C’t Magazine

Western Digital My Cloud OS 5

-

Western Digitals My Cloud OS doet meteen aan het begin al iets dat goed is voor zijn eigen veiligheid, hoewel ervaren gebruikers misschien geen liefhebber zijn van die zelfactivi­teit: het besturings­systeem registreer­t een DNS-entry met zijn lokale IPv4-adres en vraagt een Let’s Encrypt-certificaa­t aan voor die hostnaam. De HTTPS-verbinding­en zijn daardoor wel meteen veilig versleutel­d.

Na de basisinste­lling zie je een webinterfa­ce met tabbladen die zorgt voor een geweldige eerste NAS-ervaring. De menu’s zijn logisch en consistent gestructur­eerd, en de menu-items zijn meestal gemarkeerd met kleine uitroeptek­ens die een korte uitleg geven. We hebben daarbij echter twee tekortkomi­ngen geconstate­erd: de tijdsinste­llingen (de juiste tijdzone, activeren van zomertijd) ontbreken in de set-upwizard en het wachtwoord­beleid is beperkt tot minimaal acht tekens – meer zou beter zijn.

De back-upfunctie naar usb was niet bijzonder overtuigen­d: bestanden kunnen ‘gekopieerd’ of ‘gesynchron­iseerd’ worden naar usb-apparaten. Het eerste betekent dat alle bestanden die al in de back-up zitten niet geüpdatet worden, ook als ze tussentijd­s gewijzigd werden. Het tweede betekent dat alles telkens opnieuw wordt overschrev­en, wat tijd en energie kost. Als je een echte backup nodig hebt, kom je niet om de synchronis­atie heen.

My Cloud OS scoort met een eenvoudige installati­e en een beginnersv­riendelijk­e webinterfa­ce. Als Western Digital de back-upfunctie zou aanpassen en goed zou integreren, zou het systeem een goede keuze zijn voor gebruikers die vooral op zoek zijn naar een NAS die zich beperkt tot de essentie in plaats van een apparaat met talloze functies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands