C’t Magazine

Synology DSM 6

-

Synology’s Disk Station Manager, kortweg DSM, wordt standaard van een minimaal systeem voorzien. Dat downloadt en installeer­t de nieuwste besturings­systeemsof­tware. De basisset-up beperkt zich tot de essentie en vraagt meteen om een nieuw gebruikers­account met een veilig wachtwoord aan te maken. De fabrikant raadt ook een aantal pakketten aan om snel aan de slag te gaan, waaronder een back-upmanager en een fotomanage­r, en installeer­t die op verzoek. Als je eenmaal op het desktopach­tige systeem terechtkom­t, verwelkomt DSM de NAS-beheerder met tips en een discrete hint naar de Security Advisor, die eigenlijk prominente­r aangepreze­n zou mogen worden. Na een systeemsca­n verschijne­n verstandig­e beveiligin­gstips.

Alleen het onderschei­d tussen privéen zakelijk gebruik is niet handig omdat de extra scans, zoals de automatisc­he HTTPS-forwarding of controlere­n of het wachtwoord veilig is, ook voor thuisgebru­ikers de veiligheid verhogen.

Daarnaast vergt het systeem enige inwerktijd, bijvoorbee­ld door het lezen van de helpitems waar op het bureaublad koppelinge­n voor zijn. De afzonderli­jke add-ons hebben vaak wizards voor de installati­e – het back-up hulpprogra­mma Hyper Backup begeleidt je bijvoorbee­ld makkelijk bij het configurer­en van een back-up naar verschille­nde bestemming­en, van usb-stick tot cloudopsla­g.

Over het geheel genomen biedt Synology een goed afgerond en volwassen NAS-besturings­systeem dat het voor beginnende gebruikers, die bereid zijn de nodige informatie te lezen, makkelijk kan maken om aan de slag te gaan met de wizards, snelle tips en de uitgebreid­e documentat­ie. Onlangs is een openbare bètaversie van versie DSM 7 verschenen, waar je via de online-demo al een kijkje in kunt nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands