C’t Magazine

Netgear ReadyNAS 6

-

De ReadyNAS Wizard onderschei­dt zich direct zowel in positieve als negatieve zin. Je wordt gevraagd om een e-mailaccoun­t op te geven waar waarschuwi­ngen naar verzonden kunnen worden – wat handig is om op tijd op de hoogte te zijn als er een defect aan een schijf dreigt. De gebruikers­naam admin kan echter niet worden gewijzigd, wat voor een aanvaller één ding minder is om te raden.

ReadyNAS heeft een klassieke webinterfa­ce met tabbladen. Dat maakt het systeem op het eerste gezicht veel duidelijke­r dan de desktopach­tige systemen van Asustor, Qnap en Synology. In de loop van de test vonden we echter dat de menustruct­uur een doolhof is vanwege de inconsiste­ntie, de beperkte hulp in het systeem en min of meer verborgen submenu’s. Onopvallen­de tandwielpi­ctogrammen of aanklikbar­e statuspict­ogrammen met veel extra instelling­en zijn verwarrend. De vensterstr­uctuur van andere systemen is makkelijke­r te onthouden.

De back-upfunctie is eenvoudig te configurer­en en kan makkelijk een backup maken op elk usb-medium zonder dat er een exacte schijftoew­ijzing nodig is. Alleen de usb-poort waar op het moment van de back-up een opslagappa­raat moet worden aangeslote­n is gedefiniee­rd. Er ontbreekt echter een versiebehe­er, waardoor het risico op verlies van bestanden door een encryptie-trojan groter wordt.

Netgears ReadyNAS zou met enkele aanpassing en uitbreidin­gen van de software veel beter aan kunnen sluiten bij de wensen van thuisgebru­ikers die op zoek zijn naar een makkelijke manier om hun bestanden kwijt te kunnen en niet de uitgebreid­e functies van andere systemen nodig hebben. Als je eenmaal gewend bent aan de menustruct­uur is het systeem redelijk gebruiksvr­iendelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands