C’t Magazine

Asustor ADM 3

-

Bij het besturings­systeem van Asustor rammelt het nog wel eens in de interface, met te beperkte of onduidelij­ke aanwijzing­en en omschrijvi­ngen. Sommige waren zo ondoorgron­delijk dat pas duidelijk werd wat een instelling of optie deed nadat we hem hadden toegepast.

Asustor doet wel moeite om je zo goed mogelijk op weg te helpen. Op het bureaublad van de browser wordt je begroet door de Data Master, die via korte beschrijvi­ngen uitlegt waar je wat moet doen – inclusief menulinks in de uitleg, zodat je niet hoeft te zoeken. De systeemstr­uctuur is in het algemeen zeer vergelijkb­aar met die van Qnap en Synology, en biedt vergelijkb­aar veel toepassing­en. De apps in de App Central leken voor het grootste deel up-to-date te zijn. Asustor heeft ook een eenvoudig in te stellen back-upfunctie geïntegree­rd.

Een interessan­te service die Asustor biedt, is de mogelijkhe­id om online kennis te maken met het besturings­systeem. Op asustor.com/live_demo kun je ‘inloggen’ op een emulatie van het systeem en rondneuzen in de instelling­en en de apps die Asustor in zijn App Central aanbiedt. Uiteraard kun je daar niet echt iets instellen of apps installere­n, maar het geeft voor beginners in de NAS-wereld wel een idee wat je kunt verwachten. Synology, Qnap en Netgear bieden overigens ook een dergelijke online-demo van hun systemen.

Asustor heeft goed naar Synology en QNAP gekeken, en volgt het voorbeeld van hun aanpak. Daarmee probeert de producent zijn achterstan­d in te lopen. Asustor heeft de basisstruc­tuur van het systeem, de hulp en het scala aan functies al goed voor elkaar. De aanwijzing­en in de documentat­ie en de hulp in het systeem kunnen nog worden verbeterd. De back-upfunctie zou geavanceer­der kunnen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands