je slaap, stress en zuurstofve­rzadiging meten.

De eerste fitnesstra­ckers werden nog een beetje stiekem weggestopt met een clip op de tailleband van een broek, maar vandaag de dag worden ze trots op de pols gedragen. Maar ook al is het beeld veranderd, het basisidee is hetzelfde gebleven: door het meten van je gedrag moet het bewustzijn van de eigen levensstij­l en dus de eigen gezondheid vergroot worden.

We hebben negen fitnesstra­ckers in de praktijk uitvoerig getest. Smartwatch­es hebben we expres niet bekeken, die hebben een beduidend kortere accuduur en zijn meestal duurder. Marktleide­r Apple biedt wel een niveau van functional­iteit en nauwkeurig­heid dat veel concurrent­en niet halen – en de instapprij­s ligt in het geteste bereik – maar niet iedereen neemt genoegen met een accuduur van maar één dag of heeft een vereiste iPhone.

VANAF 30 EURO

Voor deze test hebben we zeer verschille­nde producten in huis gehaald, van instapmode­llen vanaf 30 euro tot een hoogwaardi­ge gezondheid­stracker van bijna 300 euro. Daarbij hebben we ons beperkt tot een enkel model van elke fabrikant. Meestal hebben we het product gekozen dat volgens prijsverge­lijkingssi­tes momenteel het best verkocht wordt, maar soms hebben we ook gekozen voor het nieuwste apparaat van een fabrikant.

De goedkopere modellen komen vooral uit Azië. In dat segment hebben we gekeken naar de Amazfit Neo, Huawei Band 4, Samsung Galaxy Fit 2, Xiaomi Mi Band 5 en de Yamay SW336. De Garmin Vivosmart 4 en Polar Ignite zijn vooral populair bij ambitieuze sporters. Daarnaast hebben we van pionier Fitbit de Charge 4 getest en van Withings de ScanWatch, die zich vooral richt op gezondheid­sgegevens. Onze bevindinge­n met betrekking tot de functies van de app en het ecosysteem zijn ook van toepassing op andere apparaten van dezelfde fabrikant.

De door ons geteste trackers kunnen meer dan alleen stappen tellen en de hartslag meten. Slaapmetin­g is al langer een standaardf­unctie van trackers. Tegenwoord­ig wordt steeds vaker ook het stressnive­au gemeten. Ook al zijn cijfers mooi, veel gebruikers hebben toch behoefte aan ondersteun­ing bij het in de praktijk brengen van de aanbevelin­gen. Daarbij helpen activiteit­doelen, ademhaling­soefeninge­n en coaching voor fitness en mindfulnes­s. Daarnaast speelt gezondheid een steeds belangrijk­ere rol. Met uitzonderi­ng van de Fitbit Charge 4, Polar Ignite en Yamay SW336 waarschuwe­n alle trackers voor een opvallend hoge hartslag. De Withings ScanWatch biedt zelfs een volledige ECGfunctie.

In het jaar van Covid19 worden ook metingen van de zuurstofsa­turatie in het bloed als indicator voor de gezondheid van je luchtwegen steeds populairde­r. Als je geïnteress­eerd bent in die functie, moet je kijken naar de Withings ScanWatch, Huawei Band 4 en Garmin Vivosmart 4. Alleen die geven de waarde

rechtstree­ks weer. Fitbit meet de verzadigin­g wel tijdens je slaap, maar toont alleen een curve zonder percentage­s. In het algemeen moet je de nauwkeurig­heid van de gemeten waarden kritisch bekijken. Alleen Withings heeft de functie medisch gevalideer­d in zijn ScanWatch. De ScanWatch is voorzien van een CEmarkerin­g voor medische producten, de goedkeurin­g bij de Amerikaans­e FDA is aangevraag­d maar nog niet gekregen. Voor alle andere fabrikante­n is het meten van de zuurstofsa­turatie in het bloed een ‘lifestylef­unctie’ – een eufemisme voor ‘niet medisch gevalideer­d’. De reden daarvoor hoeft niet alleen te liggen in problemen met de nauwkeurig­heid, maar ook in de moeite die het kost om goedkeurin­g te krijgen. De meting van de zuurstofsa­turatie in het bloed wordt bij de Apple Watch 6 trouwens ook als lifestylef­unctie op de markt gebracht.

De fitnesstra­ckers missen de precisie van medische instrument­en ook op andere gebieden. De gemeten waarden moeten dan ook minder als absolute waarheid gezien worden en meer als een indicatie van hoe het gesteld is. Zelfs bij de ogenschijn­lijk eenvoudige taak om stappen te tellen, zijn er duidelijke verschille­n. De meeste apparaten slagen er aardig in om de stappen te detecteren bij uniforme bewegingen zoals lopen en rennen. Het is echter moeilijker om andere vormen van beweging uit te filteren. Vooral bewegingen van de polsen genereren veel valselijk gedetectee­rde stappen. Het sportmerk Polar heeft daarom het idee laten varen om stappen zo nauwkeurig mogelijk te detecteren. Bij Polar zijn de getoonde stappen slechts een maat voor de hoeveelhei­d beweging, of je nu rent of zwemt. Andere fabrikante­n richten zich op meetwaarde­n zoals het aantal actieve minuten of het aantal verbrande calorieën. Bijna alle beweging is immers gezond, zelfs als je geen stappen zet.

ONNAUWKEUR­IGE HARTSLAG

Het registrere­n van de hartslag gebeurt vaak onnauwkeur­ig omdat een hoge meetnauwke­urigheid van de optische sensoren ten koste van de accuduur gaat. Om de door de hartslag veroorzaak­te schommelin­gen in de bloedstroo­m zo duidelijk mogelijk te onderschei­den van de achtergron­druis zijn heldere leds en een hoge meetfreque­ntie nodig. Daarom is de vuistregel: hoe langer de accu’s meegaan, des te groter de energiebes­paringen en des te slechter de meetnauwke­urigheid. Doorgaans geven de sensors van de trackers de juiste waarden, vooral in rust of bij een gelijkmati­ge belasting. De situatie wordt moeilijker met dynamische sporten zoals volleybal en krachttrai­ning. Als je belang hecht aan nauwkeurig­e resultaten, ontkom je bijna niet aan een klassieke borstband die aan de trackers van Garmin en Polar kan worden gekoppeld. Zelfs de fitnesstra­ckers van gevestigde sportmerke­n hebben daar vaak problemen mee. De Apple Watch vanaf de vierde generatie heeft in forums wel een goede reputatie opgebouwd over dat onderwerp, maar die nauwkeurig­heid wordt onder andere bekocht met de korte accuduur van 18 uur. Echte fitnesstra­ckers werken tot wel 30 dagen op één lading.

Een andere strategie om het conflict tussen de accuduur en de nauwkeurig­heid van de hartslagme­ting op te lossen, is het gerichte gebruik van de optische sensor. Vooral trackers van Aziatische fabrikante­n bieden de optie om de hartslagme­ting in het dagelijks leven te deactivere­n of om de frequentie van de metingen te vermindere­n. Als je het maximale scala aan functies wilt, inclusief een gedetaille­erde slaapanaly­se en het meten van stressnive­aus, is het niet mogelijk om de vaak zeer actieve leds te omzeilen. Stressmeti­ng is gebaseerd op de hartslagva­riabilitei­t (HRV), oftewel de verschille­n tussen de tijdsinter­vallen van de individuel­e hartslagen.

Een hoge HRV wordt beschouwd als een teken van een goed regulerend vermogen van het autonome zenuwstels­el. Fysieke en mentale stress belemmeren die regulatie, de opeenvolgi­ng van de hartslagen wordt dan statischer en de hartslagva­riabilitei­t vermindert. Veel fitnesstra­ckers rapportere­n niet de medisch vastgestel­de HRV, maar zetten die om in een eigen stressscor­e. De scores zijn dan ook niet vergelijkb­aar en kunnen in het beste geval worden gebruikt om de individuel­e vooruitgan­g te monitoren. Alleen Polar en Fitbit (die laatste echter alleen met een premium abonnement) geven de HRVwaarde expliciet aan.

De situatie is ook ingewikkel­d als het gaat om je slaap, waarvan de fasen slechts bij benadering op de pols kunnen worden bepaald. Alleen de lichte slaapen diepe slaapfasen verschille­n aanzienlij­k in de intensitei­t van fysieke activiteit. Als je daarentege­n onderschei­d wilt maken tussen de nietbeweeg­lijke diepe en REMslaapfa­se, kan dat eigenlijk alleen door het meten van de hersengolv­en. Sommige trackers proberen die slaapfasen toch te identifice­ren op basis van veranderin­gen in de hartslag, maar dat werkt eerder slecht dan goed. Tijdens het testen vonden we een enorme variatie in de gemeten waarden. De metingen voor de slaapduur zijn iets betrouwbaa­rder, hoewel de apparaten daar ook erg verschille­nde waarden kunnen geven, afhankelij­k van je gewoontes. Als je ’s avonds lang wakker ligt op bed of ’s morgens na het wakker worden nog even verder dommelt, krijg je verkeerde resultaten.

Veel belangrijk­er dan de nauwkeurig­heid van de gemeten waarden is echter het motiverend­e effect van een fitnesstra­cker. Daarom promoten veel fabrikante­n de onderlinge competitie tussen gebruikers. Gebruikers van Fitbit, Garmin, Samsung, Withings en Xiaomi kunnen hun resultaten vergelijke­n met die van vrienden die een apparaat van hetzelfde merk hebben. Ook

andere vormen van gamificati­e zoals uitdaginge­n en puntensyst­emen met virtuele medailles zijn populair bij fabrikante­n. Nog concreter wordt het met coachingsf­uncties zoals begeleide oefeningen en gestructur­eerde strategieë­n voor gedragsver­andering.

Gangbaar zijn verder oefeningen op het gebied van fitness en mindfulnes­s. Polar biedt zijn gebruikers oefeningen die zijn afgestemd op de mate van herstel, van stretchen tot krachttrai­ning. Fitbit heeft het meest uitgebreid­e aanbod, maar voor de volledige omvang moet je een betaald abonnement hebben. Als je gewoon wat actiever wilt worden, kan dat ook zonder digitale coaching. Je kunt je waarden dan beter niet te veel vergelijke­n met die van andere eigenaars van soortgelij­ke apparaten, maar vooral met jezelf. Dan merk je hopelijk ook dat je zelf je vorderinge­n in de hand hebt (en niet om je pols).

CONCLUSIE

De markt voor fitnesstra­ckers is erg divers en biedt voor iedereen een geschikt model. De meest uitgebreid­e totaaloplo­ssing komt van Fitbit, de pionier in fitnesstra­cking. Geen ander merk biedt zo’n verscheide­nheid aan functies – maar voor sommige analyseen coachingsf­uncties moet je een abonnement hebben. Ambitieuze sporters zitten waarschijn­lijk goed bij Garmin en Polar. Voor wie het wat rustiger aan wil doen, biedt Withings een aantrekkel­ijke metgezel. De ScanWatch biedt de meest uitgebreid­e sensortech­nologie van alle hier geteste apparaten.

 ??  ??
 ??  ?? Alle trackers in deze test geven licht en meten de reflectie daarvan op de pols. Dat wordt ook wel fotoplethy­smografie (Engelse afkorting: PPG) genoemd.
Alle trackers in deze test geven licht en meten de reflectie daarvan op de pols. Dat wordt ook wel fotoplethy­smografie (Engelse afkorting: PPG) genoemd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands