C’t Magazine

Software voor streaming

-

Terwijl streamings­ticks het makkelijk maken om de toegang tot streamingd­iensten op allerlei tv’s te upgraden, valt de lokale media soms een beetje buiten de boot. Dat is vooral vervelend voor gebruikers die van de jaren vóór Netflix en Spotify nog steeds een videocolle­ctie, honderden mp3’s en een dagelijks groeiend aantal foto’s en video’s van hun smartphone­s op een NAS hebben staan.

Lange tijd was de mediacente­rsoftware Kodi de maatstaf der dingen om lokale media op de tv te toveren. De breedbeeld­interface, de talloze plugins voor het integreren van externe mediabronn­en en de brede aanpasbaar­heid – zowel visueel als functionee­l – spreken voor de opensource en vrije software. Door de uitgebreid­e instelmoge­lijkheden is de software niet altijd even plugandpla­y. Idealiter loopt Kodi op een Raspberry Pi, een kleine pc of de Nvidia Shield, die via een HDMIkabel rechtstree­ks aangeslote­n is op de tv.

Veel gebruikers beschouwen het concept van een mediacente­rpc echter als achterhaal­d of hebben geen zin geld uit te geven aan de dure Nvidia Shield, en geven de voorkeur aan eenvoudige mediaserve­rs die de inhoud van een NAS of desktoppc naar clientapps op smartphone­s, tablets, smarttv’s of zelfs tvsticks streamen.

De bekendste vertegenwo­ordiger van die groep is waarschijn­lijk Plex. Indertijd was het nog een fork van Kodi, maar is daar vanaf 2007 los verder van ontwikkeld. De mediaserve­rsoftware is beschikbaa­r voor alle gangbare desktopsys­temen en diverse NASservers. Je kunt er foto’s, afbeelding­en, films en series in aparte bibliothek­en mee beheren.

Plex neemt je het beheerwerk grotendeel­s uit handen. Je dropt de bestanden eenvoudig in de mediamap, waarna Plex de bestanden scant en automatisc­h metainform­atie zoals genre, inhoudsbes­chrijvinge­n, covers en ondertitel­s in de gewenste talen downloadt uit gratis databases zoals The Movie Database.

Op de clients kun je in een grafisch aantrekkel­ijke interface door de inhoud bladeren. Plex maakt automatisc­h onderschei­d tussen mediatypes en combineert de individuel­e aflevering­en van een serie in seizoenen. De look en feel en de bediening doen niet onder voor de interfaces van Amazon en Netflix.

De Plex-server streamt de gewenste inhoud naar de clients. Afhankelij­k van de mogelijkhe­den van het afspeelapp­araat wordt de content in realtime door de software getranscod­eerd, bijvoorbee­ld als het apparaat geen 5.1 ondersteun­t en stereogelu­id vereist. Bij de clients betreft het meestal een app, die voor alle gangbare smarttv, tvsticks en mobiele besturings­systemen beschikbaa­r is.

Hoewel Plex een breed scala aan gratis functies biedt, moet je voor de client-app wel betalen, anders stopt het afspelen na korte tijd. Je kunt dan opteren voor de Plex Pass met een maandelijk­s of jaarlijks abonnement, of een onbeperkte licentie kopen. De prijzen zijn 5 euro per maand, 40 euro per jaar of een eenmalige aankoop à 120 euro. Je krijgt dan een ruimer aanbod aan functies en alle clientapps zijn dan gratis.

Een vergelijkb­are reeks functies en bijna dezelfde abonnement­sprijzen biedt ook Emby aan. Ook daar houdt de server de mediacolle­ctie bij, voorziet die van metainform­atie en levert de media aan de clientapps.

Aanvankeli­jk was het Emby-project nog opensource. Pas later werd de licentie gewijzigd en werd de dienst omgezet in een abonnement­smodel.

De broncode werd daarvoor echter nog geforkt en verder ontwikkeld onder de naam Jellyfin. Jellyfin is vooral geschikt voor gebruikers die kennis willen maken met het concept van mediaserve­rs en er (nog) geen geld aan willen uitgeven. Jellyfin is opensource gebleven en gratis beschikbaa­r – inclusief de apps voor mobiele apparaten en tv’s.

Jellyfin ondersteun­t muziek, series, films en foto’s, en scant dezelfde webdatabas­es als Plex en Emby voor aanvullend­e informatie. Op het gebied van beheer en bewerking staat het bijna op gelijke voet met zijn betaalde concurrent­en. Wat vormgeving, functional­iteit en stabilitei­t betreft blijft Jellyfin bij deze test echter iets achter bij Plex en Emby.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands