C’t Magazine

Qnap QTS 4

-

Direct na het in enkele stappen doorlopen van de basisinste­llingen en de eerste blik op de NAS-desktop in de browser, opent QTS allerlei nieuwe vensters. Voor je het weet, staat de opslagmana­ger op de voorgrond en vraagt hij om instructie­s voor de configurat­ie van de harde schijven. De standaardi­nstellinge­n zijn goed bruikbaar, maar Qnap geeft niet aan dat je de schijven ook zonder te veranderen kunt gebruiken – daar moet je dus de nodige kennis of een hulpfuncti­e voor hebben. Het bureaublad van Qnap lijkt erg op dat van zijn directe concurrent Synology en de menustruct­uur verschilt ook maar weinig. Als je Synology gewend bent, kun je met Qnap ook overweg.

De handige back-upfunctie HBS 3 Hybrid Backup Sync moet je handmatig installere­n, maar integreert vervolgens naadloos in het systeem en begeleidt je stap voor stap bij het instellen van back-uptaken. De software wordt geleverd met uitgebreid­e versiebehe­er- en filterrege­ls, zodat het geen probleem is om de back-up aan je eigen wensen aan te passen.

Voor de rest van het besturings­systeem voorziet Qnap het helpcenter van gedetaille­erde documentat­ie en de Security Counselor. Waarom je die via het app-center moet halen en hij niet standaard geïnstalle­erd is, is ons eigenlijk niet duidelijk.

QTS kan voor beginners lastig zijn. Het systeem is uitgebreid en vereist kennis en tijd voor een grondige set-up. Maar als je er eenmaal bekend mee bent, zul je het brede scala aan functies weten te waarderen.

QuTS Hero is de beoogde opvolger van QTS. Het gebruikt ZFS als bestandssy­steem en biedt bijna dezelfde functies als QTS met EXT4, maar is op dit moment nog niet zodanig geoptimali­seerd dat het al geschikt is voor thuisgebru­ik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands